Connect with us

G20

IMAGINEA ZILEI la summitul G20: Un schimb de priviri cât o mie de cuvinte între Barack Obama și Vladimir Putin

Published

on

Summitul G20 din China se apropie de final, iar o soluție ruso-americană pentru conflictul din Siria nu a fost găsită, asta deși Barack Obama și Vladimir Putin au avut o întrevedere pe marginea acestui subiect, dar și a celorlalte aspecte de pe agenda internațională

Întâlnirea dintre cei doi a fost ”sinceră, deschisă și ca între oameni de afaceri”, după cum a caracterizat-o președintele SUA, Barack Obama. Întrevederea tete-a-tete nu a fost singurul schimb de priviri între cei mai puternici lideri ai planetei, aceștia întâlnindu-se și pe holurile reuniunilor G20 din China.

În imaginea de mai jos, Barack Obama pare să își îndrepte privirea încruntat spre Vladimir Putin, în vreme ce liderul de la Kremlin îl privește direct pe omologul său american. Este posibil ca aceasta să fi fost ultima întâlnire dintre cei doi președinție, având în vedere că Obama își va încheia ultimul mandat pe 20 ianuarie 2017, iar o reuniune în cadrul Adunării Generale a ONU, de pildă, nu a fost încă anunțată. Mai mult, Barack Obama și Vladimir Putin nu și-au efectuat vizite bilaterale în perioada în care mandatele lor prezidențiale au coincis, deși liderul SUA a participat la summitul G20 din Rusia, din 2013.

Un acord între SUA și Rusia cu privire la încetarea ostilităților din Siria nu a fost încheiat, în pofida unei ”conversații productive”. Lipsa de încredere a cântărit enorm în acest deznodământ, a mai explicat Obama reporterilor.

Anterior întrevederii din China, liderul de la Casa Albă îi atrăgea atenția președintelui rus că o soluție poate fi găsită dacă Rusia se angajează pe deplin în reducerea violențelor și în depășirea crizei umanitare.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat pe fondul anexării Crimeei de către Rusia şi al conflictului din estul Ucrainei, precum şi în urma desfăşurării reciproce de forţe la graniţele dintre NATO şi Rusia. 

În ceea ce privește conflictul din Siria, care s-a soldat cu peste un sfert de milion de morţi şi a determinat 11 milioane de oameni să fugă din calea confruntărilor armate, generând o puternică criză a migrației și un val uriaș de refugiați, Rusia îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar Statele Unite forţele opoziţiei moderate care luptă împotriva acestuia.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

Published

on

© Elysee

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut joi că o invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia, care va avea loc în noiembrie, ar trebui să fie rezultatul unui consens în cadrul clubului celo mai industrializate țări, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Semnificaţia acestui club este că trebuie să fie un acord cu ceilalţi 19, aceasta va fi opera diplomaţiei braziliene”, a spus preşedintele francez în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva la Brasilia. Dacă o astfel de întâlnire poate fi ”utilă, trebuie făcută”, ”dacă provoacă diviziune, probabil că nu”, a menţionat el.

În luna noiembrie a anului 2023, Putin a participat pentru prima dată, ce-i drept, virtual, la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle

Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a profitat de ocazie pentru a-l confrunta pe Putin, acuzându-l că încearcă ”să anihileze națiunea ucraineană suverană și să provoace instabilitate regională”, făcând astfel lumea un loc mai nesigur.

Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de mai bine de doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.

Continue Reading

G20

La summitul virtual al G20, Olaf Scholz și Giorgia Meloni i-au cerut lui Putin ”să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”

Published

on

© Governo Italiano

Cancelarul german Olaf Scholz a menționat miercuri că i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt agresiunii împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat și liderul de la Kremlin, de la începutul războiului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a anunțat cancelarul german într-o conferință de presă comună cu premierul italian Giorgia Meloni, desfășurată la Berlin.

Scholz a descris participarea lui Putin la summitul G20 drept ”o ocazie bună” pentru a reafirma clar că pacea în Ucraina poate fi restabilită cu ușurință doar dacă Rusia își retrage trupele, deoarece Rusia este cea care a atacat Ucraina.

La rândul său, Meloni, care a participat și ea la summitul online al G20, i-a dat dreptate cancelarului german, spunând că ”cel mai simplu lucru ar fi o retragere a trupelor” ruse.

Putin a participat pentru prima dată la reuniunea G20 de când a declanșat cel mai sângeros conflict de pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. La summiturile precedente, acesta l-a delegat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să reprezinte Rusia, conform Deutsche Welle. 

Liderul de la Kremlin a justificat lansarea invaziei ilegale și neprovocate împotriva Ucrainei spunând că încearcă să ”demilitarizeze” și să ”denazifice” țara vecină condusă de președintele cu origini evreiești Volodimir Zelenski. 

Sperând la un război-fulger, Putin a fost luat prin surprindere de reziliența ucrainenilor și de sprijinul fără precedent al Occidentului față de Kievul care luptă de aproape doi ani pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar și pentru valorile democratice.

Continue Reading

G20

Antony Blinken apără declarația G20 cu privire la Ucraina, în contextul criticilor privind un limbaj blând la adresa Rusiei: Poate că este vorba de G19, dar toate țările au susținut importanța integrității teritoriale

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apărat duminică decizia Statelor Unite de a accepta declarația comună a liderilor G20 cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care nu a reluat poziția anterioară a grupului, când Rusia a fost condamnată pentru invadarea vecinului său, informează Politico.

”În această declarație, toate țările G20 au susținut importanța integrității teritoriale, a suveranității – și asta este foarte clar”, a declarat Blinken în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”State of the Union” de la CNN.

În declarația din acest an, G20 nu a făcut referire explicită la Rusia, dar a introdus mențiunea conform căreia toate țările trebuie ”să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și împotriva suveranității sau împotriva independenței politice a oricărui stat”.

Formularea, pe care țările occidentale au cerut-o pentru a semnala o condamnare continuă a invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, ar putea, de asemenea, să liniștească lamentările Moscovei că atacurile din interiorul Rusiei s-au intensificat de la începutul contraofensivei ucrainene. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost profund implicat în săptămânile de negocieri care au dus la versiunea finală.

”Am fost în sală când toți liderii au vorbit astăzi cu președintele Biden și din tot ceea ce au spus a reieșit foarte clar că nu numai că vor să vadă că acest război se termină, dar vor să se termine în termeni drepți și durabili și a fost, de asemenea, foarte clar că efectele agresiunii Rusiei sunt resimțite în toate țările G20 și în întreaga lume în curs de dezvoltare”, a declarat Blinken duminică.

”Cred că este foarte important că G20 a vorbit pe o singură voce”, a adăugat Blinken. ”Într-o anumită măsură, poate că este vorba de G19, pentru că, evident, Rusia este și ea aici ca parte a G20”, a completat oficialul american.

Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă comunicatul, calificând declarația drept ”nimic de care să fim mândri”.

În ciuda limbajului mai blând din comunicatul comun din acest an, liderii G20 au remarcat impactul pe care războiul îl are asupra securității alimentare la nivel internațional, a spus Blinken.

”Ucraina a fost coșul cu pâine al lumii timp de atâția ani. Rusia i-a blocat porturile după invazie. A fost negociată o înțelegere pentru a permite exportul cerealelor. Recent, Rusia l-a rupt”, a declarat Blinken, referindu-se la decizia Rusiei din această vară de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cerealele prin Marea Neagră, un acord mediat de ONU care anterior a făcut posibil ca Ucraina să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale în timp ce războiul făcea ravagii.

Blinken a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Zelenski cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru a-și arăta ”angajamentul de neclintit față de suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei”, în timp ce contraofensiva acesteia împotriva trupelor rusești continuă, a declarat Departamentul de Stat într-o declarație la momentul deplasării.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SCHENGEN8 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA9 hours ago

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

ROMÂNIA10 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA11 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

NATO12 hours ago

Instrument-prototip de evaluare a percepțiilor sociale privind reziliența societală dezvoltat de echipa de cercetători a Universității București, primit cu mare interes de Grupul de Protecție Civilă al NATO

ROMÂNIA13 hours ago

Colaborare Cluj – Eindhoven în domeniu inovării și IT. Primarul Emil Boc: Fiecare oraș dorește să își consolideze avantaje competitive. În cazul nostru, un avantaj de necontestat este reprezentat de universități

ROMÂNIA10 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA11 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ1 day ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ1 day ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending