Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Începe bătălia pentru europarlamentare: Un fost președinte, trei foști prim-miniștri, un comisar european, un important ministru și un cunoscut jurnalist, candidații cu care partidele politice vor să câștige votul european al românilor

Published

on

Principalele partide politice din România și-au depus, marți și miercuri, la Biroul Electoral Central listele cu semnături şi listele candidaţilor la alegerile europarlamentare din data de 26 mai, scrutin electoral ce are loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European și se vor desfășura în timpul primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene.

La alegerile din 26 mai, care vor reprezenta al 4-lea scrutin electoral european organizat în România după cele din 2007, 2009 și 2014, participă nume grele de pe scena politică românească care se vor lupta pentru cele 33 mandate alocate României (32 – dacă Brexit nu mai are loc), între care fostul președinte Traian Băsescu, cap de listă la PMP, fostul prim-ministru și comisar european Dacian Cioloș, cap de listă al Alianței USR-Plus, fostul prim-ministru Victor Ponta și comisarul european Corina Crețu, primii doi candidați de pe lista Pro România, ministrul fondurilor europene Rovana Plumb, cap de listă la PSD, precum și oameni cu notorietate în spațiul public din România, jurnalistul Rareș Bogdan, capul de listă al PNL.

PSD: Candidații social-democrați promit că se vor lupta pentru binele românilor își vor vorbi de bine țara

Marți, Partidul Social-Democrat a a depus la Biroul Electoral Central listele cu peste 1,3 milioane de semnături de susţinere şi lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din luna mai, iar candidații de top ai PSD au promis că “se vor lupta pentru binele românilor” şi, mai ales, îşi vor vorbi de bine ţara.

Pe lista social-democraților pentru alegerile europarlamentare se află, după locurile ocupate la votul intern: Rovana Plumb (ministru al fondurilor europene și fost europarlamentar), Carmen Avram (jurnalist Antena 3), Claudiu Manda (senator), Chris Terhes (preot și președintele Coaliției românilor din SUA), Dan Nica (europarlamentar), Maria Grapini (europarlamentar), Tudor Ciuhodaru (deputat), Adrian-Dragoș Benea (senator), Victor Negrescu (fost ministru delegat pentru afaceri europene și fost eurodeputat) sau Andi Cristea (eurodeputat). (Lista completă poate fi consultată aici)

Alianța USR – PLUS propune reînceperea drumului României spre Europa

Tot marți, Alianţa USR – PLUS a depus peste 500.000 de semnături pentru o listă de candidați condusă de fostul premier Dacian Cioloș, președintele PLUS.

“Astăzi facem un pas în plus pentru a scăpa România de hoţie şi de penali şi pentru a reîncepe drumul României spre Europa, spre democraţie adevărată şi spre bunăstare”, a spus Cioloș.

 

Locurile pe lista comună a Alianței au fost atribuite astfel: Dacian Cioloș (fost prim-ministru și fost comisar european, PLUS), Cristian Ghinea (deputat, USR), Dragoș Pîslaru (fost ministru al Muncii, PLUS), Clotilde Armand (consilier local, USR), Ioan Dragoș Tudorache (fost ministru de Interne, PLUS), Nicolae Stefănuță (diplomat european, USR), Vlad Botoș (USR), Ramona Strugariu (asistent și șef de cabinet în Parlamentul European – PLUS), Vlad Gheorghe (consilier parlamentar, USR) sau Alin Cristian Mituță (fost director de cabinet în guvernul Cioloș – PLUS). (Lista completă poate fi consultată aici).

ALDE propune o ”listă de excepție” cu oameni cu ”o deosebită probitate morală”

Listele de semnături și cea a candidaților au fost depuse marți și de Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

Lista de candidați a partidului lui Călin Popescu-Tăriceanu a strâns aproximativ 400.000 de semnături, iar aceasta este deschisă de europarlamentarul Norica Nicolai, urmată de Daniel Barbu (fost ministru al Culturii), Renate Weber (europarlamentar), Ovidiu Silaghi (fost europarlamentar), Varujan Vosganian (senator), Andrei Gerea (fost ministru), Radu Silaghi Dumitrescu (profesor), Eusebiu Pistru (deputat), Horia Victor Toma (fost primar) sau Tudor Tim Ionescu (consilier general al municipiului București). (Lista completă poate fi consultată aici).

În context, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat că formaţiunea propune românilor o ”listă de excepţie”, o listă cu oameni ”cu o deosebită probitate morală”.

Nume grele pe lista Pro România: doi foști prim-miniștri, un comisar european și un fost prim-ministru al Republicii Moldova

Miercuri, Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, a depus listele cu 500.000 de semnături de susţinere şi lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, comisarul european Corina Creţu şi fostul prim-ministru Mihai Tudose ocupă primele trei poziţii pe lista candidaţilor acestui partid pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Următoarele locuri sunt ocupate de Iurie Leancă, Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.

”Criteriul competenței diferențiază Pro România de toate celelalte partide”, a spus Ponta, în condițiile în care din lista Pro România fac parte doi foști prim-miniștri – el însuși și Mihai Tudose -, un comisar european – Corina Crețu, un fost prim-ministru al Republicii Moldova și actual vicepremier la Chișinău – Iurie Leancă, dar și un fost ministru al Finanțelor – Ioana Petrescu.

România pe primul loc: PNL a strâns cele mai multe semnături pentru lista deschisă de Rareș Bogdan și din care mai fac parte șase actuali eurodeputați

Tot miercuri, Partidul Național Liberal depune cele mai multe semnături de susținere acordate candidaților pentru Parlamentul European. Potrivit PNL, 1,4 milioane de români au semnat lista de candidați anunțată acum două săptămâni, în contextul summitului PPE de la București.

Lista cu care PNL își asumă că va ”pune România pe primul loc” este deschisă Rareș Bogdan (jurnalist și realizator TV), urmat de Mircea Hava (primarul municipiului Alba Iulia), iar Siegfried Mureșan (europarlamentar și purtător de cuvânt PPE) închide topul primilor trei clasați. Aceștia sunt urmați de: Vasile Blaga (fost co-președinte PNL) Adina Vălean (europarlamentar), Daniel Buda (europarlamentar), Dan Ştefan Motreanu (vicepreședinte PNL), Gheorghe Falcă (primarul municipiului Arad), Cristian Bușoi (europarlamentar), sau Marian-Jean Marinescu (europarlamentar și vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European). (Lista candidaților PNL poate fi consultată aici).

“Partidul Național Liberal este un partid dedicat reprezentării intereselor românilor la nivel european. Cu cât Partidul Național Liberal va fi mai puternic și mai bine reprezentat la nivelul Parlamentului European, cu atât România va fi mai puternică și mai bine reprezentată, iar capacitatea României de a influența deciziile la nivel european va crește, astfel încât să garantăm traiectoria europeană a României, faptul că România este tratată ca un partener egal între toate celelalte națiuni care formează Uniunea Europeană și de asemenea, că beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană vor ajunge către toți românii”, a declarat Ludovic Orban, la Biroul Electoral Central, cu ocazia depunerii listelor.

Lista PMP deschisă de fostul președinte Traian Băsescu, liderul politic care co-semna tratatul de aderare a României la UE

La alegerile pentru Parlamentul European va participa și Partidul Mișcarea Populară, care a strâns peste 400.000 de semnături de susținere pentru o listă de candidați deschisă de fostul președinte Traian Băsescu, urmat de Eugen Tomac (preşedinte PMP(, Ioana Constantin (secretar general adjunct al PMP), Marius Paşcan (preşedinte executiv al PMP), Simona Vlădica (preşedinte PMP Călăraşi), Robert Turcescu (deputat PMP), Teodora Desagă (consilier local oraş Bragadiru), Petru Movilă (vicepreşedinte PMP), Cătălina Bozianu (preşedinte al Organizaţiei de Femei a PMP) sau Cătălin Bulf (preşedinte PMP Argeş şi vicepreşedinte PMP).

 

Trebuie precizat faptul că în ultima perioada fostul președinte Traian Băsescu a participat la mai multe activități publice dedicate viitorului Uniunii Europene, acesta fiind invitat să vorbească la conferințe organizate în universități din țară.

”Proiectul european nu este unul eșuat, ci trebuie relansat. (…) Vom avea liniște cât timp există Uniunea Europeană și cât timp ținem la relația transatlantică”, a mai spus Traian Băsescu, cel care în calitate de președinte al României a semnat, la 25 aprilie 2005, Tratatul de aderare a României la UE, alături de prim-ministrul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu.

UDMR: O listă de candidați pentru o Europă puternică și Transilvanie dezvoltată

UDMR a depus tot miercuri la Biroul Electoral Central lista de candidați și 320.000 de semnături de susținere pentru candidații Uniunii la alegerile europarlamentare. Primii cinci candidați ai formațiunii sunt Iuliu Winkler (europarlamentar), Vincze Loránt (președinte FUEN), Hegedüs Csilla (vicepreședinte UDMR), Oltean Csongor (vicepreședinte UDMR) și Sógor Csaba (europarlamentar). (Lista candidaților PNL poate fi consultată aici).

”Vrem o Europă puternică și o Transilvanie dezvoltată. Vrem o reprezentare puternică, care să lupte pentru o lege europeană privind protecția minorităților naționale”, a scris Uniunea Democrată a Maghiarilor din România pe pagina sa de Facebook. 

Alegerile pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai 2019 vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri europene, desfășurate în 1979, fiind marcate de o perioadă în care incertitudinile privind Brexit, discuțiile legate de viitorul Europei și agenda strategică 2019-2024.

Mai mult, alegerile europene vor da startul unei ample negocieri politice în condițiile în care de rezultatele lor va depinde nominalizarea viitorului președinte al Comisiei Europene, care va fi însărcinat să își construiască un nou Colegiu al Comisarilor.

În cel mai recent sondaj, dat publicității de către INSCOP cu aproximativ 60 de zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot clară, ceea ce reprezintă 58,5% din eşantion, 26,9% intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele două partide fiind practic la egalitate. 

Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5%.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2019

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat, astăzi, ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru prima dată când cetățenii din afara țării pot vota pe parcursul a mai multor zile.

Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21:00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO1 day ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ2 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi2 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi3 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO3 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending