Herman Van Rompuy: Libertatea de circulatie in UE este ‘un simbol al civilizatiei’ care trebuie aparat

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avertizat, sambata, impotriva pericolelor reprezentate de populism, aparand libertatea de circulatie in UE, intr-un discurs sustinut la Berlin, informeaza Mediafax.

rompuy ec.europa.eu“Populismul si nationalismul nu pot furniza solutii pentru provocarile epocii noastre”, a declarat Van Rompuy, care a intervenit – in special in engleza, dar si cu cateva pasaje in germana – in cadrul “discursului european” organizat anual din 2010 de fundatia conservatoare Konrad-Adenauer, la data aniversarii caderii Zidului Berlinului in 1989.

El si-a manifestat intelegerea fata de temerile generate de globalizare si criza economica in randul cetatenilor europeni, afirmand ca singura solutie este “relansarea economica si crearea de locuri de munca”. Libertatea de circulatie in cadrul UE este “un simbol al civilizatiei” care trebuie aparat, a sustinut Rompuy.

Van Rompuy i-a criticat pe cei care alimenteaza aceste temeri aruncand cel putin o parte din vina asupra imigrantilor, inclusiv europeni, “cu cuvinte precum « turism pentru beneficii sociale» sau « dumping social» “.

Aceste reprosuri, adresate adeseori unor cetateni ai unor tari membre UE, in special Romania si Bulgaria, nu acopera decat fenomene minoritare si marginale, potrivit lui.

Sursa: Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.