Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs istoric în plenul Parlamentului European, fiind pentru prima dată când un șef al statului moldovean se adresează eurodeputaților, unde a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE și ancorarea Republicii Moldova în marea familie europeană din care valoric face parte și definind o astfel de decizie ca fiind “luminița de la capătul tunelului”.
“Am ales aderarea la UE ca un drum spre prosperitate și pace. Un drum pe care merită să facem fiecare pas. Acordarea statului de țară candidată pentru Republica Moldova este decizia cea mai bună. Noi aparținem de Uniunea Europeană, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, cu o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem cetățeni europeni”, a spus Sandu, într-un discurs susținut în hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles.
În aplauzele eurodeputaților, Maia Sandu le-a mulțumit acestora pentru susținerea acordată prin rezoluția votată recent pentru susținerea acordării statului de țară candidată și i-a îndemnat să pledeze în continuare cauza Moldovei.
“Vă mulțumesc că ați recunoscut alegerea europeană pe care am făcut-o. (…) Vreau să vă cer să deveniți ambasadorii Moldovei în țările dumneavoastră și să cereți factorilor de decizie să susțină Moldova pe acest drum pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a se alătura acestui proiect unic de pace în lume”, a spus ea, elogiind rolul Uniunii Europene de a crea cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei, de la înființarea sa.
“Nu suntem naivi să credem că această aderare se poate face peste noapte. Știm că procesul de aderare este unul lung și complex, dar nu încercăm să găsim scurtături. Pentru noi, aderarea trebuie să se facă pe meritocrație și pe rezultate și nu pe o secvențiere geografică. Respectăm acest principiu al meritelor”
În același timp, Sandu a pledat “pragmatism și “flexibilitate politică strategică” din partea statelor membre.
“Perspectiva aderării la UE ar trimite cetățenilor din Moldova un semnal foarte puternic, și anume că Uniunea Europeană ne susține. Pentru, noi, acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului în acest moment atât de dificil. Un obiectiv clar și un mesaj politic puternic pentru a mobiliza pe toată lumea – societate, comunitate de afaceri, autorități – cu toții în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică care să reprezinte pentru Moldova farul care ne ghidează în această furtună cumplită“, a adăugat președinta Republicii Moldova.
“Uniunea Europeană a creat cea mai lung perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Trebuie să extindem acest semn al păcii încă o dată pentru a găsi acel port sigur pentru care merită să luptăm”, a conchis ea, în aplauzele europarlamentarilor.
Sandu, o pro-europeană convinsă desemnată inclusiv “Personalitatea publică a anului 2021” de revista Emerging Europe, a devenit primul șef de stat al Republicii Moldova care s-a adresat plenului Parlamentului European și i-a urmat a în această ipostază președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a vorbit în plenul PE, prin videoconferință, în primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale.
Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit deja cu președintele Consiliului European Charles Michel, căruia i-a transmis că “acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin”, dar și cu prim-ministrul Regatului Belgiei Alexander De Croo. Joi, președintele Maia Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.
După discursul Maiei Sandu, eurodeputații vor dezbate raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, iar votul asupra acestuia va avea loc joi.
În calitate de țară învecinată cu Ucraina, Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul în curs. Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.
Președinta R. Moldova se află la Bruxelles în timp ce țara sa așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE, transmisă la data de 3 martie.
Republica Moldova a finalizat, la 22 aprilie, completarea primei părți a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană pe care liderii țării – președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița – l-au înmânat ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinția de la Chișinău după ședința de constituire a Comisiei pentru integrare europeană condusă de șefa statului.
La data de 12 mai, Republica Moldova a transmis și a doua parte a chestionarului de aderare la UE.
Totodată, la precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.
Avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei sunt așteptate la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.