Încă un pas spre colaps: Portugalia trece la rating ”BBB-”

Agenţia de evaluare financiară Fitch a decis joi reducerea ratingului acordat Portugaliei la “BB+” de la “BBB-“, “nota” trecând în sectorul junk. Anul viitor, economia portugheză va înregistra cea mai abruptă scădere economică din UE, depăşind chiar supraîndatorata Grecie.

Portugalia pare să fie următoarea pe „lista neagră“ a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Analiştii de la Fitch spun că perspectivele sunt negative şi ratingul ar putea fi retrogradat şi mai mult decât atât.

“Dezechilibrele fiscale mari, îndatorarea mare în toate sectoarele economice şi perspectiva macroeconomică adversă ne duc la concluzia că profilul de credit nu mai este consistent cu ratingul investment-grade”, se arată în comunicatul agenţiei, citat de MarketWatch.

Economia portugheză a înregistrat o contracţie de 0,4% în intervalul iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior (aprilie-iunie), când a înregistrat o scădere de 0,1% faţă de primele trei luni ale anului.

Analiştii Fitch estimează că datoria publică a statului va creşte până la 110% din PIB la finalul lui 2011 şi, în 2013, va atinge un vârf de 116% din PIB.

Economia portugheză va înregistra o contracţie de 3% anul viitor, mai mare chiar decât cea pe care o va înregistra Grecia, de numai 2,8%, potrivit prognozelor oficiale ale Comisiei Europene.Portugalia şi Grecia sunt singurele state europene care vor rămâne în recesiune în 2012, potrivit CE.

Articolul integral, pe adevarul.ro

Sursa foto: algarve-info.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.