Laura Codruța Kövesi și cei 22 de procurori din cadrul Parchetului Europen pe care aceasta îl conduce au depus jurământul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, marcând astfel debutul oficial al EPPO, a cărei activitate va veni în completarea celei pe care o desfășoară Eurojust și OLAF.
”Mă angajez solemn să îmi exercit funcţia în deplină independenţă, în interesul Uniunii în ansamblul său; să nu solicit şi să nu accept instrucţiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European. Mă angajez de asemenea să respect obligaţia de confidenţialitate, în ceea ce priveşte orice informaţie deţinută de Parchetul European”, a sunat angajamentul solemn rostit de Laura Codruţa şi de procurorii europeni EPPO.
În cadrul ceremoniei au luat cuvântul Koen Lenaerts, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, şi Laura Codruţa Kövesi, primul procuror-șef european, potrivit Agerpres.
Angajamentul solemn a fost luat de Laura Codruţa Kovesi (România), Frederic Baab (Franţa), Cătălin-Laurenţiu Borcoman (România), Jaka Brezigar (Slovenia), Danilo Ceccarelli (Italia), Gatis Doniks (Letonia), Yvonne Farrugia (Malta), Teodora Georgieva (Bulgaria), Danielle Goudriaan (Ţările de Jos), Jose Eduardo Guerra (Portugalia), Petr Klement (Cehia), Tomas Krusna (Lituania), Tamara Laptos (Croaţia), Katerina Loizou (Cipru), Ingrid Maschl-Clausen (Austria), Juraj Novocky (Slovacia), Andres Ritter (Germania), Maria Concepcion Sabadell Carnicero (Spania), Gabriel Seixas (Luxemburg), Kristel Siitam-Nyiri (Estonia), Harri Tiesmaa (Finlanda), Yves Van Den Berge (Belgia) şi Dimitrios Zimianitis. (Grecia).
”Salutăm și felicităm noii procurori europeni, care astăzi au depus jurământul solemn de a depune eforturile necesare pentru combaterea fraudei și corupției la nivelul UE. Misiunea lor este clară: de a lupta împotriva fraudelor fiscale și de a proteja banii plătitorilor europeni de taxe”, au transmis vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, și comisarul european pentru Justiție și Consumatori, Didier Reynders, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.
În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).
Fiecare stat membru și-a desemnat candidații pentru funcția de procuror european, România fiind reprezentantă de Cătălin-Laurenţiu Borcoman.
Acești candidați au trebuit să îndeplinească mai multe criterii, și anume: să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, care prezintă toate garanțiile de independență și care dețin calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcții înalte din cadrul parchetelor și al magistraturilor, să dețină o experiența practică relevantă în ceea ce privește sistemele juridice naționale, investigațiile financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală.
Astfel, după ce juriul de selecție a întocmit avizele motivate și clasamentul pentru fiecare dintre candidații desemnați care au îndeplinit condițiile, Consiliul UE a selectat la 27 iulie pentru fiecare stat membru unul dintre candidați și l-a numit în funcția de procuror european.
Așadar, un număr de 14 procurori europeni, printre care şi cel român, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului UE. Alţi opt au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani, întrucât normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia.
Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.