INCREDEREA, veriga lipsa in Romania europeana

de Dan Carbunaru

Exista o legatura intre modul in care este condusa o tara si cei care ii aleg pe conducatori? Pentru cei care zambesc la aceasta intrebare, m-am gandit la cateva raspunsuri. Pentru ca tot bat la usa alegerile pentru Parlamentul European, sa luam in calcul procentele votantilor.

Dan CarbunaruRomania a avut unul dintre cele mai reduse procente la nivel european – 27 la suta, fata de media UE de 43 la suta. O medie, la randul ei, in scadere, de la 71 la suta la primele alegeri europene, din 1979.

Oricat ar scadea de mult media europeana, este ciudata participarea la vot a romanilor – 1 din 4 , in conditiile in care, la acea vreme, euro-optimismul in Romania nu era inca in regres. Exista multe explicatii despre absenteism, le-am prezentat si noi pe caleaeuropeana.ro.

Va propun inca una. Daca, de fapt, exista o problema de incredere. Intre guvernati si guvernanti. Intre alegatori si alesi. Comisia Europeana avertiza Romania in 2012 ca trebuie sa recastige increderea Europei, dupa cea de-a doua suspendare a Presedintelui. Un mod de a spune ca acea incredere nu mai exista. In mod asemanator, absenteismul la europarlamentare ar putea denota o criza a increderii. In UE, in politicinii romani, in modul in care ei ne reprezinta in Parlamentul European.

Au ramas doar doua luni pana cand mergem la vot. Vom fi bombardati cu rapoarte de activitate ale europarlamentarilor care mai vor un mandat. Vor fi atacuri la persoana, cu mize interne. Vor fi evitate temele europene, pe motiv ca romanii nu sunt interesati de ele. Cum ramane cu cei care sunt interesati de temele europene? Cum ramane cu peste 3 milioane de romani care stiu ce inseamna Uniunea Europeana pentru ca muncesc in alte state UE, in care prosperitatea este o realitate pentru ca statul functioneaza mai bine. Si care nu vor putea vota pentru simplul motiv ca buletinele de vot sunt insuficiente pentru ei, desi, de fiecare data, multe raman, paradoxal, nefolosite. Dar nefolosite raman si in tara. Pentru ca lipseste increderea.

In Nordul Europei, acolo unde traiesc “bogatii”, prezenta la vot atinge si 90 la suta. Acolo, cetatenii merg sa voteze politicieni care poate “mint sau fura” la fel ca si cei din Romania, pentru a folosi doar doua din cliseele de la noi. Dar statul functioneaza. Exista incredere. Exista respect.

Recastigarea increderii UE in Romania ar trebui sa coincida cu cea a increderii romanilor in clasa lor politica. Face cineva vreun efort in acest sens?

Alegerile europarlamentare din acest an aduc ceva nou. Principalele familii politice arunca in lupta pentru sefia Comisiei Europene numele candidatilor-locomotiva. Personalizarea luptei politice va fi, probabil, dublata de dezbateri europene privind viziunile PPE, Social-Democratilor si ALDE. Cat din aceste dezbateri vor razbate prin mocirla damboviteana? Cat de dispusi vor fi candidatii romani sa isi conecteze mesajele electorale la mizele europene? In cine putem sa avem INCREDERE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.