Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

Începând de astăzi, elevii care învață în școlile și liceele din București vor circula gratuit cu transportul în comun

Published

on

Elevii care învață în școlile și liceele din București vor circula gratuit cu transportul în comun începând de luni, 11 februarie 2019, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană.
Conform HCGMB 838/12.12.2018, votata de Consiliul General, la initiativa Primarului General, Gabriela Firea, Primaria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA, acordă gratuitate pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/ autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Capitală.
Elevii care frecventează o unitate de învăţământ din Bucureşti, care au domiciliul în Capitală, beneficiază de gratuitate la abonamentul lunar urban general. Și elevii care locuiesc în Judeţul Ilfov vor beneficia de acest drept, în plus vor putea beneficia şi de un abonament lunar valabil pe linia regională de domiciliu.
Gratuitatea se aplică doar pentru abonamentul urban general şi pentru cel valabil pe linia regională de domiciliu şi se acordă numai pentru elevii din învăţământul acreditat/ autorizat (curs de zi, frecvenţă redusă), primar, gimnazial, liceal şi profesional, care au vârsta până la 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale/ profesionale.
Pentru elevii claselor pregătitoare şi cu vârsta de până la 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după certificatul de naştere.
Pentru elevii cu vârsta de peste 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinţei doveditoare/ carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ acreditate/ autorizate pentru anul în curs şi copie după actul de identitate.
Abonamentele gratuite vor fi reîncărcate lunar, pe cardurile deja existente, nefiind necesară emiterea de carduri noi decât pentru elevii care nu deţin un card electronic de călătorie, nominal.
La prima emitere, cardul de călătorie nominal, este gratuit. Elevii care au deţinut carduri nominale de călătorie şi nu se mai află în posesia acestora, au posibilitatea achiziţionării unui nou card la tariful de 4,7 lei.
Abonamentele utilizate în prezent sunt valabile până la expirare, apoi pot fi reîncărcate gratuit la oricare dintre Centrele de Emitere şi Reîncărcare Carduri STB SA.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Agenția Spațială Română anunță că România va participa la Misiunea europeană HERA, ce va fi lansată în 2024

Published

on

© ROSA.ro

Pe 27 septembrie, la 02:14 ora României, componenta NASA DART a misiunii internaționale AIDA s-a ciocnit intenționat de cel mai mic asteroid din sistemul binar Didymos. Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite ulterior misiunea HERA spre cei doi asteroizi, pentru a observa în detaliu ce s-a întâmplat în urma impactului. La Misiunea Hera participă și România, a anunțat astăzi Agenția Spațială Română (ROSA).

65803 Didymos este format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care s-a ciocnit de asteroid și cea europeană HERA care va observa asteroidul în detaliu. Misiunea Hera va măsura masa asteroidului, compoziția acestuia, va analiza craterul provocat de coliziune și ne va ajuta să înțelegem mai bine asteroizii.

În cadrul testului de azi, o sondă spațială de 570 de kilograme a ajuns în mod autonom până la un asteroid țintă, lovindu-se de aceasta în mod intenționat cu o viteză de aproximativ 22,530 km/s, pentru a-i încetini foarte puțin viteza orbitală. Cercetătorii se așteaptă ca impactul să scurteze orbita lui Dimorphos cu aproximativ 1%, adică aproximativ 10 minute.

“Am asistat astăzi la primul impact kinetic al unei sonde cu un asteroid, parte a primului test de apărare planetară. Suntem astfel mai aproape de a dezvolta la nivel internațional capacitatea de a ne apăra de asteroizi, iar România face parte din acest efort global,” a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Misiunea europeană Hera, ce va fi lansată în 2024, își va începe călătoria spre Dimorphos pentru a realiza un studiu detaliat în urma impactului. Hera va strânge date foarte importante precum dimensiunea craterului, masa lui Dimorphos, compoziția și structura sa internă. Aceste noi informații vor transforma experimentul DART într-o tehnică foarte bine înțeleasă, repetabilă, ce ar putea fi aplicată la un moment dat într-o situație care nu mai este un test.

România va furniza câteva elemente esențiale în succesul componentei europene. Expertiza românească va ajuta Hera să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. De asemenea, va sprijini unul din primii doi cubesats deepspace ai ESA să se apropie de asteroid.

„Faptul că ESA a selectat entități românești în apelurile competitive pentru participare la misiunea Hera este o dovadă a creșterii capabilităților din țară, precum și a eforturilor depuse de ROSA în ultimii ani de a stimula participarea la programele ESA”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Continue Reading

ROMÂNIA

Săptămâna Haferland, cel mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, a ajuns la cea de-a X-a ediție

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se va desfășura în perioada 29 – 31 iulie. Ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, va avea loc atât fizic cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Saschiz, Cloașterf, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii. 

Întregul program al festivalului îl regăsiți aici

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele MHS Holding și al Fundației M&V Schmidt, alături de Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următori ani numărul participanților s-a dublat. La festival, au participat până acum peste 18.000 de vizitatori sași, dar și membri ai comunităților locale, precum și turiști români și străini atrași de frumusețea peisajelor și de poveștile legate de tradițiile și obiceiurile acestor locuri.

© CaleaEuropeana.ro

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

Published

on

© Wikipedia

Jurnaliștii cotidianului american New York Times povestesc experiența din safariul în ”Alpii transilvăneni, unde zimbrii hoinăresc liberi”.

”Urmărirea zimbrilor în Munții Țarcu din România reprezintă unul dintre cele câteva <<safariuri>> europene care se axează pe resălbăticire (rewilding), o abordare modernă a conservării care are ca scop refacerea ecosistemelor și promovarea biodiversității prin reintroducerea anumitor specii”, relatează jurnaliștii New York Times într-un material intitulat ”On Safari in the Transylvanian Alps, Where Bison Roam Once More”.

Aceștia împărtășesc situația ”în care nu se așteptau să se afle vreodată: ghemuiți pe o pajiște românească, la marginea unei păduri virgine, ascultând pașii zimbrilor. Te întinzi și cercetezi zona în care știi că zimbrii a fost recent, ascultând dincolo de vacarmul pădurii, al insectelor, păsărilor și plantelor răvășite de vânt urmele acustice ale celui mai mare animal terestru din Europa, care, până de curând, nu mai fusese văzut în aceste locuri de sute de ani”, descriu aceștia experiența în locurile dominate de pădure ”cu fagi și pini uriași, mulți dintre ei bătrâni de sute de ani”.

”Carpații cuprind cea mai mare suprafață de pădure virgină de pe continent, precum și cele mai mari populații de urși bruni, lupi și lincși și mai mult de o treime din toate speciile de plante europene”, mai amintesc aceștia.

Jurnaliștii subliniază că au fost martorii unui ”proces cunoscut sub numele de resălbăticire”, care are drept scop ”refacerea ecosistemelor prin înlăturarea intervențiilor umane, cum ar fi barajele și digurile, în locuri care au fost depopulate și marginalizate din punct de vedere economic. Esențială pentru resălbăticire (rewilding) este reintroducerea <<speciilor-cheie>> precum lupii, vulturii și zimbrii, animale care au o influență extraordinară asupra habitatului lor, remodelând semnificativ peisajul și promovând biodiversitatea prin pășunat, răspândirea semințelor și controlul populației de prădători”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.10 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE10 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.10 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO11 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA12 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.12 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.12 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA13 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending