U.E.
IDEP Moldova lansează o platformă dezvoltată de Comisia Europeană, devenind primul proiect de coeziune între cetățenii moldoveni și contribuabilii din UE
Published
5 years agoon
By
Diana Zaim
IDEP Moldova lansează o platformă dezvoltată de Comisia Europeană, devenind primul proiect de coeziune între cetățenii moldoveni și contribuabilii din UE, se arată în comunicatul oficial remis caleaeuropeana.ro
”IDEP Moldova a propus un program de susținere tehnică focusat pe cetățean, primărie și tineri, viitori antreprenori, care simplu să poată accesa o platformă online, autentificându-se cu semnătura electronica, după o scurtă formare online să poată primi suport UE”.
Potrivit IDEP Moldova, dacă cetățenii vor avea Europa în casa lor, întreprinderile mici și localitatea, unde locuiesc cetățenii, vor resimți în mod personal beneficiile directe ale susținerii din partea Uniunii Europene, aceasta va îmbunătăți esențial calitatea vieții oamenilor.
Programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022):
- tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5 000 de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15 000 de euro, din care 12 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje);
- primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20 000 de euro, cu maximum 10 000 de euro sprijin financiar al UE;
- cetățenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acțiuni susțin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.
Programul ECIPES, a fost dezvoltat nu ca un proiect al unui ONG, deoarece acest lucru ar reduce considerabil potențialul și importanța acestuia, ci ca o inițiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază – Republica Moldova, ulterior Ucraina și Georgia. ”Prin urmare, întrucât programul ECIPES este concentrat pe beneficiarii direcți și coordonat de UE, acesta reprezintă programul care va oferi cea mai stabilă prezență și vizibilitate valorilor UE în Republica Moldova”, se mai arată în comunicat.
Această platformă dezvoltată de Comisia Europeană va deveni primul proiect de coeziune între cetățenii moldoveni și contribuabilii din UE.
Programul ECIPES, care vine cu următoarele inovații, congruente cu cele 6 priorități a Comsiiei Europene:
- Digitalizare (platforma online – eu4ecipes.eu, care va reduce birocrația),
- Politică socială (prin reducerea costurilor administrative la maximum 3-5% Monitorizare și Evaluare),
- Acord Verde European (reducerea consumului de energie electrică), comportamentul de utilizare a aparatelor de uz casnic (aparate eficiente din punct de vedere energetic),
- Diminuarea frustrării cetățenilor (prin sprijin european în casa cetățeanului, afacerea cetățeanului și localitatea în care locuiește cetățeanul),
- Reducerea migrației (sprijin pentru tineri pentru a lansa start-up), cu prioritate oferită start-up-urilor ecologice;
- Lupta cu corupția (în procesul de utilizare a fondurilor UE).
IDEP Molodva subliniază că oamenii au câștigat noi abilități digitale: ”După această criză, vom avea nevoie de programe orientate către cetățeni.”
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare
Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități
Este foarte puțin probabil ca UE să își atingă obiectivul de a deține 20% din piața globală a microcipurilor până în 2030 (raport Curtea de Conturi Europeană)
Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății
Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze
Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere
U.E.
UE recunoaște că decuplarea de giganții tehnologici americani este „nerealistă” în viitoarea sa strategie digitală internațională (Politico)
Published
25 minutes agoon
April 30, 2025
Uniunea Europeană se pregătește să recunoască oficial că desprinderea de dominația companiilor tehnologice americane este „nerealistă”, potrivit unui proiect de strategie obținut de Politico înainte de publicarea programată a documentului la începutul verii. Documentul relevă că spațiul european dispune de puține idei noi pentru a restabili Europa ca jucător relevant pe scena tehnologiei globale, chiar dacă adaptarea la noua realitate transatlantică a devenit o prioritate de vârf la Bruxelles.
Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă și poziția sa combativă față de Europa au reaprins îngrijorările legate de suveranitatea UE asupra tehnologiilor fundamentale — de la rețele sociale și servicii de cloud, la accesul potențial al autorităților americane la datele procesate de giganți precum Amazon, Microsoft și Google.
În acest context de tensiuni comerciale crescânde și amenințări hibride, UE urmează să lanseze noua Strategie digitală internațională pentru Europa pe 4 iunie, conform agendei actuale a Comisiei Europene. Proiectul de document, datat 9 aprilie, afirmă că „competitivitatea tehnologică este o necesitate economică și de securitate pentru toți cei care aspiră la prosperitate și stabilitate durabile”.
Cu toate acestea, în privința actorilor dominanți precum SUA, strategia admite că „decuplarea este nerealistă și cooperarea va rămâne semnificativă de-a lungul lanțului valoric tehnologic”. Pe lângă SUA, documentul menționează că și colaborarea cu țări precum China, Japonia, Coreea de Sud și India va fi esențială.
Strategia propune consolidarea alianțelor tehnologice strategice cu state cu viziuni similare, în scopul dezvoltării unor cercetări comune și de creării unor oportunități sporite pentru companiile europene — o abordare care contrastează cu apelurile tot mai frecvente la protecționism. În ceea ce privește China, documentul subliniază o abordare mai defensivă, reiterând obiectivul UE de a-și menține „leadership-ul în promovarea rețelelor 5G sigure și de încredere la nivel global”, ceea ce implică excluderea furnizorilor chinezi precum Huawei.
Politico notează că ideea unui „Eurostack”, un plan industrial ambițios menit să reducă dependența de tehnologia americană, câștigă tot mai mult sprijin în rândul parlamentarilor europeni. În plus, strategia prevede extinderea modelului de excludere a Huawei și la infrastructuri precum cablurile submarine, care ar trebui dezvoltate împreună cu „țări cu viziuni similare”.
Documentul mai propune colaborări pentru dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în afara UE, pentru a stimula impactul european în acest domeniu emergent, dar și eforturi comune în materie de securitate cibernetică, inclusiv combaterea ransomware-ului.
PPE
Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României
Published
2 hours agoon
April 30, 2025
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a fost reales, cu largă majoritate, de peste 70% din voturile valabil exprimate, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului popularilor europeni, desfășurat la Valencia.
“Le mulțumesc colegilor din aproape 40 de țări europene care m-au votat astăzi pentru un nou mandat de vicepreședinte al PPE, cea mai mare familie politică europeană. Le sunt recunoscător în mod special colegilor din delegația Partidului Național Liberal, care m-au nominalizat pentru acest nou mandat. Realegerea mea arată şi încrederea de care PNL se bucură la nivel european. În următorii ani, voi continua să apăr interesele României în cadrul PPE, așa cum am făcut-o și până acum”. a declarat Siegfried Mureșan după vot, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
El a arătat că în actualul mandat de vicepreședinte al PPE a avut rezultate notabile, aducând, anul trecut, Congresul PPE la București – un eveniment istoric, cu participarea a 13 șefi de stat și de guvern și reprezentanți din 44 de partide europene, și unde a fost adoptat manifestul politic care stă la baza programului de guvernare al actualei Comisii Europene.
Potrivit propriului bilanț, Mureșan a reușit promoveze priorități esențiale pentru România pe agenda PPE: sprijinirea fermierilor, apărarea politicii de coeziune și consolidarea securității.
“Am reușit să obțin sprijinul PPE pentru aderarea României la spațiul Schengen și să asigur susținerea fermă a PPE pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a adăugat Siegfried Mureșan.
Eurodeputatul român a indicat că lături de colegii din Partidul Național Liberal va continua să lucreze la prioritățile comune ale României și ale Uniunii Europene, respectiv consolidarea economiei, creșterea siguranței cetățenilor, sprijinirea fermierilor și promovarea politicii de coeziune.
“De asemenea, voi întări cooperarea cu primarii și aleșii locali deoarece ei cunosc cel mai bine nevoile oamenilor din comunitățile lor”, a mai spus Mureșan.
“Nu în ultimul rând, voi implementa planul de reformă al PPE, la care am lucrat în ultimele luni și care a fost votat astăzi în cadrul congresului. Acest plan prevede întărirea Partidului printr-o mai mare transparență, un dialog mai eficient între membrii noștri și cu partenerii noștri, precum și deschiderea PPE către cât mai mulți oameni care împărtășesc valorile noastre de centru-dreapta”, a adăugat europarlamentarul.
La Congresul PPE din Valencia au participat peste 1.700 de delegați, invitați și jurnaliști din Uniunea Europeană și din țările vecine, inclusiv delegații Partidului Național Liberal. Printre liderii europeni prezenți la congres s-au numărat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și viceprim-ministrul Italiei, Antonio Tajani.
Siegfried Mureșan a obținut astăzi al treilea mandat de vicepreședinte al PPE, deținând această funcție din 2019.
INTERNAȚIONAL
Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
Estonia este pregătită să contribuie cu trupe la o potențială misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina, a declarat miercuri premierul Kristen Michal, relatează dpa, potrivit Agerpes.
Țara baltică, membră a UE și NATO, este pregătită să desfășoare o forță terestră, împreună cu instructori și ofițeri, se arată în comunicatul publicat de biroul premierului la Tallinn.
„Securitatea Ucrainei este securitatea Europei. O Ucraină independentă și suverană, aparținând familiei europene, este cea mai bună garanție strategică pentru noi toți împotriva imperialismului Moscovei. Trebuie să arătăm că putem pune idei bune în practică”, a spus Michal.
Marea Britanie și Franța conduc o coaliție de țări dispuse să trimită trupe în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, deși rămân multe întrebări în legătură cu această chestiune.
Desfășurarea de trupe de către Estonia ca parte acestei misiuni ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului.
Coaliția este un grup informal de țări care susțin Ucraina pentru a obține o pace justă. SUA nu s-au angajat până acum să ofere Ucrainei garanții de securitate.
Informații apărute recent în presa britanică sugerează că Regatul Unit și Franța și-ar putea limita contribuțiile la misiuni de antrenament, la sprijin cu echipamente și misiuni de supraveghere aeriană, în locul desfășurării de trupe.
Coaliția a apărut după ce președintele american Donald Trump a cerut o încetare rapidă a focului între Kiev și Moscova. Multe țări europene se tem că Ucraina ar putea fi forțată să facă concesii dureroase în eventuale negocieri și că, fără garanții ferme de securitate, țara ar putea rămâne vulnerabilă în fața unei noi agresiuni ruse.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

UE recunoaște că decuplarea de giganții tehnologici americani este „nerealistă” în viitoarea sa strategie digitală internațională (Politico)

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice