ROMÂNIA
ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale
Published
1 month agoon
By
Andreea RaduICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), au anunțat lansarea celei de-a doua etape a proiectului „Aplicație AI – Știrile Agerpres”, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cu sprijinul ministrului cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, proiectul, care în prima etapă a pus bazele unui flux național de știri validate cu ajutorul IA, se extinde acum prin parteneriate regionale pentru proiecte pilot în județele Bistrița-Năsăud, Dâmbovița și Prahova. Scopul este de a sprijini jurnalismul local prin soluții avansate care asigură informații relevante și adaptate nevoilor comunităților locale.
Evenimentul de lansare, organizat astăzi, 10 decembrie 2024, a subliniat importanța tehnologiilor emergente în susținerea presei regionale. Aplicația folosește algoritmi de inteligență artificială pentru analiza și distribuția informațiilor verificate, având un rol esențial în combaterea dezinformării și consolidarea încrederii publicului în jurnalismul de calitate.
Adrian-Victor Vevera, director general ICI București, a evidențiat semnificația acestui pas: „Astăzi, prin cea de a doua etapă a proiectului dezvoltat cu Agerpres, ne continuăm cu succes misiunea de a sprijini presa locală și regională. Ne dorim să oferim tuturor jurnaliștilor acest instrument pe bază de inteligență artificială, care să le sprijine eforturile de a valida informații și de a le disemina inclusiv către nativii digitali, care se informează cu ajutorul noilor tehnologii.”
La rândul său, Claudia-Victoria Nicolae, director general Agerpres, a declarat: „Aşa cum am putut observa şi mai ales în ultimele săptămâni, hazardul informativ cumva depăşeşte obiectivitatea unei ştiri. Nu este suficient să te adresezi unui public media consumator de ştirea de agenţie, ci trebuie să te extinzi către publicul obişnuit, care, în ziua de astăzi, caută canalul care să-l informeze. Am ajuns ca cetăţenii să nu aibă încredere în informaţie şi să înceare singuri să o filtreze, iar plaja de căutare este destul de mare. Extinderea la nivel regional, într-adevăr, a venit ca o necesitate a particularizării informaţiei. ”
ICI București și Agerpres invită instituțiile media și autoritățile locale din întreaga țară să se alăture acestui proiect. Prin implicarea activă, organizațiile pot beneficia de validarea în timp real a știrilor, acces la un flux de informații sigur și utilizarea tehnologiilor avansate pentru combaterea dezinformării.
Proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” își propune să redefinească standardele jurnalismului regional, punând la dispoziție un instrument modern, adaptat cerințelor unei societăți digitale.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".
You may like
Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
UE își exprimă îngrijorarea față de noile norme ale Washingtonului privind exportul de cipuri de inteligență artificială: Nu reprezentăm un ”risc de securitate” pentru SUA
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Continuarea sprijinului pentru Ucraina și inteligența artificială se numără printre temele ce vor fi abordate de Keir Starmer și Emmanuel Macron în întâlnirea organizată înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
ROMÂNIA
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, devine prima femeie aleasă în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România
Published
29 minutes agoon
January 16, 2025By
Teodora IonPrimarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost aleasă președinte al Asociației Municipiilor din România, în unanimitate de voturi, devenind prima femeie care obține această funcție după ce, anterior, a deținut postul de vicepreședinte al AMR.
În urma alegerilor desfășurate joi la sediul Asociației Municipiilor de la București, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost ales în funcția de președinte executiv, iar cele două funcții de prim-vice președinte au revenit lui Ciprian Ciucu – primarul Sectorului 6 București și, respectiv, lui Ionuț Pucheanu – primarul municipiului Galați.
Potrivit AMR, la alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de președinte al AMR au contat experiența sa în administrația locală și centrală și realizările din municipiul Craiova avute, de-a lungul ultimilor 12 ani, sub conducerea sa.
Aceasta a deținut patru mandate de parlamentar, unul de ministru și este la al patrulea mandat de primar al Municipiului Craiova, fiind prima femeie din România care a ocupat funcția de primar al unei reședințe de județ.
- Lia Olguța Vasilescu – Primarul municipiului Craiova, Președinte AMR
- Emil Boc – Primarul municipiului Cluj-Napoca, Președinte executiv AMR
- Ionuț-Florin Pucheanu – Primarul municipiului Galați, Prim-vicepreședinte AMR
- Ciprian Ciucu – Primarul Sectorului 6, Prim-vicepreședinte AMR
- Dan Bobouțanu – Primarul municipiului Hunedoara, Vicepreședinte AMR
- Florin Alin Birta – Primarul municipiului Oradea, Vicepreședinte AMR
- Daniel Cristian Stan – Primarul municipiului Târgoviște, Vicepreședinte AMR
- Călin Laurențiu Bibarț – Primarul municipiului Arad, Vicepreședinte AMR
- Cristian Gentea – Primarul municipiului Pitești, Vicepreședinte AMR
- Viorel Marian Dragomir – Primarul municipiului Brăila, Secretar General AMR
- Gabriel Codruț Pleșa – Primarul municipiului Alba Iulia, Purtător de cuvânt AMR
- Daniel Băluță – Primarul Sectorului 4
- Mihai Chirica – Primarul municipiului Iași
- Mircia Gutău – Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea
- Vergil Chițac – Primarul municipiului Constanța
- Cristi Valentin Misăilă – Primarul municipiului Focșani
- Árpád – András Antal – Primarul municipiului Sfântu Gheorghe
- Marius Vasile Screciu – Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin
- Astrid-Cora Fodor – Primarul municipiului Sibiu
- Marcel-Laurențiu Romanescu – Primarul municipiului Târgu Jiu
- Gábor Kereskényi – Primarul municipiului Satu Mare
- Florin-Tiberiu Iacob-Ridzi – Primarul municipiului Petroșani
- Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu – Primarul municipiului Bacău
Înfiinţată în anul 1990, Asociația Municipiilor din România este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală şi apolitică, constituită în vederea promovării şi protejării intereselor comune ale autorităţilor administraţiei publice locale, pentru soluţionarea şi gestionarea nevoilor publice în numele şi pentru interesul colectivităţilor locale.
În prezent, AMR include toate cele 103 municipii din România, precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, însumând 109 membri, care reprezintă aproximativ 10,5 milioane de locuitori.
AMR are un birou de reprezentare pe lângă instituţiile Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, care sprijină implicarea municipiilor în dialogul cu acestea în vederea promovării interesului general al AMR în procesul de elaborare şi implementare a politicilor UE.
Serviciile oferite membrilor de biroul AMR Bruxelles sunt:
- informarea cu privire la priorităţile politice ale UE, în special cele care au implicaţii la nivel local;
- sprijin în vederea dezvoltării parteneriatelor durabile cu autorităţi locale din statele membre UE;
- organizarea de misiuni şi evenimente de promovare la Bruxelles, în colaborare cu municipiile membre interesate;
- furnizarea de asistenţă membrilor AMR din Delegaţia României la CoR.
AMR este membru fondator al Federaţiei Autorităţilor Locale din România (FALR), este reprezentată în Comitetul Regiunilor (CoR), Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR) şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CPLRE).
Asociația Municipiilor din România este și membru al Asociaţiei Oraşelor şi Regiunilor Europene pentru Cultură “Les Rencontres” şi al Asociaţiei Agenţiilor pentru Democraţie Locală (ALDA).
ROMÂNIA
MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate
Published
1 hour agoon
January 16, 2025By
Teodora IonMinisterul Apărării respinge dezinformarea rostogolită în spațiul online din România și din străinătate cu privire la procesul de extindere și modernizare a Bazei 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța.
”Investițiile programate pentru modernizarea și extinderea acestei baze militare a Armatei României vor avea ca rezultat primul element complet și complex de infrastructură aeroportuară construit de România după anul 1990, menită să îmbunătățească în mod semnificativ capacitățile de operare și de instruire ale Forțelor Aeriene Române și ale celor aliate în consolidării polului de securitate pe Flancul Estic al Alianței. Manipulările din spațiul public pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare și propagandă cu care Federația Rusă își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate”, este precizat de MApN pe platforma InfoRadar – Detectorul Dezinformării.
Ministerul Apărării detaliază că ”toate evoluțiile care privesc dezvoltarea capacităților de descurajare și apărare ale României, inclusiv cele care privesc forțe și capabilități Aliate dislocate pe teritoriul național ca parte a măsurilor de consolidare a Flancului Estic, sunt fie legate de capacitatea forţelor armate ale României de a acționa interoperabil cu NATO, fie ca răspuns la evoluții concrete ale situației de securitate din regiune”.
”Logica din spatele acestor încercări de distorsionare a adevărului este lesne de înțeles. În anul 2024, România a sărbătorit 20 de ani de la aderarea la NATO, obiectiv strategic împlinit prin voința suverană a poporului român. Apartenența la NATO asigură libertatea și prosperitatea românilor într-o societate democratică. Niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitatea și securitatea națională. NATO operează ca un instrument de amplificare si protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi, nu doar în domeniul apărării și securității, ci în toate dimensiunile”, amintește instituția.
MApN a explicat că ”suveranitatea națională nu este o frază sau un concept speculativ, ci un complex de principii și acțiuni pe care statul român le exercită în mod suveran, atât prin acțiuni naționale, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cea mai puternică instituție politico-militară cu caracter defensiv din istorie”.
”Realitatea pe care propaganda rusă și vectorii de propagare din spațiul public românesc și Euro-Atlantic încearcă să o acopere prin acțiuni de dezinformare și manipulare este că, începând din anii 2000, Federația Rusă s-a îndepărtat tot mai agresiv de spiritul parteneriatului cu comunitatea Nord-Atlantică, exprimat în Consiliul NATO-Rusia, organism de consultare în care Rusia a fost tratată de aliați de pe poziții egale și principiale. Respectând tradițiile sovietice, agresorul de la Kremlin denunță agresiuni închipuite, reînviind, cu mijloacele societății informaționale, mitul cetății asediate”, mai arătă ministerul.
El arată fondul istoric care a dus la ”măsurile de consolidare a posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni din partea Rusiei împotriva teritoriului aliat luate de România și de Aliați în regiunea Mării Negre”: încălcarea sistematică a unor prevederi din tratate internaționale în materie de armamente convenționale sau nucleare, invadarea Georgiei, în 2008, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014, războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei suverane, acțiunile hibride împotriva unor țări membre UE și NATO, șantajarea unor țări precum Republica Moldova, toate înfăptuite de Rusia.
”Toate aceste măsuri au fost de natură exclusiv defensivă, fiind decise și puse în executare în mod transparent și direct proporțional cu nivelul amenințărilor reprezentate de acțiunile agresive ale Rusiei”, subliniază MApN.
Așadar, prezența militarilor aliați în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, dar și în Baza Militară de la Deveselu, în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, la Cincu și în alte comandamente și facilități de instruire de pe teritoriul României ”reprezintă atât o normalitate practică în contextul apartenenței României la NATO, cât și o expresie directă a solidarității Aliaților în fața amenințărilor la pacea și securitatea regională generate de acțiunile agresive ale Federației Ruse”.
Instituția arată că investițiile în extinderea și modernizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu au fost decise printr-o hotărâre emisă de Guvernul României în anul 2019 (HG nr. 781). Durata lucrărilor de modernizare este etapizată pe 20 de ani, investiția totală fiind estimată la peste 12 miliarde de lei.
Baza românească pe care Guvernul o modernizează la Mihail Kogălniceanu va fi dotată cu o nouă pistă de decolare-aterizare, proiectată cu propriile zone de mișcare aeroportuară, punct control pentru zbor, platforme pentru operarea aeronavelor și sisteme de balizaj și de radionavigație, dar va dispune și de facilități administrative și sociale, zone de tranzit și depozitare, zone pentru mentenanța aeronavelor, un parc pentru tehnica militară, împrejmuire și puncte de control pentru acces, drum perimetral de incintă și drumuri interioare.
La finalul lucrărilor, preconizat pentru anul 2042, Baza de la Mihail Kogălniceanu va fi una dintre cele mai moderne baze aeriene din spațiul comun aliat. Noua infrastructură va putea îndeplini, pe lângă rolul de structură a Forțelor Aeriene Române și pe cel de punct nodal de referință pentru nevoile de tranzit și de instruire ale forțelor aliate.
”Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale și discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații din NATO”, conchide MApN.
ROMÂNIA
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
Published
2 hours agoon
January 16, 2025Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, că duminică, 4 mai, este data de organizare a noilor alegeri prezidențiale, după anularea de către Curtea Constituțională a turului doi de pe 8 decembrie 2024 în contextul identificării unor neregularități care au afectat integritatea procesului electoral și au manipulat voturile prin intermediul rețelelor sociale.
În acest sens, șeful Guvernului a anunțat și introducerea unor modificări privind înăsprirea regulilor publicitare în timpul campaniei electorale.
„Am venit cu modificări, astfel încât regulile să fie aceleaşi pentru toţi candidaţii şi să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri, în care un instrument social media a favorizat un anumit competitor. Am introdus și amenzi drastice, respectiv de până la 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporații această amendă ar putea ajunge la multe miliarde de euro”, a declarat Marcel Ciolacu.
Curtea Constituțională a decis, pe 6 decembrie 2024, anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României și reluarea întregului proces la o data ulterioară. Decizia prevede constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou de candidaturi care urmează a fi evaluate de noul Birou Electoral Central şi derularea unei noi campanii electorale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, campania electorală va începe pe 18 februarie.
Potrivit legii, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii privind data alegerilor, Guvernul stabilește calendarul procesului electoral, bugetul necesar organizării scrutinului şi măsurile pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor.
Pentru alegerea Preşedintelui României legea prevede că începutul campaniei electorale este „cu 30 de zile înainte de data alegerilor şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7:00”.
Turul al doilea al alegerilor ar urma să aibă loc la două săptămâni de la primul tur de scrutin, respectiv pe 18 mai.
În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidaţi care au obţinut în primul tur cel mai mare număr de voturi.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pe 4 mai vor avea loc și alegeri parțiale locale pentru conducerea unui consiliu judeţean, pentru conducerea unui municipiu reşedinţă de judeţ, a trei oraşe şi, până în acest moment, 13 comune.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, devine prima femeie aleasă în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România
PE se reunește între 20-23 ianuarie în prima sesiune plenară din 2025. Donald Tusk va prezenta prioritățile președinției Poloniei la Consiliul UE
MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate
Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră
Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională
Secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa preia rolul de Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiții și Dezvoltare: Aduc cu mine dedicarea mea pentru inovare și creștere strategică
Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei
Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție