NATO
Implementarea planurilor de apărare regională NATO și modernizarea bazelor de la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, discutate de șeful Statului Major cu comandantul forțelor SUA și NATO în Europa
Published
10 months agoon
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, s-a întâlnit luni, 22 ianuarie, la sediul MApN, cu generalul Christopher Cavoli, Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și Comandant al Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (USEUCOM), informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cei doi generali au discutat despre situația regională de securitate și implementarea setului de planuri subsumate „Conceptului Descurajării și Apărării în spațiul euro-atlantic”, inclusiv prin conexarea acestora la documentele naționale de planificare a apărării. De asemenea, au analizat progresul în demersul de modernizare a bazelor aeriene de la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu.
Șeful Apărării, care a participat săptămâna trecută pentru prima oară la reuniunea Comitetului Militar al NATO, a reiterat importanța componentei cooperării militare în cadrul Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, evidențiind faptul că „prezența colegilor americani în țara noastră aduce robustețe pentru arhitectura aliată de securitate în regiunea Mării Negre și reprezintă un vector major de creștere a interoperabilității între structuri”.
Întrevederea a avut loc în contextul vizitei generalului Christopher Cavoli în București, din perioada 22-23 ianuarie, conchide sursa citată.
Ambasada SUA la București și Comandamentul Forțelor SUA din Europa (EUCOM) au găzduit, la București, în perioada 22-23 ianuarie, o întâlnire, cu participarea unor importanți oficiali americani, care au discutat subiecte de politică externă, eforturile diplomatice ale Statelor Unite, precum și interesele de securitate din regiunea Mării Negre. Diplomați de rang înalt, lideri militari și ambasadori americani au dezbătut teme critice de securitate, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei, mobilitatea maritimă sporită în regiunea Mării Negre și planurile regionale de descurajare și apărare.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, s-au alăturat grupului, pentru un briefing de informare și o discuție productivă, mai arată misiunea diplomatică.
Printre participanți s-au numărat Secretarul Adjunct al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, James O’Brien, generalul Christopher Cavoli, comandatul EUCOM, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în Turcia, Jeffrey Flake, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în Armenia, Kristina Kvien, ambasadorul SUA în Azerbaidjan, Mark Libby, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Federația Rusă, Lynne Tracy, și adjunctul șefului misiunii SUA în Bulgaria, Andrea Brouillette-Rodriguez.
Conferințele șefilor de misiune facilitează discuțiile strategice între liderii diplomației și cei ai apărării din SUA, pentru a formula inițiative strategice de promovare a politicii externe și a securității naționale a Statelor Unite, a transmis Ambasada SUA.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
NATO
Ministrul german de interne atrage atenția asupra riscului crescut de confruntare între Rusia şi NATO
Published
8 hours agoon
December 2, 2024By
Teodora IonMinistrul german de interne Nancy Faeser a atras atenția asupra unui risc crescut de confruntare între Rusia și NATO, în cadrul unui interviu publicat în ziarul Handelsblatt şi citat de DPA, informează Agerpres.
”De la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, am cunoscut un punct de cotitură în securitatea internă. Rusia poartă un război hibrid în Europa. Este evident că campaniile de dezinformare, actele de sabotaj şi atacurile cibernetice sunt controlate de stat”, a apreciat ea.
Cu toate acestea, oficialul german a făcut apel la ”prudență” și a ”acțiune fermă”.
Întrebată dacă Rusia şi-a intensificat activităţile de sabotaj, Faeser a răspuns: ”Înregistrăm o creştere semnificativă. De aceea, infrastructura critică trebuie protejată mai bine”.
Cât privește riscul de confruntare între Rusia și NATO, premierul polonez Donald Tusk avertiza asupra pericolului unui conflict global, avertisment venit după ce Moscova a recurs la folosirea unei noi rachete balistice cu rază medie de acțiune împotriva Ucrainei.
NATO
Ministrul Apărării, de Ziua Națională: Apartenența la NATO ne oferă cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră și consolidează rolul României în plan internațional
Published
1 day agoon
December 1, 2024By
Andreea RaduMarea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră, realizată într-un context internațional favorabil, înțeles și fructificat de elitele românești, a declarat duminică ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ocazia Zilei Naționale a României.
„ Prin viziunea lor politică și diplomatică, dar și prin curajul, eroismul și sacrificiul ostașilor români pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, idealul național a devenit realitate. Lor, eroilor noștri din toate timpurile, le datorăm respect, recunoștință și amintire veșnică”, a scris Angel Tîlvar, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul apărării naționale a precizat că, astăzi, România este un membru respectat al NATO și al Uniunii Europene, parte a unei comunități unite de valori comune: „pace, libertate, independență și suveranitate”.
„Apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din lume ne oferă cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră și consolidează rolul țării noastre în plan internațional”, a adăugat Tîlvar.
Ministrul a menționat că aceste valori, împărtășite de aliații țării noatre, ne oferă unitate și solidaritate, „mai ales în contextul provocărilor de securitate actuale”.
„Astăzi, 1 decembrie, să ne amintim de sacrificiile celor care au făcut posibilă Marea Unire și să continuăm să construim o Românie mai puternică. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a conchis Angel Tîlvăr.
INTERNAȚIONAL
Zelenski, dispus la compromisuri dacă teritoriul controlat de Ucraina ar beneficia de protecția NATO. Kievul cere o invitație oficială de aderare la Alianță
Published
2 days agoon
November 30, 2024Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat vineri NATO să ofere garanţii de protecţie teritoriului ucrainean sub controlul său cu scopul de “a încheia faza fierbinte a războiului”, în timp ce ministrul ucrainean de externe Andrii Syhiba le-a cerut omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO.
Zelenski a mai lăsat să se înţeleagă că este dispus să aştepte înainte de a recupera zonele ocupate de armata rusă – aproape o cincime din ţară -, dacă un astfel de acord ar putea oferi securitate restului Ucrainei şi ar pune capăt luptelor.
“Dacă vrem să încheiem faza fierbinte a războiului, trebuie să aducem teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm sub umbrela NATO“, a declarat preşedintele la postul britanic Sky News, potrivit unei traduceri din off în engleză a cuvintelor sale, relatează AFP, potrivit Agerpres.
“Trebuie să facem acest lucru rapid. Apoi, Ucraina va putea să recupereze cealaltă parte a teritoriului său pe cale diplomatică”, a adăugat el.
Scrisoarea ministrului de externe ucrainean, consultată de Reuters, sugerează o nouă ofensivă diplomatică a Ucrainei de a obţine primirea în NATO, demers înscris şi în “planul de victorie” în războiul cu Rusia prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aliaţilor occidentali ai Kievului.
Acest plan cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un “pachet de descurajare non-nucleară”, să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune.
În scrisoarea consultată vineri de Reuters, Ucraina menţionează că acceptă ideea că nu se poate alătura NATO cât timp continuă războiul cu Rusia, dar primirea unei invitaţii de aderare acum i-ar arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că unul din principalele obiective ale acestuia, respectiv împiedicarea intrării Ucrainei în NATO, nu poate fi atins, se argumentează în text.
NATO a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei şi că se află pe o cale “ireversibilă” în direcţia aderării, dar nu a emis o invitaţie oficială şi nici nu a stabilit un calendar.
Discuţiile asupra unui eventual armistiţiu sau acord de pace s-au intensificat de când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane la începutul lunii noiembrie.
Dacă exemplul Finlandei a presupus neutralitate după conflictul cu URSS, iar securitatea postbelică a Japoniei este asigurată printr-un tratat bilateral cu Statele Unite, Stoltenberg a propus o altă comparație.
“Germania de Vest privea Germania de Est ca parte a Germaniei mai mari. Ei nu aveau o ambasadă în Berlinul de Est. Dar NATO proteja bineînțeles doar Germania de Vest. Există modalități de a rezolva această problemă (…) Atunci când există o voință, există modalități de a găsi soluția. Dar ai nevoie de o linie care să definească unde este invocat articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea graniță”, a spus el.
Moscova controlează aproximativ 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014. Rusia a mai anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu le controlează complet.
Până în prezent, Kievul a exclus întotdeauna cedarea de teritorii în schimbul păcii, în timp ce Vladimir Putin cere ca armata ucraineană să se retragă din mai multe teritorii şi refuză orice aderare a adversarului său la NATO.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate
Trending
- U.E.3 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO