Incertitudine pentru Macedonia după acordul istoric cu Grecia. Diplomați europeni: Franța și Olanda ar putea bloca lansarea negocierilor de aderare a Skopje-ului la UE

Franța și Olanda s-ar putea opune unei decizii de lansare a negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia, în contextul în care cele două țări așteaptă continuitatea semnalului de deschidere către extindere lansat de Comisia Europeană, iar Skopje a ajuns recent la un acord istoric cu Atena privind modificarea denumirii țării.

FOTO: Elysee.fr/ Flickr

Mai mulți diplomați europeni, citați de Reuters, au precizat că Parisul și Haga ar putea bloca o astfel de decizie de teama că aceasta ar genera un efect de încurajare a sentimentelor anti-imigrație din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Beneficiind de un sprijin larg din partea statelor membre şi a Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare, Albania şi Macedonia speră că miniştrii afacerilor europene din UE vor lua o decizie pozitivă în acest dosar marţi, la Luxemburg.

Mai mult, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în luna aprilie, în plenul Parlamentului European, dar și în luna mai la summitul UE-Balcanii de Vest de la Sofia că nu va putea susţine extinderea UE decât după operarea mai multor reforme interne, iar unii diplomaţi au dat asigurări că poziţia Parisului în această privinţă nu s-a schimbat.

Citiți și Emmanuel Macron, sceptic după summitul UE-Balcanii de Vest: O nouă extindere trebuie privită cu multă prudență și rigoare

În luna mai, Franţa şi Olanda le-au trimis celorlalte state membre un text care arată că lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupţia generalizată şi criminalitatea organizată sunt motivele pentru care Albania şi Macedonia încă nu sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare. Alţi doi diplomaţi şi doi oficiali europeni au explicat că cea mai mare îngrijorare a lui Macron este aceea că deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia ar putea fi folosită de politicienii de extremă-dreapta care câştigă sprijin electoral prin promovarea tezei populiste a stopării migraţiei către Europa.

Citiți și Declaraţia Summitului de la Sofia reflectă angajamentul UE faţă de regiunea Balcanilor de Vest

Semnalele rezervate dinspre aceste două țări fondatoare ale Uniunii Europene survin în contextul în care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a efectuat o vizită diplomatică istorică în regiune, deplasări pregătite de intenții politice precum strategia executivului european privind ”calea de urmat” pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest sau termenul anului 2025 pentru ca anumite state din regiune să poată adera la Uniune.

Citiți și ”În aceeași barcă, spre Europa”. După 27 de ani de dispute, Macedonia are un nou nume. Acordul Atena-Skopje a fost semnat în prezența Federicăi Mogherini și a lui Johannes Hahn

Mai mult, pe fondul acordului dintre Macedonia și Grecia privind schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord, care favorizează o deblocare a aderării Skopje-ului la NATO și UE, șeful diplomației americane Mike Pompeo l-a îndemnat pe recent pe omologul său francez să sprijine invitarea Macedoniei în NATO și deschiderea negocierilor pentru aderare la UE.

Citiți și România salută pachetul pentru extinderea UE în care Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia

Actuala agendă de extindere cuprinde țările partenere din Balcanii de Vest și Turcia. Negocierile de aderare au început în 2012 cu Muntenegru, în 2014 cu Serbia și în 2005 cu Turcia. Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei este țară candidată începând din 2005, iar Albania a obținut statutul de țară candidată în 2014. Bosnia și Herțegovina (care a depus cererea de aderare la UE în februarie 2016) și Kosovo (Acordul de stabilizare și de asociere a intrat în vigoare în aprilie 2016) sunt țări potențial candidate.

În privința Balcanilor de Vest, Serbia şi Muntenegru sunt considerate cele mai avansate pe calea aderării la UE. Aceste ţări negociază deja mai multe capitole din cele obligatorii pentru intrarea în Uniune şi au încheiat deja câteva, în timp ce Albania şi Macedonia speră să primească undă verde de la Bruxelles pentru începerea negocierilor în iunie.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.