Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

În procesul de aderare la OCDE, este important ca România să asigure consolidarea integrității și sporirea eforturilor de combatere a corupției, subliniază Mircea Abrudean

Published

on

© Senatul României / Facebook

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a subliniat vineri, în calitate de fost coordonator al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), importanța consolidării integrității și intensificării luptei împotriva corupției în România.

Declarația sa vine în contextul deciziei Curții Constituționale, care a stabilit joi că declarațiile de avere și interese nu vor mai fi publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate și nici pe paginile online ale altor instituții publice, iar acestea nu vor mai include informații despre veniturile și bunurile soților și copiilor.

„În ultimii 20 de ani, România și-a asumat angajamente importante, la nivel international, în ceea ce privește lupta împotriva corupției și transparența. Având în vedere Decizia de ieri a Curții Constituționale privind declarațiile de avere, e important acum să analizăm această situație și să vedem cum putem continua să asigurăm accesul la informații relevante și să avem reglementări clare pe viitor, în favoarea transparentei și stabilirii unor valori instituționale și a unei culturi organizaționale corecte în sistemul public”, a scris Mircea Abrudean, pe Facebook.

 

„Din perspectiva de coordonator al procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în mandatul de secretar general al Guvernului, știu cât de important este pentru țara noastră să asigure consolidarea integrității și sporirea eforturilor de combatere a corupției. Transparența este esențială!”, a adăugat Abrudean.

Agenția Națională de Integritate a transmis că decizia CCR prin care este declarată neconstituționalitatea unor articole din legea ANI anulează caracterul public al declarațiilor de avere și de interese și poate încălca toate angajamentele asumate de România la nivel internațional în ultimii 20 de ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției și asigurarea integrității în funcția publică.

„Totodată, o astfel de decizie poate afecta procesul de aderare la OCDE, progresele înregistrate de România în cadrul exercițiilor de monitorizare de la nivelul Uniunii Europene (Raportul privind Statul de Drept) sau Consiliul Europei (Grupul de State împotriva Corupției – GRECO)”, subliniază ANI, într-un comunicat de presă.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, decizia CCR  poate afecta progresele înregistrate de România în ceea ce privește îndeplinirea Foii de Parcurs pentru Aderarea la OCDE (Accesion Roadmap).

„Un domeniu esențial cuprins în acest cadru de evaluare se referă la consolidarea guvernanței publice, integritatea și sporirea eforturilor de combatere a corupției”, precizează Agenția.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Misiunea OCDE în România, interesată de cauzele deficitului bugetar, competitivitate economică și echilibrul pieței muncii la întâlnirea cu BNS

Published

on

© OECD/Michael Dean/ Flickr

Reprezentanți ai conducerii Blocului Național Sindical (BNS) au avut, marți, o întâlnire cu membri ai misiunii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care s-au arătat interesați, în special, de cauzele deficitului bugetar și de modul în care politicile publice influențează competitivitatea economică și echilibrul pieței muncii.

”Astăzi, BNS a primit vizita oficială a misiunii OCDE, aflată în România pentru pregătirea OCDE Economic Survey (studiu economic realizat pentru țara noastră), programat pentru lansare în 2026. Este important de subliniat că, pe zona de dialog social, OCDE a ales să se întâlnească exclusiv cu Blocul Național Sindical, singura confederație sindicală invitată la discuții. Din partea partenerilor sociali, delegația se va mai întâlni doar cu o confederație patronală. Alegerea reflectă încrederea de care BNS se bucură la nivel internațional în materie de expertiză economică și socială”, potrivit unui comunicat al confederației sindicale.

În cadrul întâlnirii, BNS a furnizat informații relevante despre: starea actuală a pieței muncii și politicile salariale, tranziția de la școală la piața muncii și cauzele ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor, funcționarea agenției de ocupare a forței de muncă și eficiența politicilor active pentru șomeri, politicile macroeconomice și impactul acestora asupra ocupării, combaterea muncii nedeclarate și sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Studiul OCDE, publicat o dată la doi ani pentru fiecare stat membru sau candidat, oferă o analiză aprofundată a economiei, incluzând provocările structurale majore și recomandări de politici publice.

Misiunea oficială a experților OCDE în România are loc în perioada 10-13 iunie 2025, iar rezultatele acestei vizite vor contribui direct la conturarea viitorului raport OCDE dedicat României.

”BNS își reafirmă angajamentul de a promova un dialog social autentic și eficient, aducând în atenția actorilor internaționali realitățile cu care se confruntă lucrătorii din România”, se afirmă în finalul comunicatului.

Misiunea oficială a experților OCDE în România se desfășoară în timp ce președintele Nicușor Dan și liderii partidelor pro-europene caută soluții pentru ajustări fiscale și aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor statului menită să reducă deficitul bugetar, preconizat la peste 9% din PIB. 

România se confruntă cu o procedură de deficit bugetar excesiv, iar Comisia Europeană a constatat, în raportul de primăvară al Semestrului European, că România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene.

Și estimările privind creșterea economică a țării realizate de Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au scăzut de la peste 2% în 2025 la 1,3 – 1,4% în acest an.

În ceea ce privește aderarea la OCDE, România și-a fixat ca obiectiv anul 2026.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025

Published

on

© OECD - Facebook

Miniștrii finanțelor, economiei, afacerilor externe, comerțului și alți reprezentanți de rang înalt din țările membre și partenere ale OCDE au încheiat reuniunea Consiliului la nivel ministerial (MCM) din această săptămână, dedicată anului 2025, potrivit comunicatului oficial.

Sub președinția Costa Ricăi, cu Australia, Canada și Lituania în calitate de vicepreședinți, miniștrii și reprezentanții de rang înalt s-au reunit pentru a discuta tema „Calea către o prosperitate rezilientă, incluzivă și durabilă prin comerț, investiții și inovare bazate pe norme”.

MCM din acest an a fost deschis de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ministrul comerțului exterior din Costa Rica, Manuel Tovar, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, ministrul australian al comerțului și turismului, Don Farrell, ministrul canadian al comerțului internațional, Maninder Sidhu, și ministrul lituanian al afacerilor externe, Kęstutis Budrys.

„De peste șase decenii, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) joacă un rol crucial în promovarea unor politici solide și bazate pe dovezi, care încurajează dezvoltarea durabilă, prosperitatea economică și bunăstarea socială în întreaga lume și contribuie la abordarea provocărilor globale. Într-o perioadă marcată de schimbări geopolitice, progrese tehnologice rapide, dinamici comerciale în evoluție, oportunități emergente, provocări sociale și tripla criză planetară, și anume schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea, misiunea, valorile și rolul global al OCDE sunt mai relevante ca niciodată, subliniind importanța continuării promovării unui multilateralism eficient”, a transmis secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, în discursul său.

În cadrul reuniunii de două zile, miniștrii au salutat aprobarea Cadrului strategic al OCDE pentru America Latină și Caraibe și lansarea Programului de țară pentru Paraguay și au adoptat următoarele instrumente juridice noi sau actualizate ale OCDE: Recomandarea revizuită a Consiliului privind examinarea concentrărilor economice și a Consiliului privind tehnologiile digitale și mediul.

De asemenea, Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a reprezentat România marți, 3 iunie, la reuniunea anuală a Consiliului la nivel ministerial (MCM) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurată la Paris. Participarea României are loc în contextul procesului de aderare la OCDE, demarat oficial în 2022.

Miniștrii au salutat, de asemenea, adoptarea Recomandării Consiliului privind eliminarea sprijinului guvernamental pentru pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și Raportul privind punerea în aplicare a Recomandării privind combaterea comerțului ilicit: sporirea transparenței în zonele de liber schimb și au luat act de:

  • Raportul secretarului general către miniștri privind relațiile globale ale OCDE;
  • Actualizarea anuală privind stabilirea standardelor OCDE;
  • Raportul privind progresele înregistrate în cadrul strategiei OCDE privind dezvoltarea;
  • Rapoartele Forumului incluziv privind abordările de reducere a emisiilor de carbon;
    indicatorii OCDE privind capacitatea de IA;
  • Nota de definire a domeniului de aplicare pentru un set de instrumente de politică în domeniul IA destinat să sprijine economiile în realizarea beneficiilor IA.

Citiți și: Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe responsabil pentru procesul de aderare a României la OCDE, a participat, alături de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, la Conferința Ministerială a OCDE.

”Este cel mai important eveniment anual al organizației – zeci de miniștri si înalți oficiali din țările membre, candidate sau partenere își dau întâlnire la sediul din strada André Pascal pentru două zile de dialog despre cele mai importante teme mondiale, întrebări si răspunsuri, probleme si soluții”, a descris Niculescu într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Temele de anul acesta au fost legate de comerțul bazat pe reguli, economie digitală, inteligență artificială sau dezvoltare durabilă.

”Am intervenit in aproape toate panelurile, dar mai ales am ascultat ce aveau altii de spus, pentru că OCDE e un forum excepțional de schimburi de idei. Am avut si multe întâlniri legate de procesul de aderare a României la OCDE si ne-am bucurat de cuvintele de apreciere ale Secretarului General Mathias Cormann (căruia nu i-am ascuns ca la conferința ministerială de anul viitor sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă)”, a mai spus Luca Niculescu.

De altfel, și ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, în intervenția sa, a arătat eforturile pe care le depune țara noastră în vederea obținerii statutului de membru al OCDE

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 25 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Până în luna aprilie a acestui an, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 14 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit, Guvernanță Corporativă și Agricultură.

România își propune finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA2 hours ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA24 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G71 day ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE1 day ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending