Înalt oficial al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice avertizează: ISIS ar putea folosi astfel de arme în Europa

Militanții ISIS care părăsesc Siria pentru că așa-numit califat se prăbușește ar putea folosi arme chimice în momentul în care se întorc în statele de origine, avertizează Organziația pentru Interzicerea Armelor Chimice, informează The Independent.director_of_verification_small

Se pare că unul dintre pericolele cu care va trebui să ne confruntăm și căruia va trebui să-i găsim un răspuns – de când militanții ISIS au învățat să fabrice iperită – este faptul că mulți dintre cei care au învățat acest lucru se întorc în statele de origine și contribuie la organziarea unor atacuri de genul acesta”, a precizat directorul diviziei de verificare a Organziației pentru Interzicerea Armelor Chimice, Philippe Denier.

Serviciile de intelligence suspectează că ISIS s-a folosit de locruile deținute în Irak și Siria pentru a confecționa versiuni rudimentare ale agenților de iperită, interziși sub legea internațională.

Iperita sau gazul muștar este un gaz care atacă pielea, ochii și caile respiratorii. Acesta poate ucide la o scară ridicată. Simptomele pot apărea și la 24 de ore de la momentul intrării în contact.

Luna trecută, comisarul pentru securitatea europeană, Julian King a avertizat că încercarea de a elibera orașul irakian Mosul de sub tirania organizației teororiste Stat Islamic ar putea duce la creșterea numărului de militanți ISIS care se întorc în statele de origine, lucru ce ar determina riscul de atentate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.