Igor Dodon interzice participarea militarilor moldoveni la un exerciţiu NATO din Ucraina

FOTO: presedinte.md

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a interzis participarea trupelor moldovene la exerciţiile militare NATO ce vor avea loc în Ucraina, ţinând cont că Republica Moldova este un stat neutru, relatează Unimedia.

Exerciţiul urmează să se desfăşoare în perioada 8-23 septembrie, având drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare a statelor participante. El va avea loc în regiunea Lvov din Ucraina şi vor participa 14 state membre NATO. 57 de militari moldoveni ar fi trebuit să meargă la aceste exerciţii.

Potrivit unui document, președintele și-a argumentat poziția prin faptul că în temeiul datelor difuzate de către Ministerul Apărării din Ucraina, inclusiv de către mass-media ucraineană, evenimentul menționat este calificat drept exercițiu multinațional „Rapid Treident”.

„Prin urmarea, în virtutea atribuțiilor șefului statului, reglementate de Legea cu privire la apărarea Națională, Vă comunicam că Președintele Republicii Moldova nu a aprobat participarea efectivului Armatei Naționale la exercițiul în cauză”, se arată în document, conform sursei citate.

În februarie, Dodon a mai refuzat să trimită trupe la exerciţiile militare NATO din România, în ciuda unei invitaţii primite în acest sens.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.