Miniștrii apărării și de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor întruni joi și vineri la Brest, în Franța, pentru a discuta “subiecte fundamentale pentru consolidarea suveranității europene pe scena internațională”, o temă centrală a președinției franceze a Consiliului UE, care a debutat la 1 ianuarie, însă marcată în acest moment și de dialogul strategic dintre Statele Unite, Rusia și NATO privind arhitectura de securitate europeană.
Reuniunile de la Brest vor închide o săptămână de discuții intense pe plan european, care a început cu tratativele strategice dintre SUA și Rusia la Geneva, cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, cu discuții la Bruxelles între secretarul de stat adjunct al SUA și ambasadorii țărilor NATO și UE, precum și cu o reuniune a Consiliului NATO – Rusia și o întrunire la nivelul OSCE la Viena.
Întruniți sub formatul de tip “Gymnich” – denumire a acestui stil de reuniune pentru discuții informale, deschise și strategice despre prioritățile politicii externe a Uniunii Europene, miniștrii de externe ai statelor membre ale UE vor pune accentul pe Busola Strategică pentru o Uniune mai suverană, pe o politică reînnoită privind Parteneriatul Estic, pe o relație mai echilibrată cu China și pe un parteneriat reformat între Uniunea Europeană și Uniunea Africană.
Busola Strategică a UE: o carte albă pentru securitate și apărare până în 2030
Discuțiile privind Busola Strategică a UE, așteptată a fi andosată de liderii europeni la Consiliul European din 24-25 martie, vor fi precedate de o discuție pe aceeași temă a miniștrilor apărării din țările UE.
“Pentru prima dată, Uniunea Europeană va elabora o carte albă care va stabili foaia de parcurs pentru securitate și apărare până în 2030”, a transmis președinția franceză a Consiliului.
Amploarea deciziei ce va fi asumată este dată de faptul că Busola Strategică va fi dezbătută și într-o sesiune comună a miniștrilor de externe și ai apărării.
Busola Strategică va combina o definiție europeană a amenințărilor, consolidarea capacității operaționale și industriale europene și apărarea intereselor și a libertății de acțiune a Uniunii Europene în domenii disputate, cum ar fi mările și oceanele, spațiul, spațiul cibernetic și informațiile. Acesta va defini acțiunile care trebuie întreprinse în patru domenii-cheie: gestionarea crizelor, consolidarea capacităților, reziliența și parteneriatele.
La Brest, Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene dorește să impulsioneze lucrările în vederea elaborării unei Busole Strategice pentru a asigura o apărare europeană mai puternică și mai operațională.
În umbra tatonărilor dintre SUA și Rusia: care sunt propunerile Europei pentru propria sa securitate
Dialogul strategic pe această temă va fi intensificat astfel sub umbra propunerilor și discuțiilor recente privind securitatea europeană formulate de Rusia și dezbătute în această săptămână.
Întâlnirea va reprezenta “o oportunitate de a decide împreună cu privire la următoarele etape pe care dorim să le urmăm în implicarea noastră în dialogul cu Rusia”, a declarat marţi o sursă diplomatică franceză, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European au insistat asupra necesităţii ca europenii să fie la masa negocierilor pentru a-şi prezenta propria viziune asupra securităţii în Europa.
Macron i-a primit la Palatul Elysee pe Ursula von der Leyen, vinerea trecută, și pe Charles Michel, cu o zi în urmă. Poziția Franței este că europenii trebuie să contribuie și mai mult la acest dialog, în timp ce propunerile europene se vor referi în special la “transparenţa activităţilor militare convenţionale” şi la “previzibilitatea exerciţiilor” din partea NATO şi Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.
SUA i-a informat pe aliații europeni despre discuțiile cu Rusia
Aflată la Bruxelles pentru a participa și la Consiliul NATO-Rusia după ce a purtat discuții strategice cu Rusia la Geneva, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, i-a informat marți pe aliații europeni din NATO și UE cu privire la aceste evoluții. În cadrul NATO, SUA și aliații au afirmat “o poziție unificată a NATO față de Rusia, realizând echilibrul între descurajare și dialog” și au “subliniat sprijinul de nezdruncinat pentru Ucraina”.
Sherman s-a întâlnit și cu ambasadorii Comitetului politic și de securitate al UE pentru a discuta despre consolidarea militară neprovocată a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina și pentru a prezenta o sinteză a dialogului strategic de stabilitate dintre SUA și Rusia.
“Reuniunea a subliniat angajamentul SUA de a lucra îndeaproape cu UE și cu statele sale membre pentru a aborda împreună această provocare urgentă. Aceștia au afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite și al UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Secretarul adjunct a mulțumit Comitetului pentru activitatea depusă pentru a se asigura că orice nouă invazie militară rusă în Ucraina va avea drept rezultat costuri severe, inclusiv măsuri economice coordonate, pentru Federația Rusă”, a comunicat Departamentul de Stat.
Discuțiile dintre Occident și Rusia vor continua miercuri și joi la Bruxelles și la Viena, în formatul Consiliului NATO – Rusia și la nivelul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Atât reuniunea Consiliului NATO-Rusia, cât și întrunirea din cadrul OSCE, vor avea rolul de a-i include și pe europeni în tratative, după ce SUA, aliații europeni și Uniunea Europeană și-au armonizat pozițiile și și-au ranforsat unitatea în cadrul unei videoconferințe extraordinare a miniștrilor de externe din NATO și în cursul unei convorbiri telefonice între șeful diplomației americane și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. Un moment separat de consultări a avut loc și între SUA, România, Polonia și ceilalți aliați de pe flancul estic al NATO, într-o convorbire telefonică a miniștrilor de externe ai formatului București 9 cu secretarul de stat american. Mai mult, într-o fișă informativă făcută publică în ajunul tratativelor cu Rusia, Casa Albă a prezentat eforturile diplomatice ale SUA de a implica aliații europeni în aceste discuții, arătând că președintele Joe Biden a vorbit în acest răstimp cu 16 lideri aliați din Europa, precum și cu președintele Ucrainei, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a purtat consultări la nivelul G7, NATO și cu partenerii din Uniunea Europeană.