Înaintea unei reuniuni G20, ministrul de Externe Heiko Maas apără acordul nuclear cu Iranul: Este vorba despre interesele noastre reale de securitate, germane şi europene

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat celelalte state semnatare ale acordului cu Iranul să mențină această înțelegere în continuare, în cadrul unei declarații făcute la sosirea în capitala Argentinei, Buenos Aires, pentru o reuniune a șefilor diplomațiilor din grupul G20, la care secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu va fi prezent, informează DPA, citat de Agerpres.

Foto:Twitter/ Auswärtiges Amt

”Abandonarea acordului înseamnă intrarea într-un viitor cu totul incert în ce priveşte problema armelor nucleare în Iran”, a arătat ministrul german.

Nu este vorba, de fapt, despre Iran, este vorba despre interesele noastre reale de securitate, germane, ca şi europene”, a subliniat Maas.

Germania, Franța și Marea Britanie depun eforturi pentru a salva acordul nuclear cu Iranul, încheiat în perioada fostei administrații americane, Barack Obama, după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a decis retragerea Statelor Unite din acestă înțelegere, negociată timp de 12 ani.

Reuniunea G20 de la Buenos Aires nu se va bucura însă de prezența secretarului de stat american Mike Pompeo, are va susține un discurs la Washington despre strategia SUA pentru a ajunge la un nou acord nuclear cu Iranul.

De la întrevederea primelor 20 de economii mondiale va absenta și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care și-a amânat participarea în ultimul moment, invocând ale obligații nespecifice. Și ministrul fracez de Externe Jean-Yves Le Drian, dar și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, vor lipsi de la întâlnire, lucru care va face dificilă realizarea unui progres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.