Connect with us

ASTANA FORUM

(II) Analiză CALEAEUROPEANA.RO ASTANA FORUM 2014 VIZIUNEA EURASIEI, din KAZAHSTAN în ROMÂNIA

Published

on

de Stila – Nicholas PUERAVA

Continuând analiza anterioară (a delegaţiei chineze în lume), avem acum în vedere o parte secundară a EURASIEI, unde KAZAHSTAN, prin ASTANA, are o importanţă deosebită.

FORUMUL ECONOMIC ASTANA (AEF) din 2014

În Kazahstan are loc în fiecare an, începând cu 26 iulie 2008, un “dialog”, “Forumul Economic din Astana”, în care sunt abordate subiecte despre: dezvoltarea economică sub condiţiile globalizării, macroeconomiei, reglementarea economică la nivel macroeconomic, globalizarea şi competitivitatea globală, economiile moderne, dezvoltarea economică, stabilitatea şi securitatea economică a Eurasiei.

În ediţia anterioară, discuţiile s-au concentrat pe: sistemul monetar, securitatea alimentară, dezvoltarea turismului, alternativele de energie, aplicarea eficientă a investiţiilor şi atingerea investiţiilor, securitatea economicĂ a Eurasiei şi riscurile sistemului global, parteneriatele public – privat (au fost un subiect anterior în combaterea crizei).

Anul 2014 este, astfel, următorul prilej de discuţii, programarea fiind pentru luna mai.

astana 1

Acest forum economic ce are loc în una dintre cele mai moderne capitale ale continentului Eurasia, dar şi ce mai moderne capitale din lume, în Astana, a fost creat de către „Clubul Economic al Oamenilor de Ştiinţă din Eurasia” (“Eurasian Economic Club of Scientists”) iar pentru anul 2014 se aşteapă să participe aproximativ 10 000 de participanţi din 150 de state. Printre participanţii la Forumul Economic de la Astana se numără Vice – Prim miniştri, 40 de miniştri şi preşedinţi, 12 foşti şefi de state şi de guverne, 14 laureaţi ai Premiului Nobel, 40 de lideri ai organizaţiilor internaţionale, şi peste 50 de lideri şi organizaţiilor de cercetare.

INVITAŢI „DE SEAMĂ” LA AEF 2014

Printre vorbitorii de seamă, ai celei de-a VII-a ediţii a Forumului Economic din Astana, se numără: Romano Prodi (fost Prim ministru), Mukhisa Kituyi (Secretar General, UNCTADConferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), Eric Maskin (câştigător al Premiului Nobel în 2007), Clive Palmer  (membru al Parlamentului din Australia pentru Fairfax), Jacob Frenkiel (Preşedinte, JP Morgan Chase International), Paulo Portas (Vice – Prim ministru, Republica Portugheză), Valdis Zatler (fost Preşedinte al Letoniei), Martin Sajdik ( Preşedinte ECOSOC, reprezentant al Republicii Austria la ONU).

Pentru delegaţi, lista invitaţiilor este mai lungă (peste 700 de invitaţi), dar la fel de diversificată, complexă şi deosebită (pentru delegaţii „vip”, site-ul http://astanaforum.org/2014/en/vips oferă mai multe detalii).

astana 2

Catalogarea invitaţilor

Pe lângă aceste personalităţi „de top” sau „vip”, vor fi şi alţi invitaţi de seamă şi personalităţi din următoarele categorii:

  • vice preşedinţi, preşedinţi (chairmen sau state presidents), primari;
  • miniştri şi prim – miniştri, deputaţi;
  • secretari şi cancelari de stat; ambasadori;
  • directori, rectori, pro-rectori preşedinţi, academicieni, profesori, cercetători, tutori, doctoranzi (PhD)  şi masteranzi (MA) universitari;
  • reprezentaţi de corporaţii, reprezentanţi din Organizaţia Naţiunilor Unite, reprezentanţi din Banca Mondiale, reprezentanţi din Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din Eurasia (Eurasian Development Bank), reprezentanţi din Grupul Băncii de Dezvoltare din Africa (African Development Bank Group); reprezentanţi din băncilor naţionale, reprezentanţi din agenţii de cercetare;
  • fondatori, manageri, supervizori şi laureaţi ai premiului Nobel;
  • clienţi experţi în dezvoltare (Customer Development expert), diverşi asociaţi, consilieri sau consultanţi, experţi şi parteneri;
  • repzezentanţi media (producători, editori, jurnalişti pentru mediul TV şi on-line);
  • directori de film, membri corespondenţi ai diveselor edituri sau organizaţii, scriitori.

 

REPREZENTANTUL ROMÂNIEI ÎN AEF 2014

Din România, reprezentantul statului (şi singurul de altfel), a fost anunţat a fi Bogdan Marius – Chiriţoiu, Preşedinte al Consiliului Concurenţei, din mai 2009.

Acesta va participa la „Conferința internațională: concurența în condițiile de globalizare a economiei” (International conference: competition in the conditions of economy globalization).

 

ORGANIZAŢIILLE PARTENERE

            AEF declară (prin www.astanaforum.org) că partenerii săi fac parte din categoria: publicaţiilor tipărite, TV şi radio, agenţii de presă şi portaluri de internet. Dintre acestea:

  • 4 sunt “parteneri media generali”;
  • 20 de “parteneri media oficiali” (prin care şi caleaeuropeană.ro);
  • 52 de “parteneri media”.

 

CONFERINȚA MONDIALĂ ANTI-CRIZĂ din AEF 2014

Conferința Mondială Anti-Criză (World Anti-crisis Conference, WAC) este parte a acestui forum de la Astana, începând cu anul 2013. Fiind acum la a II-a ediţie, are loc în cadrul acestui forum economic şi abordează “problemele cu care se confruntă sistemul financiar global”, şi sugerează “o serie de propuneri pe parcursul discuţiilor”.

Scopul principal fiind adoptarea “Planului Mondial Anti-criză”, bazat fiind pe două căi: fie prin urmărirea Arhitecturii Financiare Internaţionale (International Financial Architecture track), fie prin traiectoria Dezvoltării (Development track), conform www.group-global.org.

Înregistrarea oficială, pentru AEF şi WAC 2014, a fost anunţată pe 17 februarie, forumul fiind programat între 21 şi 23 mai, la Astana, în Kazahstan.

 

ASTANA ÎN TRECUT

  • Al IV-lea Forum Economic de la Astana: invitații – despre Kazahstan

La Forum au participat peste două mii de vizitatori din toate colțurile planetei, pintre care şi invitaţi de seamă: laureați ai Premiului Nobel, foștii președinți ai Boliviei și Croației, membri ai guvernelor și experți eminenți independenți din economie.

Al IV-lea Forum Economic de la Astana a fost următorul eveniment global care a avut loc pe teritoriul Kazahstanului, în noua capitală.

Economiștii și politicienii din întreaga lume au dezbătut și au hotărât felul în care diferite țări vor construi politicile economice una față de alta în perioada post-criză, ce concluzii au fost trase din recenta criză și ce măsuri trebuie să fie luate în viitor, pentru a evita repetarea greșelilor din trecut. Distinși invitați și-au exprimat admirația lor față de Kazahstan, dezvoltarea intensă a țării și frumusețea capitalei.

Mai jos este citat unul din numeroșii oaspeți internaționali ai Forumului, din timpul prezentării, interviuriului și discuțiilor. Această declarație este a lui Roger Kornberg despre AEF:

 „Sunt profund fascinat de nivelul de organizare al Forumului, numărul celor care au ajuns la Astana, oamenii de știință, reprezentanți ai intelectualității științifice, ai sferei economice și de afaceri din întreaga lume, care, împreună cu autoritățile locale au discutat cele mai presante probleme ale economiei. În special menționez Discursul Președintelui, în care Președintele a subliniat în mod clar și precis soluția constructivă a problemelor din economia globală” (Roger David Kornberg Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, Fragment din interviu-ul acordat la acest forum).

 

  • Al cincilea Forum Economic de la Astana

Forumul Economic International din capitala Kazahstanului Astana, este considerat de mulți ca fiind „Davos din Asia Centrală”, care are un impact semnificativ asupra viitorului economiei mondiale.

7500 de participanți – a adunat Forumul Economic Internațional de la Astana, care se desfășoară pentru a cincea oară. Printre ei se numără oameni de știință proeminenți, laureați ai Premiului Nobel și politicieni de renume. Sarcina lor este de a face recomandări pentru guverne, care vor fi apoi transmise la Secretariatul Organizației Națiunilor Unite, Fondul Monetar Internațional și summit-ul „G-20”.

Forum de la Astana a fost creat cu scopul de a extinde gama și numărul de țări care decid soarta economiei mondiale.

Viceprim-ministrul Kazahstanului Kairat Kelimbetov, declară: „Este foarte importantă inițiativa Președintelui Kazahstanului-  G-global, unde este vorba despre o discuție mai democratică, adică nu numai G-8 sau G-20, dar și G- global. Toate țările formează acum un nou context economic și financiar global”.

Kazahstanul este în căutarea de oportunități de integrare cu vecinii săi.

Una dintre modalitățile de a face acest lucru – Comunitatea Economică Eurasiatică, fostele republici sovietice.

Secretarul său general, Tair Mansurov a povestit ce a ajutat aceste țări pentru a rezista cu succes crizei economice și financiare.

„Am creat o piață comună bună pentru 170 de milioane de oameni. În al doilea rând, șefii de stat au decis încă în 2008, astfel începând cu anul 2009 funcționeză fondul anti-criză EURASEC. Volumul total este de 10 miliarde dolari, iar acest fond anti-criză este un mare ajutor pentru țările noastre, care se confruntă cu dificultăți în bugetele lor”.

La Forum a fost discutată, de asemenea, starea actuală și viitoare a economiei mondiale. Laureatul Premiului Nobel în 2004 în economie, Edward Prescott, nu împărtășește prognozele pesimiste răspândite.

„În viitor, – spune el, – crize financiare se vor întâmpla din nou. Ne-am confruntat cu acestea și în trecut – 1980, 1990. Ele pot fi depășite, există doar întreruperi temporare. Principalul lucru este să știi cât de productivi sunt oamenii și cum să mărești producția. Anume acesta este ceea ce va determina cât de repede vor crește veniturile. Aceasta este ceea ce face diferența în standardul de viață în timp și pe întregul glob”.

Printre ideile care au fost discutate la forum se numără și moneda mondială, care poate înlocui dolarul.

Această idee este susținută de economistul canadian laureat al Premiului Nobel, Robert Mundell. El susține că țările a căror comercializare era raportată la moneda SUA, au fost grav afectate de fluctuațiile dolarului.

 

 

.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: (II) Analiză CALEAEUROPEANA.RO ASTANA FORUM 2014 VIZIUNEA EURASIEI, din KAZAHSTAN în ROMÂNIA | stilanicholas

  2. Pingback: ÎN PLINĂ CRIZĂ UCRAINEANĂ, RUSIA ÎŞI ÎNTĂREŞTE RELAŢIILE CU CHINA: PUTIN, ÎN VIZITĂ LA SHANGHAI | Stila Nicholas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ASTANA FORUM

Svyatoslav Anatolyevich Timashev. Collective Nobel Peace Prize 2007 – Honored Scientist of the Russian Federation

Published

on

Svyatoslav A. Timashev is a member of the Interstate Council on the issue of “heavy reliability pipelines”, a member of the Scientific Council and the Dissertation Council, the American Society of Mechanical Engineers (ASME), the editorial boards of domestic and foreign journals and a founding member of the International Association for design reliability and safety.

sSvyatoslav A. Timashev, a Russian citizen, was awarded a collective Nobel Peace Prize for developing methods of CO2 sequestration from the earth’s atmosphere and its disposal, together with a group of scientists of the Intergovernmental Panel on Climate Change, who together formed the International Meteorological Organization and the United Nations Department of Environmental Protection in 2007.

For his achievements, Svyatoslav Anatolyevich was awarded the VSNTO (All-Soviet Union Council of Technical Society) (1969), the medal “For Valorous Labour” (1970), the Expert Public Education Badge (1984), a COMADEM Magazine prize for the best publication in 2000, and was dubbed Knight of Justice – Commander of the Sovereign Order of the Orthodox Hospitaller Knights of St. John of Jerusalem.

S.A. Timashev shaped a new direction in the theory of reliability of large mechanical systems, solved the problem of optimization of the critical systems operation in multi-level governance class. He is the holder of nine copyright patents and author of more than 250 publications, including 19 monographs.

Svyatoslav Anatolyevich created software systems for the optimal management of the operation of oil and gas pipelines, three generations of industrial electronic systems of vibration protection, vibration diagnostics, tribodiagnostics and monitoring of energy machinery and equipment and is the founder of a new section in the theory of reliability monitoring.

He developed the scientific bases of the theory and a fundamentally new method for optimizing the operation of a complex object by the criteria of reliability and safety, as problems of multilevel governance of stochastic processes of degradation and recovery. These systems are used successfully in the Russian oil and gas industry, aviation, heavy engineering, metallurgy and other industries, as well as in university educational laboratories.

All these works have received wide domestic and international recognition, as evidenced by the election of S.A. Timashev as a member of the RF Academy of Quality Problems, a member of the Washington Academy of Sciences (USA) and the Fulbright Academy of Science and Technology (USA).

On July 26 the laureate S.A. Timashev celebrates his 79th birthday and the 58th anniversary of the start of science teaching career. He was born in Harbin, northeastern China, one of the main transit points for trade with Russia. He graduated with distinction from the Ural Federal University (formerly the Ural Polytechnic Institute).

From 1987 to the present time Professor Timashev has been the head of the Reliability Laboratory of the Engineering Complex Problem Division at IMET UNC AN SSSR.  He is also Director and Academic Advisor at the Science and Engineering Center “Reliability and service life of large systems of machines” at UNC AN SSSR.

 

 

 

 

.

 

Continue Reading

ASTANA FORUM

VIDEO Astana Economic Forum. Interview with Eric Maskin: Kazakhstan can be a force for modernization in the Eurasian region

Published

on

Interview taken by Razvan Buzatu, from www.caleaeuropeana.ro, with Professor Eric Maskin, PhD, Nobel Laureate for Economics, Adams University Professor at Harvard University.

He is renown at international level for laying the foundation of mechanism design theory. During his career, he contributed to game theory, contract theory, social choice theory, political economy as well as other areas of economics.  

maskin caleaeuropeana

VIDEO:

Razvan Buzatu: Professor Maskin, thank you very much for accepting this discussion for Calea Europeana. First of all: why Astana?

Eric Maskin: Well Astana is now holding one of the big economic forums in the world so it’s a natural place for people who are interested in issues of our time to meet. So, I’m glad to be one of the many participants.

RB: Well, Astana these three or four days is becoming the center of the world, right, and speaking about economics and how the world works at this moment, how do you see Kazakhstan involved in the global economy?

EM: Kazakhstan has an interesting position economically and geographically. It’s close enough to Europe so that it has close ties there, but it’s also close to the Far East and given its pivotal location we can expect great things from Kazakhstan in the future.

RB: Do you think that it can play a regional role in the Eurasian region?

EM: I hope it does. Kazakhstan seems to be forward looking, progressive country and I think it can be a force for modernization in the Eurasian region.

RB: Professor Maskin you’ve designed a well known design mechanism theory, and I was wondering if you can share with us a little bit of your thoughts on how can design mechanism theory, involving also Kazakhstan, can have positive implications on the European Union economy and Eurasian economy.

EM: Well, mechanism design theory is all about how do you create the institutions for aligning incentives. Of course, each country has its own goals which are not necessarily exactly in alignment with other countries’ goals and it is the function of international institutions to reconcile possible conflicts, this could be done through international organizations, through treaties, through political unification, but mechanism design teaches us that is not enough to, say, write a treaty, say, to promote trade, but the treaty has to be written with care to make sure that all the countries who are going to be signing this treaty actually benefit from it and that may involve a series of concessions on both sides, concessions about giving something up but the benefits from conceding is that now you have an international institution which enables you to take more from other countries.

RB: Very interesting, I was talking a little bit earlier with the Deputy Director General of the World Trade Organization, and he said that the new Bali Package that they established in December last year was a negotiation and was a break through, it was basically a new step forward for the WTO in terms of negotiating between India and China and also Cuba and USA, and also USA and India, so they reached to some sort of an agreement, some sort of compromise so that they can benefit economically; in this sense it resembles a lot with the design mechanism theory.

EM: It does in deed and in fact I think that the principles from the theory have now permeated people’s conciseness enough so that when these treaties are hammered out mechanism design theory plays a role.

RB: I will go now to the other side of the world: I believe you know very well what happened in Ukraine at the end of last year and the begging of this year. How do you see mechanism design theory, using mechanism design theory, in establishing a balance in the actors that are involved and are interested in what the path of Ukraine will be in the future.

EM: That’s a very difficult question, if I knew how to solve the problem of Ukraine I would be able to perform miracles so I don’t have any magic bullets for solving the Ukraine problem. All I can say is that we know from theory that the answer to conflicts is not typically the way of isolation and I would be worried if as a result of the tension in the Ukraine, if Russia for example became more isolated from the rest of the world and from Europe in particular to the extent that the countries continue to communicate with one another, continue to trade with one another, continue to cooperate with one another, that’s the way that the international tensions are resolved. Breaking of communication, breaking of trade I’m afraid that’s the risk of heightening tensions even further so I very much hope that the isolation doesn’t occur.

RB: Thank you very much. The theory is that the trade, at the trade level, in the Ukraine nothing has stopped but at the political level there are tensions. How do you see these things going hand in hand because some of them said “listen, it’s a real crisis” and at the trade level they say “we know it’s a crisis but we are still functioning”.

maskin2EM: “still functioning” for the time being. I think that unless they improve politically there is bound to be an economic cost in a longer term. Eventually, there can be lags either way. Economics lead politics or the other way around but not indefinitely, ultimately the two go together.

RB: Can we use the game theory and the Nash equilibrium with your theory, integrated? Is that possible?

EM: Well in fact, my theory, mechanism design, is part of game theory and uses game theoretic tools like Nash equilibrium as part of its analysis.

RB: And do you think they should be used integrated?

EM: Absolutely!

RB: How do you think we can do that?

EM: How can we apply them to…

RB: a certain event around the world, any kind of event?

RB: Use the 3 theories integrated to find a possible solution, not the solution, to an event in the world.

EM: Well, the first thing is to try to make precise what the goals of each of the parties are, but to recognize that there will always be some uncertainty about that. In games theoretic term these are games of incomplete information “I may know my goals, but I will never know your goals completely so I have to recognize that I’m operating in a situation of uncertainty. But game theory has developed tools to study interactions under uncertainty. On top of that, one way of resolving uncertainty is through a mechanism which is just an institution for international interaction. So that I think is the integration that you are calling for. Looking at the initial situation which involves a conflict of interests which is not completely understood because of the incomplete information, but layering on top of that an international mechanism, a treaty, for example or a trade agreement which brings the various parties closer together in agreement in their interests.

RB: One last question if I may? Do you see the European Union as a global actor? Like becoming the United States of Europe?

EM: I hope it will move in that direction. The European Union has successfully integrated some of its economic policy, namely the monetary side, if it can work on its other side of economic policy, namely the fiscal policy, and integrate that, I think it has a chance of having a comparable force with the USA on the global scene, but without that kind of fiscal integration I’m afraid that it will never quite have its act together.

RB: Well professor Maskin, thank you very much for taking the time to talk to us. I’m Razvan Buzatu, for Calea Europeana, from Astana.

 

 

 

 

.

Continue Reading

ASTANA FORUM

“Journalism education: from theory to practice” – I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”

Published

on

In the course of the VII Astana Economic Forum and the II World Anti-Crisis Conference “Eurasian Economic Club of Scientists” Association and “Success K” media agencyorganized a panel session on “Journalism education: from theory to practice” as part of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”.

rp_Astana_symbol_-300x224.jpgThe session discussed the issues of how to organize cooperation between journalists and experts in other fields such as IT, statistics, graphic and interactive design in education, and how to transfer this experience in journalism.

The event was attended by Co-Director of National Security Journalism Initiative & Medill School of Journalism, Northwestern University, Timothy McNulty; Director General of the Channel 7, Aziza Shuzeeva; Professor, Head of the Media Communication and history of Kazakhstan Department,Aygul Niyazgulova; Managing editor of Caspian Publishing House, Charles Van Der Liu; Director of the media school at “Kazmedia center”, Dana Rysmuhamedova; Editor-in-chief, “Finanz und Wirtschaft”, Martin Gollmer; Director of Radio “Astana”,Gulmira Karakozov. The session was moderated by the Chairman of the Board RTRC “Kazakhstan” Nurjan Mukhamedzhanova.

Most people think that it is not necessary to get a special education to become a journalist. As in case that no one will be able to do the surgery except a surgeon, no one can know better the professional tricks of historian, economist, lawyer and journalist, – shared an opinion Gulmira Karakozov, Director of Radio “Astana”, in the course of the session. Therefore, I strongly against this majority opinion. In 2005, Kazakhstan had 19 high school faculties, branches and departments that prepared professionals in journalism, and half of them belonged to the philological and historical faculties. I would like to say, the capability of journalists who were trained by linguists or historians, and taught in accordance with tutorials on journalism will not be high. This is a stumbling block in the preparation of professional journalists. Students must be  taught by a person who has experience practicing in the field of journalism, – she stressed.

Recall, a purpose of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century” was creation of an information platform for interaction of economics, global journalism and latest technologies.

First, in Astana well-known media persons, bright bloggers, leaders and representatives of the world’s largest media holdings, website developers, website editors, newspapers and magazines  editors, scientists, who demonstrate their achievements in the media, media tools and technologies, tried and tested skills in building information business and economic knowledge in the field of journalism brought together.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA5 hours ago

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO12 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE12 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO14 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending