Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Înainte de summitul UE, Comisia Europeană propune un cadru strategic de gestionare integrată a frontierelor UE și a migrației, temă folosită de Austria pentru a bloca aderarea României la Schengen

Published

on

© Administrația Prezidențială

Comisia Europeană a propus marți noi inițiative de consolidare a gestionării integrate a frontierelor europene și de accelerare a returnărilor migranților, măsuri prin care executivul european își propune să stabilească principii comune ale UE pentru gestionarea frontierelor externe și care vor fi prezentate liderilor europeni la Consiliul European de săptămâna viitoare. Pentru România și pentru Bulgaria, subiectul are o importanță aparte deoarece Austria a invocat faptul că ambele țări se află pe ruta migrației clandestine către UE pentru a bloca aderarea celor două state la spațiul Schengen, în timp ce Bucureștiul a contestat această apreciere din partea Vienei și a cerut ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen

Astfel, Comisia a adoptat o comunicare care prezintă cadrul strategic pentru gestionarea integrată a frontierelor europene pentru o perioadă de 5 ani și o recomandare adresată statelor membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare și accelerarea returnărilor, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul reuniunii sale extraordinare din 9 februarie 2023, Consiliul European a reiterat importanța asigurării unui control eficient al frontierelor externe terestre și maritime ale UE ca parte a unei abordări cuprinzătoare a migrației. Înainte de următoarea reuniune a Consiliului European, care va face bilanțul situației, Comisia îndeplinește prin aceste inițiative unele dintre acțiunile-cheie stabilite în scrisoarea președintelui von der Leyen și în concluziile Consiliului European din 9 februarie.

“Săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului European, voi prezenta liderilor UE progresul general al lucrărilor în curs”, a afirmat marți von der Leyen.

Concluziile Consiliului European din 9 februarie arată că liderii UE “invită Comisia să finanțeze măsurile statelor membre care contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE, cum ar fi proiectele-pilot de gestionare a frontierelor, precum și la consolidarea controlului la frontiere în principalele țări aflate pe rutele de tranzit către Uniunea Europeană”.

Prin comunicarea adoptată marți, Comisia Europeană stabilește primul ciclu strategic multianual de politică privind gestionarea integrată a frontierelor europene pentru următorii 5 ani, arată sursa citată.

Prioritățile cheie ale strategiei au 15 componente esențiale, printre care controlul frontierelor, sprijinit prin intermediul tehnologiei informației la scară largă și al cooperării între agenții pentru a îmbunătăți guvernanța în materie de migrație și pregătirea pentru situații de criză, misiuni de căutare și salvare, un sistem comun al UE pentru returnări, cooperarea cu țările terțe și respectarea deplină a drepturilor fundamentale.

Potrivit sursei citate, Comisia va colabora îndeaproape pentru a sprijini statele membre în punerea în aplicare operațională a acestor acțiuni.

O evaluare a politicii strategice a acestui sistem integrat este prevăzută peste 4 ani, pentru a defini un nou ciclu de politici multianuale în 2027. De asemenea, Comisia va efectua în acest an o evaluare a Regulamentului privind paza europeană de frontieră și de coastă.

În ceea ce privește returnările, pentru a monitoriza punerea în aplicare a recomandării, statele membre vor raporta anual Comisiei, inclusiv cu privire la numărul de decizii de returnare recunoscute reciproc de alte state membre.

Referitor la recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare, Comisia Europeană precizează că odată cu Sistemul de Informații Schengen modernizat, care a intrat în vigoare la 7 martie, statele membre pot avea acum alerte imediate cu privire la o decizie de returnare pentru un resortisant al unei țări terțe emisă de un alt stat membru.

Acest lucru permite recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare în cadrul UE și executarea rapidă a returnărilor de oriunde în Europa.

De asemenea, Frontex va fi pregătită să sprijine statele membre care efectuează returnări.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

S-a lansat o nouă platformă online pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare în temeiul legislației UE

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană lansează marți, 19 septembrie, o nouă platformă online pentru a contribui la reducerea sarcinii administrative și pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare către Comisie în temeiul legislației UE, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Noul ghișeu unic de notificare va oferi un punct de acces unic la o gamă largă de obligații de notificare relevante pentru piața unică, fără a modifica conținutul procedurilor de notificare existente.

Ghișeul unic de notificare va reuni într-un singur loc informații relevante despre cerințele de notificare, inclusiv informații privind actul juridic și temeiul juridic, o descriere sumară a obligațiilor de notificare ale statelor membre, precum și modalitățile de transmitere a informațiilor către Comisie.

Sfera de aplicare a ghișeului unic de notificare va acoperi peste 500 de obligații de notificare – inclusiv, de exemplu, cele prevăzute de Directiva privind transparența pieței unice, Directiva privind serviciile, Directiva privind impozitarea energiei sau Directiva privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Platforma nu va acoperi alte obligații de raportare ale statelor membre, sistemele de alertă rapidă, obligațiile de notificare în legătură cu normele UE în materie de concurență, obligațiile de transpunere sau dispozițiile privind sancțiunile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Solidaritatea UE cu Ucraina: Comisia Europeană propune prelungirea până în martie 2025 a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune o nouă prelungire a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei de la 4 martie 2024 la 3 martie 2025.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest lucru va oferi siguranță și sprijin pentru peste 4 milioane de persoane care beneficiază de protecție în întreaga UE.

”Ne susținem cuvintele prin fapte. Îi protejăm pe cei aflați în nevoie încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina și vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie. Protecția temporară a fost un instrument crucial care a modelat viețile multora. Peste 4 milioane de persoane au găsit speranță, o șansă de a trăi, de a munci și de a merge la școală în cadrul UE. Acest lucru a ajutat la crearea unui sentiment de normalitate, în ciuda vremurilor de război. UE va continua să colaboreze cu statele noastre membre și cu alți parteneri pentru a se asigura că cei care au nevoie vor fi protejați pe teritoriul european”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

UE a activat Directiva privind protecția temporară la 4 martie 2022 printr-o decizie unanimă a statelor membre, iar aceasta a fost prelungită automat cu un an.

Comisia consideră că motivele pentru protecția temporară persistă și că, prin urmare, protecția temporară ar trebui prelungită ca răspuns necesar și adecvat la situația actuală, volatilă, care nu este încă favorabilă întoarcerii sigure și durabile a persoanelor care beneficiază de protecție temporară în UE.

De la activarea protecției temporare , la numai o săptămână după războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre au dat dovadă de o solidaritate fără precedent cu poporul ucrainean, nu numai prin primirea acestora în țările lor, ci și prin eforturi concrete pentru a facilita integrarea lor în societate.

Această propunere a Comisiei va trebui acum să fie adoptată de Consiliu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană îndeamnă Polonia, Ungaria și Slovacia să adopte o ”atitudine constructivă” după ce au prelungit unilateral interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat duminică un apel la adresa Poloniei, Ungariei și Slovaciei de a adopta o atitudine constructivă, după ce aceste țări au anunțat că vor prelungi, în mod unilateral, interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, în pofida hotărârii executivului european de a ridica aceste restricții, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Suntem conştienţi de anunţurile unor state membre cu privire la măsuri unilaterale. Ceea ce este important acum este ca toate ţările să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă”, a spus o purtătoare de cuvânt de la executivul european. 

”Acum preocuparea noastră este să punem la punct, şi să facem să funcţioneze, noul sistem pe care l-am anunţat”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, adăugând că luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii tuturor ţărilor UE interesate de acest dosar, ceea ce va oferi o oportunitate pentru noi discuţii.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricțiile impuse asupra importurilor de produse agro-aliamentare din Ucraina ce vizau cinci state membre.

În pofida acestei decizii a Comisiei Europene, trei state membre UE, și anume Ungaria, Polonia și Slovacia au luat hotărârea de a prelungi unilateral acestei măsuri de interzicere a importurilor de cereale ucrainene, permițând doar tranzitul lor.

În schimb, Bulgaria a decis vineri să nu mai extindă dincolo de 15 septembrie aceste interdicții, invocând ”solidaritatea cu Ucraina” și nevoia de a garanta ”securitatea alimentară la scară mondială”.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.18 mins ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

U.E.45 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.2 hours ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU3 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU4 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, fiind co-nominalizat de România și alte nouă țări

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE17 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU17 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending