Comisia Europeană a propus marți noi inițiative de consolidare a gestionării integrate a frontierelor europene și de accelerare a returnărilor migranților, măsuri prin care executivul european își propune să stabilească principii comune ale UE pentru gestionarea frontierelor externe și care vor fi prezentate liderilor europeni la Consiliul European de săptămâna viitoare. Pentru România și pentru Bulgaria, subiectul are o importanță aparte deoarece Austria a invocat faptul că ambele țări se află pe ruta migrației clandestine către UE pentru a bloca aderarea celor două state la spațiul Schengen, în timp ce Bucureștiul a contestat această apreciere din partea Vienei și a cerut ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen
Astfel, Comisia a adoptat o comunicare care prezintă cadrul strategic pentru gestionarea integrată a frontierelor europene pentru o perioadă de 5 ani și o recomandare adresată statelor membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare și accelerarea returnărilor, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul reuniunii sale extraordinare din 9 februarie 2023, Consiliul European a reiterat importanța asigurării unui control eficient al frontierelor externe terestre și maritime ale UE ca parte a unei abordări cuprinzătoare a migrației. Înainte de următoarea reuniune a Consiliului European, care va face bilanțul situației, Comisia îndeplinește prin aceste inițiative unele dintre acțiunile-cheie stabilite în scrisoarea președintelui von der Leyen și în concluziile Consiliului European din 9 februarie.
“Săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului European, voi prezenta liderilor UE progresul general al lucrărilor în curs”, a afirmat marți von der Leyen.
Concluziile Consiliului European din 9 februarie arată că liderii UE “invită Comisia să finanțeze măsurile statelor membre care contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE, cum ar fi proiectele-pilot de gestionare a frontierelor, precum și la consolidarea controlului la frontiere în principalele țări aflate pe rutele de tranzit către Uniunea Europeană”.
Prin comunicarea adoptată marți, Comisia Europeană stabilește primul ciclu strategic multianual de politică privind gestionarea integrată a frontierelor europene pentru următorii 5 ani, arată sursa citată.
Prioritățile cheie ale strategiei au 15 componente esențiale, printre care controlul frontierelor, sprijinit prin intermediul tehnologiei informației la scară largă și al cooperării între agenții pentru a îmbunătăți guvernanța în materie de migrație și pregătirea pentru situații de criză, misiuni de căutare și salvare, un sistem comun al UE pentru returnări, cooperarea cu țările terțe și respectarea deplină a drepturilor fundamentale.
Potrivit sursei citate, Comisia va colabora îndeaproape pentru a sprijini statele membre în punerea în aplicare operațională a acestor acțiuni.
O evaluare a politicii strategice a acestui sistem integrat este prevăzută peste 4 ani, pentru a defini un nou ciclu de politici multianuale în 2027. De asemenea, Comisia va efectua în acest an o evaluare a Regulamentului privind paza europeană de frontieră și de coastă.
În ceea ce privește returnările, pentru a monitoriza punerea în aplicare a recomandării, statele membre vor raporta anual Comisiei, inclusiv cu privire la numărul de decizii de returnare recunoscute reciproc de alte state membre.
Referitor la recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare, Comisia Europeană precizează că odată cu Sistemul de Informații Schengen modernizat, care a intrat în vigoare la 7 martie, statele membre pot avea acum alerte imediate cu privire la o decizie de returnare pentru un resortisant al unei țări terțe emisă de un alt stat membru.
Acest lucru permite recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare în cadrul UE și executarea rapidă a returnărilor de oriunde în Europa.
De asemenea, Frontex va fi pregătită să sprijine statele membre care efectuează returnări.