Connect with us

U.E.

Începe ”EU Regions Week”, cel mai mare eveniment de dezvoltare regională din Europa. Peste 600 de politicieni europeni și tineri aleși local vor dezbate viitorul Europei și politica regională

Published

on

© CoR

Corespondență din Bruxelles

”Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor” este cel mai mare eveniment de dezvoltare regională din Europa, desfășurat anual, iar timp de patru zile, reprezentanții orașelor și regiunilor din fiecare stat membru își arată capacitatea de a crea locuri de muncă, de a implementa politica de coeziune a Uniunii Europene și de a demonstra importanța nivelului local și regional pentru o mai bună guvernare europeană.

Cea de-a 17-a ediție, organizată  la Bruxelles, are în prim plan politica de coeziune pentru o Europă mai verde, mai incluzivă și mai inteligentă. Aceast eveniment anual este organizat în marja celei de-a 136-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor și se va deschide astăzi, 7 octombrie, printr-o dezbatere la nivel înalt asupra viitorului Europei.

În timpul acestei săptămâni se vor organiza aproape 400 de evenimente, inclusiv o conferință la nivel înalt privind transformarea regiunilor poluante.

#EURegionsWeek va oferi din nou o oportunitate unică pentru a înțelege mai bine modul în care regiunile și orașele folosesc fondurile UE pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor și modul în care fondurile polticii de coeziune fac Europa mai ecologică, mai incluzivă și mai inteligentă.

Ediția din acest an va reuni peste 9.000 de participanți, inclusiv savanți, administratori publici, experți și peste 600 de politicieni locali, regionali, naționali și europeni vor participa la aproape 400 de ateliere și dezbateri, expoziții și oportunități de rețea despre diferitele aspecte ale politicii de coeziune.

În deschiderea oficială se va dezbate asupra „Regiunilor și orașelor, pilonii viitorului Uniunii Europene.”

Totodată, Klára Dobrev, vicepreședinte al Parlamentului European responsabil cu relațiile cu Comitetul European al Regiunilor împreună cu Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului European al Regiunilor și Elżbieta Bieńkowska, comisar pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri vor susține discursurile de început, în prima zi a #EURegionsWeek”.

Cum încurajează Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor manifestările de la nivel local din Europa?

În contextul evenimentului „Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor”, organizat la Bruxelles, fiecare parteneriat regional este invitat să organizeze o manifestare la nivel local în cadrul inițiativei „Europa în regiunea mea/orașul meu”, sub forma unui dialog cu cetățenii sau unor dezbateri politice, și să implice un membru al Comitetului European al Regiunilor.

Obiectivul dialogurilor cetățenești este de a asculta și de a transmite direct Comitetului rezumatele discuțiilor purtate în orașe și regiuni. Manifestările de la nivel local vizează o gamă largă de participanți, printre care publicul larg, factorii de decizie politică, experți, autoritățile locale și regionale și presa, pentru a spori gradul de sensibilizare cu privire la impactul politicilor UE asupra regiunilor și orașelor.

Care este impactul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor?

Impactul a fost evaluat în mod sistematic încă de la începuturile acestei manifestări. Participanții au subliniat în special faptul că informațiile provenind de la instituțiile UE și contactele stabilite cu colegi din alte țări sunt importante pentru capacitatea lor de a gestiona profesional fondurile UE. Impactul mediatic considerabil dovedește, de asemenea, importanţa acestui eveniment. An de an, în jur de 300 de jurnaliști din presa scrisă, audiovizuală și online din întreaga Europă vin la Bruxelles pentru a reda evenimentul.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Taiwanul a donat 5,6 milioane de măști Uniunii Europene. Ursula von der Leyen: Apreciem acest gest de solidaritate

Published

on

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mulțumit miercuri Taiwanului pentru donația de 5,6 milioane de măști de protecție acordată Uniunii Europene, calificându-l drept un “gest de solidaritate”.

“Acest focar global al coronavirusului necesită solidaritate și cooperare internațională. Actele de acest fel arată că suntem puternici împreună”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Taiwanul și-a majorat dramatic estimarea pentru cât ar cheltui pentru a ajuta economia să facă față impactului coronavirusului la 35 de miliarde de dolari miercuri și a declarat că va dona 10 milioane de măști pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, notează Reuters.

Taiwanul înregistrează doar 329 de cazuri cu noul coronavirus și cinci decese, iar această țară insulară parțial recunoscută la nivel internațional s-a oferit în mod repetat să împărtășească cunoștințele și experiența sa cu comunitatea internațională.

Europa este continentul cel mai afectat de noul coronavirus, fiind pentru o perioadă de timp și epicentrul acestei pandemii, cu cele mai multe cazuri în Italia, Spania, Germania și Franța, reprezentând aproximativ 350.000 din cele 950.000 de cazuri la nivel global.

Continue Reading

U.E.

Solidaritate europeană: Germania a admis deja în spitale peste 100 de pacienți din alte țări UE și așteaptă și pacienți din Spania

Published

on

© Auswaertiges Amt/ via Luftwaffe

Spitalele din Germania au preluat 113 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din state partenere din Uniunea Europeană, informează DPA.

Dintre pacienţi, 85 provin din Franţa, 26 din Italia şi doi din Olanda, a declarat Ministerul german de Externe pentru DPA, informează Agerpres.

Unii dintre aceştia au fost transportaţi de forţele aeriene germane. 

Alte 81 de paturi pe tot cuprinsul Germaniei au fost rezervate pentru bolnavi din Italia şi 13 pentru pacienţi din Franţa.

Germania a fost prima țară europeană care și-a manifestat solidaritate cu Italia și trimis Romei 7 tone de măști și alte echipamente de protecție. De asemenea, Germania a livrat 300 de ventilatoare Italiei.

Autorităţile germane au declarat că au oferit şi Spaniei locuri la terapie intensivă, însă guvernul spaniol nu a răspuns încă, concentrându-se pe redistribuirea pacienţilor pe teritoriul spaniol.

O iniţiativă de ajutor din partea sectorului privat a grupului de clinici Helios a trimis o echipă de cinci medici şi o asistentă, precum şi ventilatoare, luni la Madrid.

De asemenea, o echipă de medici şi asistente de la Spitalul Universitar din Jena se află la Napoli de miercuri.

Italia și Spania sunt cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de pandemia cu noul coronavirus. Italia înregistrează peste 110.000 de cazuri, iar Spania peste 104.000. Urmează Germania (cu peste 78.000 de cazuri), Franța (peste 57.000 de cazuri), Belgia și Olanda (cu peste 13.000 de cazuri)

Continue Reading

U.E.

Germania, Franța și alte 11 țări UE cer limitarea măsurilor de urgență privind COVID-19 la strictul necesar și susțin o monitorizare din partea Comisiei Europene

Published

on

Guvernele din 13 state membre ale Uniunii Europene s-au declarat miercuri “profund îngrijorate” de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență, într-o reacție indirectă la decizia de luni a Parlamentului Ungariei prin care premierului Viktor Orban i-au fost acordate puteri aproape nelimitate pe timpul stării de urgență cauzate de noul coronavirus.

Guvernele din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia au transmis că “în această situație fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-și proteja cetățenii și pentru a depăși criza”, însă au cerut ca măsurile să fie limitate la ceea ce este strict necesar.

“Suntem profund îngrijorați de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență. Măsurile de urgență ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui să fie proporționale și temporare, sub rezerva controlului regulat și să respecte principiile și obligațiile de drept internațional menționate anterior. Ele nu ar trebui să restricționeze libertatea de exprimare sau libertatea presei. Trebuie să depășim în comun această criză și să ne menținem în comun principiile și valorile europene pe această cale”, au transmis cele 13 țări.

În context, guvernele menționate și-au manifestat susținerea pentru inițiativa Comisiei Europene de a monitoriza măsurile de urgență și aplicarea acestora pentru a se asigura că valorile fundamentale ale Uniunii sunt menținute și au invitat Consiliul Afaceri Generale să abordeze această chestiune atunci când este cazul.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

În aceste condiții, Comisia Europeană a emis o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale, iar Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene.

Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o țară membră manifestă riscul încălcării valorilor fundamentale prevăzute la articolul 2.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending