Problema aderării României la spațiul Schengen trebuie rezolvată în cursul acestui an, a transmis luni președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, acolo unde l-a primit pe cancelarul german Olaf Scholz, aflat la prima sa vizită oficială în România.
Întrebat de jurnaliștii germani despre demersurile de aderare la spațiul de liberă circulație, șeful statului a subliniat că România îndeplinește criteriile de mai bie de un deceniu, că țara noastră nu are probleme cu migrația ilegală și a pledat pentru ca un vot pozitiv privind aderarea la Schengen să aibă loc anul acesta, înainte de alegerile din europene 2024.
“În chestiunea Schengen cred că trebuie să reiau puțin câteva chestiuni pentru a fi foarte clar. România a solicitat să devină parte a spațiului Schengen încă de acum aproape 12 ani și a îndeplinit condițiile foarte repede, toate condițiile – repet, toate condițiile solicitate de Acquis-ul Schengen. Acest lucru nu a fost posibil timp de mulți ani, fiindcă au existat rețineri în unele state membre, rețineri legate în principal de statul de drept. Acel Mecanism de Cooperare și Verificare a dat de gândit și am fost în situația bună de a putea încheia acest Mecanism de Cooperare și Verificare în toamna anului trecut, fiindcă România a îndeplinit între timp absolut toate condițiile pentru a fi considerat un stat de drept. Acest lucru a redat românilor speranța că va exista un vot pozitiv, afirmativ pentru acceptarea în Spațiul Schengen. Din păcate, nu s-a întâmplat așa. În decembrie a avut loc un vot în formatul JAI, Justiție și Afaceri Interne din Consiliul Uniunii Europene, în care Austria nu a fost de acord cu intrarea României în Spațiul Schengen. Acest vot negativ nu a fost, cel puțin așa afirmă partea austriacă, un vot împotriva României, ci a fost un vot care trebuia să atragă atenția asupra pericolului migrației ilegale”, a detaliat președintele, după întâlnirea cu Scholz și înainte de a găzdui o întrunire trilaterală cu cancelarul german și președinta Republicii Moldova.
Liderul de la Cotroceni a amintit că România a propus și proiecte pentru ca situația migrației să fie mai bine gestionată.
“Un proiect pilot care a fost agreat cu Comisia Europeană se va desfășura la granița României cu Serbia şi va dovedi cum se poate manageria mai eficient procesul de identificare-returnare a migranților ilegali”, a spus el.
“Toate aceste lucruri ne fac să rămânem optimiști și credem că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în cursul acestui an”, a spus Iohannis.
Pentru a susține afirmația anterioară, șeful statului a evocat și două motive: “unu, fiindcă suntem pregătiți și dovedim acest lucru, doi, fiindcă în anul viitor vor avea loc multiple alegeri, printre care și cele europene, și nu considerăm că în 2024 această chestiune poate fi rezolvată în condiții bune“.
La rândul său, cancelarul german a precizat că Germania se află ferm de partea României în ceea ce privește aderarea țării la spațiul Schengen.
Tema aderării României la spațiul Schengen a căpătat avânt politic după ce cancelarul german Olaf Scholz a utilizat prilejul unui discurs privind viitorul UE pe care l-a susținut la Praga în luna august a anului trecut pentru a afirma că “România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen” și că va acționa în acest sens.
În vreme ce Croația a fost acceptată în spațiul Schengen printr-un vot pozitiv acordat în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE din 8 decembrie, România și Bulgaria au fost respinse la vot, existând obiecții cu privire la gestionarea migrației din partea Austriei în cazul ambelor țări și obiecții privind statul de drept din partea Olandei cu privire la Bulgaria.
Între timp, România a reluat eforturile politico-diplomatice, având asigurat sprijinul tuturor statelor membre Schengen, cu excepția Austriei, Bucureștiul purtând săptămâna trecută discuții atât cu actuala președinție a Consiliului UE, prin vizita premierul Nicolae Ciucă în Suedia, cât și cu viitoarea președinție a UE, prin vizita ministrului de interne spaniol la București.