Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

Începând de astăzi, elevii care învață în școlile și liceele din București vor circula gratuit cu transportul în comun

Published

on

Elevii care învață în școlile și liceele din București vor circula gratuit cu transportul în comun începând de luni, 11 februarie 2019, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană.
Conform HCGMB 838/12.12.2018, votata de Consiliul General, la initiativa Primarului General, Gabriela Firea, Primaria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA, acordă gratuitate pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/ autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Capitală.
Elevii care frecventează o unitate de învăţământ din Bucureşti, care au domiciliul în Capitală, beneficiază de gratuitate la abonamentul lunar urban general. Și elevii care locuiesc în Judeţul Ilfov vor beneficia de acest drept, în plus vor putea beneficia şi de un abonament lunar valabil pe linia regională de domiciliu.
Gratuitatea se aplică doar pentru abonamentul urban general şi pentru cel valabil pe linia regională de domiciliu şi se acordă numai pentru elevii din învăţământul acreditat/ autorizat (curs de zi, frecvenţă redusă), primar, gimnazial, liceal şi profesional, care au vârsta până la 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale/ profesionale.
Pentru elevii claselor pregătitoare şi cu vârsta de până la 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după certificatul de naştere.
Pentru elevii cu vârsta de peste 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după actul de identitate.
Abonamentele gratuite vor fi reîncărcate lunar, pe cardurile deja existente, nefiind necesară emiterea de carduri noi decât pentru elevii care nu deţin un card electronic de călătorie, nominal.
La prima emitere, cardul de călătorie nominal, este gratuit. Elevii care au deţinut carduri nominale de călătorie şi nu se mai află în posesia acestora, au posibilitatea achiziţionării unui nou card la tariful de 4,7 lei.
Abonamentele utilizate în prezent sunt valabile până la expirare, apoi pot fi reîncărcate gratuit la oricare dintre Centrele de Emitere şi Reîncărcare Carduri STB SA.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, inițiative care au ca scop aprofundarea cunoașterii cu privire la rolul și funcționarea Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ȘTIRI POZITIVE

TIME Magazine: Adolescenta Greta Thunberg pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume în 2019

Published

on

Foto: Calea Europeană/ Zaim Diana

Time Magazine a adăugat-o pe tânăra suedeză de 16 ani, cunoscuta activistă pentru mediu, pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume în anul 2019, alături de PAPA FRANCIS, JACINDA ARDERN sau DONALD TRUMP.

„Greta Thunberg a văzut puterea în noi și noi, la rândul nostru, vedem puterea în ea. Luptând în țara sa natală, Suedia, pentru un viitor fără poluare, degradare a mediului și schimbări climatice, Greta îi inspiră pe studenți și pe adulți apatici.”, a fost motivul pentru care cei de la Time Magazine au adăugat-o pe această listă.

„Mă simt onorată să mă aflu pe această listă a celor mai influenți 100 de oameni din lume”, a transmis adolescenta pe contul său de Twitter.

Greta Thunberg s-a întâlnit ieri cu Papa Francisc care și-a dat binecuvântarea pentru lupta mediul înconjurător, relatează DW. „Dumnezeu să te binecuvânteze, să continui ceea ce faci acum.”, i-a transmis Papa Francisc.

Foto: Alliance/Catholic press photo

În această săptămână Greta Thunberg a răspuns la invitația din partea Parlamentului European și a participat pentru început la o conferință de presă în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg am văzut această invitație ca pe o oportunitate de a vorbi în numele tinerilor care au aceleași preocupări și îgrijorări ca și mine în ceea ce privește mediul și schimbările climatice.”. Tânăra a participat și la o reuniune a comisiei de mediu în cadrul sesiunii plenare, deschisă tuturor deputaților europeni, potrivit agendei.

Totodată, Greta a avut o întrevere cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Foto: Antonio Tajani/ Twitter

 a adunat milioane de tineri în apărarea mediului înconjurător. I-am spus tot ceea ce face Parlamentul European pentru a combate poluarea și i-am spus să nu înceteze niciodată să lupte pentru valorile în care  crede.”, i-a transmis Antonio Tajani în timpul vizitei.

În timpul conferinței de presă, Greta a transmis numeroase mesaje tinerilor care o susțin în lupta pentru combatare a schimbărilor climatice Tinerilor europeni care lupta pentru viitor, îi îndemn să continue, pentru că au făcut o muncă foarte bună. Până acum au fost sute de mii de studenți în întreaga Europă, care au lipsit de la școală și au reșuit să facă istorie, chiar în aceste momente are loc o demonstrație in Strasbourg.”

În timpul vizitei cu președintele Parlamentului European i-a transmis că este important „să continuăm să luptăm. Aștept să ia atitudine acum, pentru că nu mai avem foarte mult timp, încă avem o șansă de care să ne agățăm și chiar ar trebui să facă ceva în privința asta.”

În contextul în care urmează în scurt timp alegerile europene, aceasta a fost întrebată de jurnaliști dacă va vota și dacă este esențial acest lucru. Cred că este esențial sa votez în alegeri europene, eu nu pot, nu îmi permite vârstă, dar este important ca cei care chiar pot vota să vorbească și în numele celor care ca mine, care sunt afectați de aceste schimbări și în numele celor ca nu se pot face auziți,  trebuie să profite de această de oportunite astfel încât să fie parte în actul decizional.”

„Nu ma deranjează să continui aceste proteste, personal ma simt fericita ca fac ceva care este important și necesar pentru mine.”, a menționat Greta.

Având în vedere că în ultima perioadă a avut întrevederi cu mai mulți lideri politici, aceasta se așteaptă să vadă și schimbări: „Trebuie să vedem dacă iau atitudine, dar sper că mă ascultă.”

Citiți și: Eurodeputatul Adina Vălean a prezidat ultima Comisie pentru mediu alături de tânăra Greta Thunberg: „Îi mulțumesc pentru angajamentul neobosit privind schimbările climatice”

Foto: Calea Europeana

 

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Uniunea Salvați România a nominalizat-o pe Mădălina Turza, activistă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, la Premiul pentru drepturile omului ”Vaclav Havel“ 2019

Published

on

©️ Uniunea Salvați România

Uniunea Salvați România a propus Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nominalizarea Mădălinei Turza, activistă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, pentru cel mai important premiu european de recunoaștere a luptelor în favoarea drepturilor omului în Europa și în lume, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, în care este menționat că USR a atras, de asemenea, susținerea mai multor deputați europeni membri ai APCE.

Născută în 1978, Mădălina Turza este fondatoarea Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), care oferă asistență (inclusiv juridică) părinților, militează pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școli de masă, în locul segregării în școli speciale și în condiții improprii, a dezvoltat o rețea națională a câtorva zeci de părinți și lideri regionali și a depus în Parlamentul României prima propunere de lege privind drepturilor acestor copii. În 2019, Mădălina Turza a făcut parte din grupul cetățenesc european care prezintă Comisiei Europene un proiect legislativ pentru introducerea obligatorie a educației incluzive în toate țările membre UE.

„Atunci când statul eșuează să aibă grijă de cetățenii săi, iar copiii cu dizabilități sunt printre cei mai vulnerabili cetățeni, avem din fericire astfel de exemple de implicare civică. Politicienii care plâng pe la televizor că sunt încălcate drepturile penalilor și ale pușcăriașilor ar trebui să aibă o discuție cu doamna Turza și să afle care sunt problemele reale a zeci de mii de părinți, care privesc neputincioși cum ‵sistemul′ le abandonează an de an copiii”, a precizat Dan Barna, președintele USR.

„O admir pe Mădălina Turza pentru efortul, energia, extraordinara capacitate de organizare de care a dat dovadă bătându-se zi de zi cu statul român și nenumăratele situații de marginalizare a copiilor cu dizabilități. Cred că munca ei și a CEDCD nu doar că ajutat direct mulți astfel de copii, dar, mai ales, a făcut mult mai vizibilă problema educației incluzive în România – și e cazul ca drepturile copiilor cu dizabilități la educație și la participare în viața socială să devină o prioritate europeană“, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în delegația României la APCE.

Premiul „Vaclav Havel” e acordat începând din anul 2013, de către APCE, Biblioteca „Vaclav Havel“ și Fundația Carta 77, activiștilor cu rol important în demascarea încălcărilor flagrante ale drepturilor omului sau în mobilizarea opiniei publice ori a comunității internaționale pentru o cauză. Câștigătorul din 2018 a fost Oyub Titiev, conducătorul biroului din Groznâi al Centrului Memorial din Cecenia. Câștigătorul din 2019 va fi anunțat la finalul lunii septembrie.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Un român este managerul programului JEDI, inițiativa franco-germană de a construi un program spațial european de talia NASA

Published

on

© Florin Păun/ arhivă personală

Românul Florin Păun este managerul JEDI (Joint European Disruptive Initiative), iniţiativa franco-germană de a constitui pe viitor o agenţie, în variantă europeană similară cu celebrele DARPA şi NASA din Statele Unite, informează Adevărul care dedică un material evoluției în carieră a românului ce deține un doctorat în Franța și s-a specializat ulterior în SUA.

În cel mult doi ani, JEDI, care este o iniţiativă europeană franco-germană, va deveni o agenţie precum DARPA (n.r.- Agenţia pentru proiectele de cercetare avansată în domeniul apărării din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite) sau NASA şi va susţine tot ceea ce înseamnă inovaţii la cel mai înalt nivel, în Europa. Scopul JEDI să readucă Europa la egalitate cu SUA şi China în ceea ce priveşte tehnologiile inovatoare“, arată Păun, conform sursei citate.

Stabilit în urmă cu 25 de ani în Franța, Păun a terminat masteratul ca şef de promoţie la École Polytechnique, a urmat „École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques“ de la Toulouse, apoi doctoratul l-a făcut la „Paul Sabatier“, iar mai târziu s-a specializat în management şi leadership la MIT, Boston. 

În ultimii zece ani, Florin Păun a lucrat la ONERA – Oficiul Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei -, o prestigioasă instituţie de cercetare aflată în subordinea Ministerului Apărării din Franța.

Din noiembrie 2018, Păun este project manager al JEDI.

El speră că şi România va adera în viitorul apropiat la JEDI, de aici urmând să rezulte o serie de benficii, cele mai importante ţinând de o serie de finanţări şi de o susţinere totală pentru tot ceea ce înseamnă inovaţie în domeniul tehnologiei la vârf.

Mai multe despre JEDI aici.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending