Impas politic în Catalonia. Carles Puigdemont, fost lider auto-exilat în Bruxelles, singurul candidat pentru funcția de președinte al regiunii catalane

Purtătorul de cuvânt al parlamentului catalan, membru al unui partid separatist catalan, Roger Torrent, l-a propus luni pentru funcția de președinte al regiunii drept “unic candidat” pe Carles Puigdemont, adâncind astfel și mai rău criza politică din regiunea catalană, informează EUObserver.

Foto: Facebook/ Carles Puigdemont

Această decizie adâncește impasul politic deoarece Puigdemont se află în Belgia de când a fost demis de către autoritățile spaniole pentru organizarea ilegală a referendumului pentru independența Cataloniei. Dacă se va întoarce în Spania el riscă să fie arestat, judecat și condamnat pentru o perioadă de până la 30 de ani. Acestuia i se impută acuzații de răzvrătire, abuz al fondurilor publice, și organizarea ilegală a unui referendum. El a precizat că va reveni numai dacă primește anumite garanții din partea Madridului. Astăzi acesta a susținut o conferință de presă în Danemarca.

Citiți și Catalonia. Separatiștii și-au asigurat majoritatea în legislativul catalan la alergerile anticipate

Partidele catalane și-au asigurat majoritatea la alegerile anticipate ce au avut loc pe 21 decembrie, reușind să își securizeze locurile în parlamentul regional și să dea, astfel, noul guvern. 

Participarea la vot a fost de peste 80%, un record pentru alegerile regionale catalane, iar patidele separatiste au împreună 70 de locuri din totalul de 135. Partidul Unionis Ciudadanos, cel pro-spaniol, a obținut 25,3% din voturi, câștigând 37 de locuri în Parlament.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.