În fiecare an pleacă din ţară 3% dintre medici și 5-10% dintre asistente

doctorAproximativ 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările scandinave, arată un studiu realizat de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice, notează Capital.ro.

Statisticile arată că din anul 2007, de când Romania a intrat în Uniunea Europenă și până în februarie 2013, un total de 28,000 dedoctori și 17,000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, dintre care 80% au fost acceptați din punct de vedere al diplomelor și al limbilor străine cunoscute, etc.

În plus, Romania a iesit pe locul 18  în cadrul studiului OECD realizat pentru a determina numărul de specialiști din domeniul medical născuți în străinătate, cu 5.182 doctori și 4.440 asistente. În anul 2010, peste 7.000 de specialiști au părăsit țara și peste 4,000 au fost dispusi să lucreze în străinătate.

“Studiile arată ca  80% dintre tinerii absolvenți sunt pregătiți să plece peste hotare.Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 Euro iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiștilor români pleacă în alte tări. În aceste condiții, clinicile și spitalele din România au tot mai
puțini profesioniști care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienții sunt nevoiți să caute ajutor în afara granițelor tării. O asigurare privată de sănătate este o soluție accesibilă care oferă servicii medicale internaționale și acoperire pentru toate procedurile importante în cele mai bune clinici din Europa și din lume” , declară Zahal Levy, președintele companiei de asigurări de sănătate MediHelp International.

Sursa: Capital.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.