Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat împotriva COVID-19, vineri, la ora 10:00, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, șeful statului marcând astfel începutul celei de a doua etape a campaniei de imunizare împotriva pandemiei de coronavirus.
Șeful statului a devenit, totodată, unul dintre primii lideri europeni care s-au vaccinat anti-COVID-19, după ce prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis s-a imunizat la finalul lunii decembrie, când a început campania de vaccinare împotriva pandemiei. De asemenea, s-au mai vaccinat și președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, și prim-ministrul ceh Andrej Babis.
Decizia liderului grec a provocat un scandal în Grecia și critici cu privire la faptul că oamenii politici s-ar grăbi să fie primii vaccinați.
În ce-l privește, şeful statului a anunţat marți că se va vaccina anti-COVID, public, pentru a marca începutul celei de a doua etape a campaniei de imunizare și a subliniat că nu s-a vaccinat în prima etapă pentru că nu a vrut “să se bage în față”.
“Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic aşa, în ghilimele, să ne băgăm în faţă. Ar fi fost, probabil, mesajul greşit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului de învăţământ, a persoanelor de peste 65 de ani şi a persoanelor cu comorbidităţi, cu boli cronice, dar şi a personalului numit esenţial, de exemplu Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe. Şi pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri”, a precizat Iohannis, într-o conferință de presă susținută la 12 ianuarie.
La nivel internațional, s-au mai vaccinat președintele ales al SUA, Joe Biden, vicepreședintele ales, Kamala Harris, vicepreședintele în funcție, Mike Pence, președintele Israelului, Reuven Rivlin, și prim-ministrul țării, Benjamin Netanyahu.
“Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie. Vă mulțumesc, vă doresc multă sănătate!”, a declarat președintele, la ieșirea din Centrul de vaccinare.
Coordonatorul campanie naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15:00. Acesta a precizat și modalitatea în care se pot face înscrierile pentru vaccinul împotriva COVID-19.
Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.
Persoanele eligibile pentru a fi vaccinate în etapa a două a campaniei sunt: beneficiarii din centrele sociale, persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imuno-depresie, HIV-SIDA, persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.
Potrivit lui Gheorghiță, din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase.
Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, “cei care efectuează reportaje în unități medicale”.
Campania de vaccinare în România și în Uniunea Europeană a debutat la 27 decembrie, într-un gest simbolic de unitate între toate statele membre ale UE.
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 108.294.