Connect with us

U.E.

În timp ce Emmanuel Macron anunță din China că ”Europa s-a întors”, ministrul german de Externe avertizează: Când Statele Unite se retrag, Rusia și China intervin

Published

on

În aceeași zi în care președintele francez Emmanuel Macron se află în China, aducând împreună cu el un discurs european și indicând că ”Europa s-a întors” (l’Europe est de retour), ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a oferit un amplu interviu pentru publicația Der Spiegel în care arată că Germania trebuie să o acorde o mai mare atenție Europei, avertizând că în politica internațională nu există un vid de putere, iar atunci când SUA se retrag, Rusia și China intervin.

FOTO: European Council on Foreign Relations

În trecut, am putut să ne bazăm pe francezi, pe britanici și mai ales pe americani, pentru a ne afirma interesele în lume. Am criticat întotdeauna SUA pentru că au fost jandarmii ordinii internaționale și de cele mai multe ori a fost oportun să facem asta”, a spus șeful diplomației de la Berlin.

Acesta a adăugat că ”acum vedem ce se întâmplă când SUA se retrag”.

”Nu există nici un fel de vid în politica internațională. Dacă SUA pleacă din cameră, alte puteri intră imediat. În Siria, sunt Rusia și Iranul. În politica comercială, este China. Aceste exemple arată că, în cele din urmă, nu mai putem realiza nici diseminarea valorilor noastre europene, nici avansarea intereselor noastre”, a declarat Gabriel într-o perioadă în care se numără printre cei mai activi înalți oficiali europeni, el având deja o întâlnire bilaterală cu omologul turc pentru resetarea relațiilor și anunțând invitarea, la Bruxelles, a ministrului iranian de Externe, pentru a discuta pe fondul manifestațiilor din Iran.

Gabriel a amintit și de momentul dificil în care europenii au așteptat reconfirmarea angajamentului Statelor Unite și al lui Donald Trump pentru articolul 5 din tratatul NATO.

Suntem încântați de faptul că Donald Trump și SUA au afirmat sprijinul pentru articolul 5, dar nu ar trebui să testăm prea mult această încredere. În același timp, Europa nu ar putea să se apere fără SUA, chiar dacă ar fi consolidate structurile europene”, a spus șeful diplomației germane în condițiile în care Uniunea Europeană a depus numeroase eforturi în 2016 și 2017 în domeniul apărării europene, anunțându-și ambiția atingerii unei autonomii strategice.

Mai mult, Gabriel consideră că ”Moscova, Beijing și Washington au un lucru în comun: nu apreciază deloc Uniunea Europeană. O tratează cu indiferență”. În același timp, oficialul de la Berlin a punctat că China este singura țară din lume care are o ”strategie geopolitică reală”, una concentrată pe sporirea influenței Beijing-ului în lume.

Citiți și Ce evenimente vor influența agenda internațională și europeană în 2018: presiunea testelor electorale ajunge și în SUA, reformismul lui Macron sau noua ”încoronare” a lui Putin

Aceste afirmații par să prindă contur în condițiile în care președintele chinez, Xi Jinping, a anunțat anul trecut în momentul realegerii sale că țara sa se va ”deschide și mai mult” în politica internațională. În plus, în mesajul său de Anul Nou, citat de The Diplomat, liderul de la Beijing a promis că China va fi un ”garant al ordinii internaționale”.

Opiniile ministrului german de Externe intervin în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron efectuează prima sa vizită oficială în China, acolo de unde a lansat mesajul că ”Europa s-a întors”. 

Viitorul are nevoie de Franţa, Europa şi China. Noi suntem memoria lumii. Ne revine sarcina să decidem cum va fi acest viitor“, a afirmat Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, deși discursul lui Emmanuel Macron din China și pozițiile lui Sigmar Gabriel arată o înclinație firească spre interesele și rolurile țărilor lor, ele și completează ceea ce mai mulți lideri europeni au indicat în ultimul an și au convenit în cadrul Declarației de la Roma: ”la nivel individual, am fi marginalizați de dinamica mondială. Împreună avem cele mai mari șanse de a o influența și de a ne apăra interesele și valorile comune”.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

Published

on

© European Union 2020

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, nu susține obligativitatea vaccinării anti-COVID, considerând că este o alegere personală, însă subliniază cu aceasta are implicații pentru toți din jur, potrivit unui interviu acordat publicației Münchner Merkur, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Vaccinarea este o alegere personală. Dar este, de asemenea, o alegere cu implicații pentru noi toți. Fiecare individ are un cuvânt de spus în ceea ce privește cât de dificile vor fi toamna și iarna pentru noi toți”, a declarat Jens Spahn, pentru publicația germană. „Nu este vorba doar de a ne proteja pe noi înșine, ci și pe noi ca societate. Vaccinarea este un act patriotic. Nu cred în vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19. Dar o recomandare de vaccinare există deja”, a insistat ministrul german, întrebat ce le transmite cetățenilor care refuză să se vaccineze.

 

De asemenea, Jens Spahn a precizat: „Noi, ca guvern federal, am reușit deja să asigurăm vaccinarea tuturor cetățenilor – mult mai devreme decât s-a promis; oricine dorește să se vaccineze astăzi o poate face imediat. 73% dintre adulți au fost acum vaccinați cel puțin o dată. Este un lucru bun – dar încă nu este suficient.”

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), 53,6% din populaţie, sau 44,6 milioane de persoane, fusese complet vaccinată până joi.

În prezent, în Germania are loc o dezbatere cu privire la vaccinarea persoanelor sub 18 ani. Imunizarea este permisă oricărei persoane cu vârsta de peste 12 ani, însă nu a fost dată o recomandare generală.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Florin Cîţu a anunţat că România va acorda Greciei ajutor terestru pentru stingerea incendiilor cu care se confruntă această ţară, în acest sens urmând să fie trimise echipe de pompieri.

“Autorităţile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor, atât pentru aero, cât şi terestru. A fost acceptat din partea României ajutor terestru, este o premieră acest lucru, pentru prima oară trimitem acolo pompieri pentru a ajuta”, a declarat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În completare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că România trimite peste 100 de pompieri și 23 de autospeciale, cisterne și un centru de comandă.

De asemenea, și Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor. Ajutorul este mobilizat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau joi cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporţii la nord de Atena, informează Digi24.

Incendiul masiv a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control.

De asemenea, sute de turiști și localnici au fost evacuați miercuri de pe insula Evia cuprinsă de incendii puternice.

Europa trece prin fenomene meteorologice extreme în această vară, de la inundații puternice în nord la valuri de căldură severe și incendii în părți din Mediterană.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia Europeană a oferit anul acesta calificativul maxim unor proiecte-pilot depuse de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, ceea ce înseamnă că, în toamnă după ce vor primi undă verde din partea Parlamentului European, acestea vor intra în lucru.

De asemenea, altre trei proiecte depuse de acesta au primit la evaluarea Comisiei Europene nota B, ”ceea ce înseamnă că și acestea au cam 90% șanse să treacă în Parlamentul European”, a explicat Marinescu.

Acesta a detaliat că unul dintre proiectele aflate în prima categorie se refere la ”urbană aeriană, iar altul propune transparență în administrație”, și anume ”digitalizarea activității, astfel încât totul să fie transparent, corect și eficient”.

”Cel de-al treilea proiect pilot considerat finanțabil de către Comisia Europeană se referă la coordonarea din spațiu a navelor pe Dunăre. În paranteză trebuie spus, că am mai propus unul care să folosească tehnologia spațială, de astă dată pentru păduri și activitățile forestiere”, a completat Marian-Jean Marinescu.

În egală măsură, eurodeputatul a anunțat că UE ”va începe lucrul la o așa-numită Acțiunea de pregătire (Preparatory Action) în turism, care se bazează pe un proiect pilot de-al meu care propunea acum câțiva ani o politică comună în turism”.

În acest context, Marian-Jean Marinescu și-a exprimat mulțumirea că ”lucrurile evolutează către ceea ce propuneam eu, o politică de turism comună, căci este un lucru pe care îl dorește toată lumea, dar care până acum nu s-a reușit”.

”Turismul este o activitate economică foarte importantă, care actualmente nu face obiectul unei politici comune la nivelul UE. Ar avea mare nevoie de asta, chiar dacă unele state se împotrivesc. O politică europeană în turism ar impune standarde comune, reguli comune, reguli pentru personal, reguli pentru situația sanitară și așa mai departe. Iar toate acestea nu se pot face decât printr-o politică europeană comună”, a conchis eurodeputatul român.

Amintim că Parlamentul European a aprobat în luna noiembrie a anului trecut proiectul-pilot ”Dezvoltarea durabilă a porturilor din bazinul Rin-Dunăre” pe care europarlamentarul Marian-Jean Marinescu l-a propus pentru bugetul 2021.

Proiectul-pilot pe care europarlamentarul Marian-Jean Marinescu l-a propus vizează finanțarea unor studii privind dezvoltarea unui sistem de operare ecoeficient în portul Giurgiu. Alte studii finanțate tor prin acest proiect vor contribui la realizarea axei căilor navigabile Rin / Meuse-Main-Dunăre.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL26 mins ago

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

INTERNAȚIONAL28 mins ago

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

U.E.1 hour ago

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană își intensifică acțiunile pentru un învățământ primar și secundar incluziv și de înaltă calitate

U.E.5 hours ago

EMA și ECDC îi îndeamnă pe cetățenii UE să se vaccineze pentru a fi protejați împotriva variantei Delta și pentru a reduce numărul persoanelor spitalizate

ROMÂNIA5 hours ago

Ziua Internațională a Berii: România, printre producătorii de top din UE în 2020 cu un total de 1,7 mld. litri de bere

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Italia se confruntă cu un nou val de migranți și solicită UE redistribuirea lor între statele membre

ROMÂNIA3 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending