Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

În primul său discurs de președinte al PE, David Sassoli invocă nevoia întoarcerii la ”spiritul părinților fondatori”: Cetățenii au arătat că au încredere în acest proiect extraordinar numit Uniunea Europeană

Published

on

© European Parliament/ Twitter

Europarlamentarul socialist David Sassoli a făcut apel în primul său discurs rostit după alegerea în funcția de președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate la întoarcerea la ”spiritul părinților fondatori, cei care au știut să pună deoparte ostilitățile războiului și să pună capăt naționalismului pentru a ne da un proiect care să conjuge pacea, democrația, drepturile, dezvoltarea și egalitatea”.

Fostul jurnalist din Florența în vârstă de 63 de ani, eurodeputat și în ultimele două cicluri legislative, a invocat datoria de ”a apăra interesele cetățenilor”, ”libertatea noastră” fiind ”o fiică a dreptății, justiției și solidarității pe care dorim să le punem în acțiune”.

Citiți și:
Începe numărătoarea inversă în Parlamentul European. Eurodeputații își vor alege un nou președinte. Cine va fi succesorul lui Antonio Tajani

”Cetățenii au demonstrat că ei cred în acest proiect extraordinar, singrul care poate să dea un răspuns acestor provocări globale. Trebuie să avem forța de a relansa procesul nostru de integrare internă, schimbând mersul Uniunii noastre care să devină mai capabilă să răspundă mai bine exigențelor cetățenilor noștri, pentru a le da curs solicitărilor și pentru a le atenua senzația că sunt pierduți”, a mai președintele nou ales al Legislativului european, amintind că ” valorile fondatoare trebuie propășite zilnic”.

UE nu este un accident al istoriei. Suntem fii și nepoții acelora care au reușit să găsească un antidot împotriva degenerării naționaliste care a înveninat istoria noastră. Dacă suntem europeni, este pentru că suntem îndrăgostiți de țările naostre. Este o istorie construită pe bazele acelui sânge vărsat pe plajele din Normandia, neuitând eroii din Varșovia”, a mai spus Sassoli.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituţiile UE, că aceştia doresc ca funcţia de preşedinte al PE să fie împărţită între socialişti şi populari, câte doi ani şi jumătate pentru fiecare.

Potrivit compromisului la care au ajuns șefii de stat sau de guvern, reuniți într-un summit extraordinar care s-a prelungi pe parcursul a trei zile, egalitatea de gen în rândul principalelor posturi de conducere în instituțiile UE va fi respectată, două femei și doi bărbați prelund posturile.

Astfel, președinția Comisiei Europene va reveni actualului ministru al Apărării al Germaniei, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentată a Partidului Popular European (PPE), un apropiat a cancelarului german Angela Merkel, conducerea Băncii Centrale va fi va fi preluată de Christine Lagarde, care a deținut până marți președinția Fondului Monetar Internațional, preluată de David Lipton, în vreme ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor

Published

on

© Gabriela Firea - Facebook

Într-o nouă intervenție în Parlamentul European, eurodeputatul Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la declinul demografic cu care se confruntă Europa în prezent și solicită acțiuni urgente pentru creșterea natalității. 

„Populația Uniunii Europene este din ce în ce mai în vârstă. Suntem într-un declin demografic, în ciuda creșterii ușoare a populației în ultimii doi ani. Vârsta medie a populației este peste 44 de ani. Avem nevoie de acțiuni urgente pentru creșterea natalității, iar Uniunea Europeană trebuie să facă toate eforturile pentru a-i sprijini pe tinerii europeni să devină părinți și să-și susțină familiile”, a subliniat Gabriela Firea în timpul unei ședințe de lucru. 

De asemenea, europarlamentarul social-democrat a propus în Legislativul European o legislație unitară la nivelul statelor membre pentru susținerea natalității. Totodată, recunoașterea conceptului „familie numeroasă”, cu mai mult de 3 copii, și sprijinirea lor: „Numai în România sunt peste 226.000 de familii numeroase.”

   Citiți și: Eurodeputatul Gabriela Firea pledează pentru o legislație unitară la nivelul UE privind creșterea, îngrijirea, susținerea şi educarea copiilor

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Virgil Popescu, printre eurodeputații care i-au adresat o scrisoare vicepreședintelui executiv desemnat Stéphane Séjourné: Este esențial ca UE să acționeze rapid pentru revitalizarea industriei oțelului

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a semnat o scrisoare alături de alți colegi eurodeputați, prin care îi atrage atenția lui Stephane Sejourne, vicepreședintele executiv desemnat pentru portofoliul Prosperitate și Strategie Industrială, asupra unor acțiuni urgente necesare în implementarea Planului european de acțiune pentru oțel.

”Am subliniat că sectorul siderurgic european se confruntă cu o criză majoră și că este esențial ca Uniunea Europeană să acționeze rapid și ferm pentru revitalizarea industriei oțelului și a metalelor de bază. Aceasta este o prioritate, având în vedere că acest sector asigură locuri de muncă pentru 300.000 de persoane”, detaliază Popescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Printre măsurile urgente propuse de Virgil Popescu și ceilalți eurodeputați se numără:

  • Adoptarea unor mecanisme care să permită transferul beneficiilor din utilizarea surselor regenerabile și a energiei cu emisii scăzute de carbon către consumatori.
  • Implementarea unei politici de susținere a pieței pentru oțelul ecologic produs în Europa, promovând astfel un model de producție sustenabil.
  • Creșterea sprijinului pentru investițiile în tehnologii verzi, care să accelereze tranziția către un oțel „verde.”
  • Asigurarea accesului la materiile prime critice necesare producției de oțel, inclusiv deșeurile de oțel reciclabile.

”În calitate de fost ministru al Energiei și de președinte al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic al Camerei Deputaților, am avut numeroase consultări cu reprezentanți ai industriei oțelului, pentru a identifica soluții care să încurajeze investițiile verzi și să sprijine competitivitatea acestui sector strategic. Voi susține în continuare toate măsurile menite să revitalizeze industria și să asigure o utilizare eficientă a resurselor produse în UE”, a dat asigurări eurodeputatul.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, susține ferm protejarea drepturilor cetățenilor europeni din Regatul Unit: Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a subliniat, într-o postare pe Facebook, importanța asigurării unui tratament echitabil pentru cei aproape 6 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, dintre care aproximativ 1 milion sunt români. În timpul negocierilor pentru Brexit, Negrescu a fost ferm în a apăra drepturile acestor cetățeni, reiterând că „nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă”.

„Cei aproape 6 milioane de cetățeni europeni din Marea Britanie, dintre care circa 1 milion sunt români, merită să fie tratați corect și să beneficieze de întregul suport al autorităților europene, britanice și naționale”, a afirmat Negrescu. El a menționat că, deși urmează schimbări semnificative privind călătoriile, reședința și schimburile comerciale începând cu anul viitor, există speranțe ca venirea la putere a laburiștilor, cu care UE a clădit relații solide, să aducă îmbunătățiri în cooperarea bilaterală și să elimine barierele existente.

În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu a participat la un eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene dedicat întăririi cooperării UE-UK și susținerii implicării civice a diasporei europene din Marea Britanie. În cadrul acestui eveniment, Negrescu a vorbit despre importanța unei noi etape a relațiilor bilaterale și a îndemnat diaspora europeană să își asume un rol activ în societatea britanică, contribuind la dezvoltarea relațiilor între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA15 minutes ago

Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung

CHINA1 hour ago

Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima

ROMÂNIA2 hours ago

România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”

MAREA BRITANIE3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare

NATO4 hours ago

Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo

SUA4 hours ago

Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA

NATO23 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump

COMISIA EUROPEANA2 days ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA3 days ago

Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie

INTERNAȚIONAL7 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA1 week ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA1 week ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA1 week ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA1 week ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

Advertisement

Trending