Connect with us

INTERNAȚIONAL

În pofida legislaţiei, drepturile persoanelor cu handicap nu sunt puse în aplicare

Published

on

Discriminarea persoanelor cu handicap intelectual şi a persoanelor cu probleme de sănătate mintală persistă, în pofida faptului că UE şi 21 de state membre au ratificat Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CNUDPH). Două noi rapoarte ale FRA (European Union Agency for Fundamental Rights) prezintă experienţele persoanelor cu handicap intelectual sau probleme de sănătate mintală, în legătură cu excluderea şi discriminarea. Rapoartele subliniază necesitatea de a trece de la instituţiile de plasament la viaţa în cadrul comunităţii şi de a reformula legile şi politicile pentru ca acestea să devină mai incluzive. Ambele rapoarte sunt prezentate în cadrul unei conferinţe internaţionale privind „Autonomia şi incluziunea”, organizată la Copenhaga în perioada 7-8 iunie 2012.

Sunt încă necesare numeroase eforturi pentru ca drepturile celor 80 de milioane de persoane cu handicap din Europa să fie puse în aplicare. CNUDPH stabileşte o direcţie ambiţioasă pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor cu handicap. În prezent, provocarea este punerea ei în aplicare”, afirmă directorul FRA, Morten Kjaerum. „Cercetările efectuate de FRA ilustrează faptul că drepturile fundamentale ale persoanelor cu handicap rămân în urma garanţiilor juridice, în special pe măsură ce efectele austerităţii se fac simţite. Această lucrare reprezintă o bază pentru discuţiile referitoare la măsurile practice care vor schimba viaţa de zi cu zi a acestor persoane”.

1) Raport: „Choice and Control: the right to independent living” (Alegere şi control: dreptul la o viaţă independentă)

Cercetările au analizat experienţele în legătură cu viaţa independentă ale persoanelor cu handicap intelectual şi ale persoanelor cu probleme de sănătate mintală din nouă state membre ale UE şi au constatat că aceste persoane se confruntă de multe ori cu dificultăţi în viaţa de zi cu zi. Printre principalele probleme se numără următoarele:

  • legi şi politici care nu permit persoanelor cu handicap să aibă o viaţă independentă;
  • atitudini negative şi prejudecăţi care nu recunosc contribuţia persoanelor cu handicap în societate;
  • lipsa şanselor de ocupare a unui loc de muncă, având ca rezultat dependenţa de prestaţiile de ajutor social.

Raportul arată că, pentru ca aceste persoane să reuşească să trăiască independent, dezinstituţionalizarea trebuie să fie combinată cu reforma politicilor sociale în domeniul educaţiei, sănătăţii, ocupării forţei de muncă şi al opţiunilor în ceea ce priveşte asistenţa personală. Persoanele cu handicap trebuie să fie implicate în elaborarea acestor politici.

„Persoanele din cadrul ministerelor şi autorităţilor ar trebui să discute cu persoane ca mine atunci când elaborează legislaţia şi politicile. Ar trebui să ne întrebe pe noi ce dorim şi de ce avem nevoie, şi nu să ne facă viaţa mai dificilă”. (Bărbat, 32 de ani, Bulgaria, intervievat în cadrul cercetării)

2) Raport: Plasarea involuntară şi tratamentul involuntar al persoanelor cu probleme de sănătate mintală

Cel de-al doilea raport al FRA subliniază că legile care reglementează plasarea involuntară sau tratamentul involuntar trebuie să ţină seama de drepturile fundamentale în conformitate cu CNUDPH. Deşi în toate statele membre ale UE există garanţii minime, activitatea pe teren desfăşurată de FRA indică experienţe deosebit de negative în ceea ce priveşte plasarea involuntară sau tratamentul involuntar, din cauza:

  • lipsei informaţiilor şi a discuţiilor despre proces şi situaţia acestor persoane care ar fi putut fi consultate, având ca rezultat absenţa controlului asupra evoluţiei situaţiei personale;
  • sentimentului de frică şi de umilinţă în timpul tratamentului.

Plasarea şi tratamentele voluntare au fost privite în mod mai favorabil.

Ambele rapoarte ale FRA oferă o bază pentru dezbaterile de la nivelul UE şi din statele membre despre modul în care pot fi protejate şi aplicate drepturile persoanelor cu handicap şi pot fi utilizate pentru a sprijini statele membre şi UE în îndeplinirea obligaţiilor care le revin în temeiul CNUDPH.

Pentru textul integral al rapoartelor, a se vedea:

  1. Plasarea involuntară şi tratamentul involuntar al persoanelor cu probleme de sănătate mintală
  2. Choice and control: the right to independent living – Experiences of persons with intellectual disabilities and persons with mental health problems in nine EU Member States (Alegere şi control: dreptul la o viaţă independentă – Experienţe ale persoanelor cu handicap intelectual şi ale persoanelor cu probleme de sănătate mintală din nouă state membre ale UE)

Foto: adolescentuldeazii.blogspot.com

NATO

NATO califică drept ”inacceptabile” amenințările lui Putin la adresa statelor europene cu centre de decizii ale Alianței: Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului INF

Published

on

Alianța Nord-Atlantică a calificat miercuri drept ”inacceptabile” ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, relatează DPA, citat de Agerpres.

”Ameninţările Rusiei de a lua ca ţintă aliaţi (n.r. din cadrul NATO) sunt inacceptabile”, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt adjunct al NATO, Piers Cazalet.

”NATO nu are nicio intenţie de a desfăşura noi arme nucleare terestre în Europa”, a completat acesta.

”Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF)”, a spus Piers Cazalet.

Afirmaţiile făcute de Rusia că sistemele NATO de rachete din Europa de Est încalcă tratatul ”sunt o încercare flagrantă de a distrage atenţia de la nerespectarea” de către Moscova a INF, a adăugat el.

”Apărarea antirachetă a Alianţei este pur defensivă”, a mai declarat Piers Cazalet.

”Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia respectă pe deplin Tratatul INF”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în cazul în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa.

Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

”Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Continue Reading

NEWS

Vladimir Putin trimite avertismente Statelor Unite și aliaților: Rusia va desfăşura rachete capabile să lovească nu doar Statele Unite, ci și țările unde se află centrele de decizie

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfășurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în eventualitatea în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa, informează AFP, citat de Agerpres.

”Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Avertismentul liderului de la Kremlin vine în contextul în care Statele Unite au anunțat la finalul lunii ianuarie că își suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august.

Pe 13 februarie, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, cel care în 1987 cosemna, alături de președintele Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Ronald Reagan, Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), lansa un apel Statelor Unite să reia ”un dialog serios” cu Rusia în problema armelor nucleare și avertiza împotriva ”tendințelor distructive periculoase” din politica mondială.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au trimis un nou distrugător în Marea Neagră pentru a consolida ”stabilitatea în regiune”. Reacția Rusiei

Published

on

Distrugătorul american “Donald Cook” se îndreaptă în Marea Neagră, pentru a doua oară de la începutul acestui an, informează site-ul Flotei a VI-a a Forţelor Maritime Militare ale SUA citat de agenţia RIA Novosti, informează Radio România România Actualități.

“Fiecare vizită aici ne oferă unica posibilitate de cooperare cu partenerii noştri maritimi”, a declarat comandorul Mathew Powell.

În comunicat se subliniază că prezenţa distrugătorului în Marea Neagră va consolida stabilitatea în regiune. De asemenea, “Donald Cook” va desfăşura manevre comune cu nave ale aliaţilor din NATO şi ale partenerilor din regiune.

Aceasta este a doua deplasare a distrugătorului american în Marea Neagră de la începutul acestui an. În luna ianuarie, USS “Donald Cook” a intrat în portul Batumi din Georgia şi a participat la exerciţii cu două nave ale Pazei de Coastă a Georgiei.

Distrugtorul “Donald Cook” a fost dat în exploatare din anul 1998, iar principalul armament aflat în dotarea acestuia sunt rachetele de croazieră “Tomahawk”. La bordul vasului se află între 56 şi 96 de rachete de acest tip. 

În replică, un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs, a început o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, precizează Agerpres, citând agenţia de presă oficială rusă TASS.

Anul trecut, SUA au trimis în Marea Neagră distrugătorul USS Carney, echipat cu sistem de apărare antirachetă Aegis, cu scopul de a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi de a îmbunătăţi capacitatea de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din regiune.

Potrivit celei de-a șasea Flote Americane, navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi cu dreptul internaţional.

Prezența navalo-militară a SUA în Marea Baltică și Neagră a fost lansată în aprilie 2014 ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securităţii.

Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

În conformitate cu prevederile acestei convenţii, navele ţărilor neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending