Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs istoric în plenul Parlamentului European, fiind pentru prima dată când un șef al statului moldovean se adresează eurodeputaților, unde a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE și ancorarea Republicii Moldova în marea familie europeană din care valoric face parte și definind o astfel de decizie ca fiind “luminița de la capătul tunelului”.

“Am ales aderarea la UE ca un drum spre prosperitate și pace. Un drum pe care merită să facem fiecare pas. Acordarea statului de țară candidată pentru Republica Moldova este decizia cea mai bună. Noi aparținem de Uniunea Europeană, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, cu o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem cetățeni europeni”, a spus Sandu, într-un discurs susținut în hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles.

În aplauzele eurodeputaților, Maia Sandu le-a mulțumit acestora pentru susținerea acordată prin rezoluția votată recent pentru susținerea acordării statului de țară candidată și i-a îndemnat să pledeze în continuare cauza Moldovei.

 

“Vă mulțumesc că ați recunoscut alegerea europeană pe care am făcut-o. (…) Vreau să vă cer să deveniți ambasadorii Moldovei în țările dumneavoastră și să cereți factorilor de decizie să susțină Moldova pe acest drum pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a se alătura acestui proiect unic de pace în lume”, a spus ea, elogiind rolul Uniunii Europene de a crea cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei, de la înființarea sa.

“Nu suntem naivi să credem că această aderare se poate face peste noapte. Știm că procesul de aderare este unul lung și complex, dar nu încercăm să găsim scurtături. Pentru noi, aderarea trebuie să se facă pe meritocrație și pe rezultate și nu pe o secvențiere geografică. Respectăm acest principiu al meritelor”

În același timp, Sandu a pledat “pragmatism și “flexibilitate politică strategică” din partea statelor membre. 

“Perspectiva aderării la UE ar trimite cetățenilor din Moldova un semnal foarte puternic, și anume că Uniunea Europeană ne susține. Pentru, noi, acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului în acest moment atât de dificil. Un obiectiv clar și un mesaj politic puternic pentru a mobiliza pe toată lumea – societate, comunitate de afaceri, autorități – cu toții în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică care să reprezinte pentru Moldova farul care ne ghidează în această furtună cumplită“, a adăugat președinta Republicii Moldova.

“Uniunea Europeană a creat cea mai lung perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Trebuie să extindem acest semn al păcii încă o dată pentru a găsi acel port sigur pentru care merită să luptăm”, a conchis ea, în aplauzele europarlamentarilor.

Sandu, o pro-europeană convinsă desemnată inclusiv “Personalitatea publică a anului 2021” de revista Emerging Europe, a devenit primul șef de stat al Republicii Moldova care s-a adresat plenului Parlamentului European și i-a urmat a în această ipostază președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a vorbit în plenul PE, prin videoconferință, în primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale.

Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit deja cu președintele Consiliului European Charles Michel, căruia i-a transmis că “acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin”, dar și cu prim-ministrul Regatului Belgiei Alexander De Croo. Joi, președintele Maia Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.

După discursul Maiei Sandu, eurodeputații vor dezbate raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, iar votul asupra acestuia va avea loc joi.

În calitate de țară învecinată cu Ucraina, Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul în curs. Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.

Președinta R. Moldova se află la Bruxelles în timp ce țara sa așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE, transmisă la data de 3 martie.

Republica Moldova a finalizat, la 22 aprilie, completarea primei părți a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană pe care liderii țării – președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița – l-au înmânat ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinția de la Chișinău după ședința de constituire a Comisiei pentru integrare europeană condusă de șefa statului.

La data de 12 mai, Republica Moldova a transmis și a doua parte a chestionarului de aderare la UE.

Totodată, la precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei sunt așteptate la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației române, către omologii din UE: Trebuie să stabilim misiunea civilă pentru securitatea R. Moldova și să creăm regimul de sancțiuni împotriva celor care destabilizează țara

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, pentru consolidarea eforturilor în direcția stabilirii unei misiuni civile a UE axată pe securitatea Republicii Moldova și pe instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care care derulează acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale de la Chișinău.

“Voi atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău, care este un Guvern pro-european, pro-reformă”, a spus Aurescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

În opinia șefului diplomației române, UE trebuie să continue susținerea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

“Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă [UE] axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a continuat Aurescu.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Emmanuel Macron reafirmă într-o discuție telefonică cu Maia Sandu sprijinul pentru R. Moldova în fața ”tentativelor de destabilizare rusești”

Published

on

© presedinte.md

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, în fața ”tentativelor de destabilizare rusești” din Republica Moldova și ”tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, citat de France Presse, conform Agerpres.

Într-o discuție telefonică, Macron a salutat ”eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, care s-a angajat pe un traseu european ireversibil prin obținerea de obținerea de țară candidată la UE, în special în domeniul ”justiţiei pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei”, a adăugat preşedinţia franceză.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, declară că se confruntă cu un ”război hibrid” dus de Moscova pentru ”răsturnarea” guvernului pro-european aflat la putere la Chişinău.

”Reamintind importanţa de a continua reformarea ţării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziţia Chişinăului ”experţi, în special în materie de securitate cibernetică şi economie”.

Citiți și
Maia Sandu și Charles Michel au discutat despre situația de securitate din R. Moldova. Președintele Consiliului European: Sprijinul UE pentru Republica Moldova ”este de neclintit”

La 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, propusă de președintele francez, la care vor participa peste 40 de șefi de stat sau de guverne, precum și președinții instituțiilor Uniunii Europene, într-un moment de a reconfirma profilul pro-european al acestei țări care se confruntă cu proteste de stradă orchestrate de Moscova, în încercarea de a instala un guvern pro-rus la Chișinău pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al Rusiei.

Maia Sandu a primit deja asigurări din partea Occidentului că va fi sprijinită în eforturile sale de a contracara planurile Rusiei.

Mărturie în acest sens stă decizia Uniunii Europene de a cumpăra un radar mobil cu rază lungă de acțiune pentru armata Republicii Moldova, alocând încă 40 de milioane de euro pentru apărarea acestei țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Nicolae Ciucă: Salut adoptarea legii de către Parlamentul de la Chișinău prin care limba română primește statutul de limbă oficială în R. Moldova

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a salutat joi adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

”Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoaşterea adevărului istoric şi ştiinţific reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului. Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiţionat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Pe această cale, reiterez susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin”, a menționat Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Partidului Național Liberal.

 

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la “Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi.

Continue Reading

Facebook

G78 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO10 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.13 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending