Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București participă la Exerciţiul principal de securitate cibernetică pentru instalaţii nucleare – CyberSpring 2024

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI Bucureşti participă, în perioada 8-10 mai 2024, la Exerciţiul principal de securitate cibernetică pentru instalaţii nucleare – CyberSpring 2024, eveniment organizat la sediul Cercului Militar Naţional, sub egida Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), informează un comunicat al ICI.

Exerciţiul are ca parteneri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Departamentul pentru Energie al SUA, Ministerul Apărării Naţionale, Comandamentul Apărării Cibernetice, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Cyber intelligence, SN “Nuclearelectrica” S.A., ICN Piteşti S.A., Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, Austrian Institute of Technology şi ICI Bucureşti.

“Întrucât majoritatea atacurilor cibernetice reuşesc din lipsa conştientizării, scopul principal al acestui exerciţiu este să sporească nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi să ofere un exerciţiu de securitate digitală benefic pentru un program naţional în domeniul nuclear. Fiecare participant la exerciţiu se poate aştepta la obiective şi situaţii complexe, furnizate printr-o serie de etape interconectate, menite să optimizeze procesul de învăţare, să testeze nivelul de pregătire şi răspuns şi să identifice zonele în care este nevoie de îmbunătăţiri”, se precizează în comunicat.

Conform sursei sursei citate, desfăşurarea unor astfel de exerciţii contribuie la reducerea riscurilor asociate securităţii cibernetice, protejând în acelaşi timp canalele critice de comunicare, capacităţile de răspuns şi securitatea domeniului nuclear.

Astfel, exerciţiul de securitate cibernetică CyberSpring 2024 adună toate părţile interesate relevante pentru a garanta că participanţii pot să se adapteze şi să exerseze procedurile necesare pentru a face faţă ameninţărilor în continuă evoluţie la adresa securităţii cibernetice. În acelaşi timp, acesta consolidează capacităţile naţionale, comunicarea şi gestionarea incidentelor, a mai transmis ICI.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale (DigCompRo), un element crucial în procesul de digitalizare a României.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, versiunea de lucru a DigCompRo, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, își propune să sprijine Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în consolidarea capacității de a implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea competențelor digitale ale tuturor românilor.

”Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competențelor digitale. DigCompRo este o inițiativă ambițioasă, care va deveni cadrul național de dezvoltare a competențelor digitale pentru toți cetățenii României. Elaborarea acestui cadru este parte a investiției 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro. Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din orașe, comune și sate vor dobândi competențe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan la sediul Băncii Mondiale, unde a avut loc evenimentul. 

”Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literația și numerația. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competențe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are și o avea avea la dispoziție în sălile de clasă și în laboratoare”, a declarat, la rândul său, Ligia Deca.

Pentru ca economia românească să progreseze pe calea tranziției digitale, dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții esențială. Formarea abilităților digitale ale cetățenilor români va permite României:

  • îmbunătățitrea rezultatelor pe piața muncii, inclusiv prin stimularea participării și prin perfecționare/ recalificare,
  • o participare civică mai bună, prin adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale,
  • îmbunătățirea rezultatelor în ce privește Indicele economiei și societății digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană.

Având în vedere evoluția rapidă a peisajului digital, este necesar și oportun ca România să dezvolte și să faciliteze adoptarea pe scară largă a unui cadru național dedicat competențelor digitale pentru cetățenii români, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referință DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană.

Această inițiativă va asigura condițiile ca România să rămână competitivă în era digitală și va permite României să evalueze într-o manieră cuprinzătoare și să dezvolte competențele digitale în rândul cetățenilor.

La eveniment au participat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anna Akhalkatsi, Manager de Țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, Ligia Deca, ministru al Educației, Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Claudia Niculescu, secretarul general al ANFP și Ana-Maria Bușoniu directorul general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București, prezent la cea de-a 10-a ediție a Romanian Business Services Forum & Awards, dedicată rolului esențial al inovării tehnologice, cu o atenție sporită acordată inteligenței artificiale

Published

on

© ICI București/

ICI București a participat miercuri, 22 mai 2024, la cea de-a 10-a ediție a Romanian Business Services Forum & Awards, un eveniment organizat de Outsourcing Today și The Diplomat-Bucharest.

Potrivit unui comunicat al institutului, această ediție aniversară, desfășurată la București, a adus în prim-plan impactul semnificativ al tehnologiei asupra sectorului de afaceri și necesitatea dobândirii unei expertize avansate pentru a oferi servicii de calitate superioară.

În contextul economic global actual, marcat de provocări și incertitudini, evenimentul a reunit lideri de opinie, experți în tehnologie și reprezentanți ai companiilor de top pentru a discuta tendințele actuale și viitoare din domeniul privat.

Ediția din acest an a pus accent pe rolul esențial al inovării tehnologice, cu o atenție sporită acordată inteligenței artificiale (AI) și impactului acesteia asupra eficienței și performanței în afaceri.

Participanții au avut ocazia să se implice în discuții semnificative, să facă schimb de idei și să exploreze oportunități de colaborare. Prin intermediul panelurilor de discuții și al prezentărilor, s-a subliniat importanța adaptabilității și a dobândirii de noi competențe pentru a face față provocărilor actuale și pentru a stimula o creștere durabilă.

ICI București dezvoltă soluții inovatoare și proiecte de cercetare menite să sprijine transformarea digitală. Reprezentanții institutului au subliniat modul în care cercetarea în informatică poate contribui la creșterea eficienței operaționale și la dezvoltarea unor servicii de înaltă calitate.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

Eurobarometru: Doar 23% dintre companiile din România consideră că lipsa unui specialist în securitate cibernetică le face vulnerabile la un atac

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Un sondaj Eurobarometru publicat astăzi indică faptul că deficitul de competențe în domeniul cibernetic este în creștere, că este nevoie de mai mulți specialiști în domeniul securității cibernetice și că trebuie să creștem numărul de angajați cu un nivel ridicat de conștientizare în materie de securitate cibernetică în fiecare companie din UE.

Acest lucru concordă cu un raport de previziune recent publicat de ENISA, Agenția UE pentru Securitate Cibernetică, care a observat că deficitul de competențe cibernetice pare să fie strâns legat de amenințările cibernetice. Acest lucru reprezintă o amenințare majoră pentru funcționarea rețelelor și a sistemelor informatice și pentru piața unică în ansamblu.

În România, doar 37% din companii au o persoană care să se ocupe de securitate cibernetică, peste media europeană de 33%. Dintre aceste companii, 40% au un angajat femeie care se ocupă de gestionarea acestui sector, o cifră care se situează din nou peste media europeană de 32%. Mai mult de jumătate dintre acești angajați (55%) au preluat și sarcina activităților de asigurare a securității cibernetice de pe o poziție care nu avea nici0 legătură cu domeniul, în timp ce doar 15% sunt specialiști recrutați de pe o poziție similară sau cu experiență anterioară.

De altfel, 82% dintre companiile din România fie nu au avut nevoie de un specialist în securitate cibernetică, fie nu s-au gândit să angajeze unul în ultimele 12 luni. Această cifră oglindește o tendință la nivel european. Companiile care au avut nevoie, totuși, de un specialist, nu au avut dificultăți prea mari în a-l găsi, la nivelul UE situația nefiind la fel de facilă conform datelor. 

Când vine vorba despre angajarea unor persoane cu competențe în domeniul securității cibernetice, majoritatea companiilor din România fie nu găsesc candidați calificați (59%), fie se confruntă cu dificultăți bugetare, o evoluție rapidă a tehnologiei sau o lipsă de aplicanți pentru pozițiile aferente domeniului (între 32-38%).

În plus, doar 23% dintre companii consideră că dificultățile amintite mai sus generează un risc crescut pentru a fi ținta unui atac cibernetic, restul de 76% considerând că riscul este foarte scăzut sau inexistent. 

De altfel, majoritatea covârșitoare a companiilor din România (88%), dar și de la nivelul UE (87%) nu au nicio poziție la nivel intern pentru un specialist în securitate cibernetică, și doar 10% dintre ele au o disponibilitate pentru angajarea acestuia. 

La nivelul UE, Comisia și-a intensificat eforturile pentru a crește gradul de conștientizare și vizibilitatea inițiativelor privind competențele în materie de securitate cibernetică și pentru a spori numărul de profesioniști calificați în domeniul securității cibernetice în UE. Sondajul Eurobarometru face parte din acțiunile întreprinse prin intermediul Academiei pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice, care a fost lansată în urmă cu un an cu scopul de a consolida sinergiile dintre inițiativele private și publice la nivel european și național pentru a răspunde nevoilor pieței forței de muncă în domeniul securității cibernetice și a rezilienței acesteia. Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, și comisarul Thierry Breton s-au întâlnit astăzi cu reprezentanți la nivel înalt ai industriei și ai organizațiilor care s-au angajat să ofere cursuri de formare gratuite în cadrul Academiei.

În plus, Comisia a inclus rețeaua Women4Cyber în platforma Academiei pentru a lupta în mod activ împotriva stereotipurilor de gen în domeniul securității cibernetice.

În acest an, Comisia a alocat 10 milioane de euro pentru a sprijini proiecte care vizează punerea în aplicare a unor programe de formare în domeniul competențelor cibernetice pentru IMM-uri, start-up-uri și sectorul public. Prin aceasta, suma totală investită începând cu 2021 în proiecte și inițiative de sprijinire a competențelor cibernetice împreună cu statele membre și partenerii din sectorul privat a crescut la aproximativ 600 milioane de euro. Noi oportunități de finanțare vor fi puse la dispoziție în toamna anului 2024.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE7 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE7 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending