Connect with us

ROMÂNIA

Index European: Sistemul medical din România, pe ultimul loc în UE

Published

on

Sistemul de sănătate din România a ocupat, în 2017, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, raport ce analizează situația din 34 de state europene, în baza unor chestionare completate de pacienţi. România a obținut un punctaj total de 439 de puncte, față de 548 cât are Bulgaria, în condițiile în care scorul minim posibil este de 330.

Foto: healthpowerhouse.com

România ocupă unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor importanți luati în calcul pentru realizarea clasamentului: drepturile și informarea pacientilor, accesibilitatea (timpii de așteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite și extinderea lor, prevenția si farmaceuticele.

România este pe primul loc în clasament la rata infectiilor intraspitalicesti rezistente la tratament, la mortalitatea infantila si pe primele locuri la mortalitatea din cauza cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Foto: healthpowerhouse.com

În ceea ce priveste cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, România se află tot la finalul clasamentului, în urma sa situându-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia și Albania.

„România are probleme severe în ceea ce priveşte managementul întregului sector medical. În sănătate se face dicriminare în special în rândul minorităţilor. De asemenea, Albania, România şi Bulgaria suferă de o structură învechită a sistemului medical, cu o rata mare a internărilor care atrage cu sine costuri enorme pentru spitale”, se arată în raport.

Totodată, cetățenii români declară că oferă frecvent mită medicilor:

Foto: healthpowerhouse.com

Raportul integral este disponibil AICI.

 

.

INTERNAȚIONAL

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

Published

on

© Calea Europeana / Zaim Diana

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis duminică o reacție oficială cu privire la deteriorarea accelerată a securității în Orientul Mijlociu, exprimând “profundă îngrijorare” față de riscul extinderii conflictului și reiterând apelul la soluții diplomatice, inclusiv în privința programului nuclear iranian.

“Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu”, precizează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, subliniind că “eforturile diplomatice sunt imperative pentru a preveni o nouă escaladare și pentru a asigura o soluție negociată și verificabilă pentru programul nuclear iranian, bazată pe principiul neproliferării.”

În același timp, România reiterează “dreptul Israelului de a se apăra și de a-și proteja cetățenii”, în conformitate cu dreptul internațional.

“Considerăm că securitatea regională are nevoie de angajamente diplomatice active. România va continua să lucreze cu partenerii și aliații săi pentru a contribui împreună la o stabilitate regională durabilă”, mai arată poziția oficială exprimată de diplomația română.

Totodată, autoritățile române subliniază că, în contextul crizei, sunt întreprinse eforturi pentru asigurarea securității cetățenilor români din regiune.

Conflictul dintre Israel și Iran, cunoscut adesea de specialiști ca războiul prin interpuși între cele două țări este un conflict care durează de mai bine de 40 de ani. În conflictul israeliano-libanez, Iranul a sprijinit milițiile șiite libaneze, mai ales Hezbollah, în vreme ce în conflictul israeliano-palestinian, Teheranul a sprijinit grupări palestiniene precum Hamas.

La 13 iunie 2025, Israelul a atacat ținte din mai mult din zeci locații și orașe din Iran. sub numele de cod Operațiunea Rising Lion, Forțele de Apărare ale Israelului și Mossad au avariat situri nucleare și instalații militare cheie și au ucis mai mulți dintre liderii militari de vârf ai Iranului. Civili iranieni, inclusiv femei și copii, au fost uciși în unele dintre atacuri. Atacul a fost cel mai mare asupra Iranului de la războiul Iran-Irak din anii 1980.

În seara zilei de 13 iunie 2025, Iranul a început să lanseze o serie de lovituri de represalii asupra Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris atacul drept începutul unei ofensive de mai multe zile, în timp ce Uniunea Europeană a îndemnat la reluarea eforturilor diplomatice, iar președintele american Donald Trump, care a negat implicarea SUA, a îndemnat Teheranul să accepte un acord privind programul său nuclear.

Continue Reading

ROMÂNIA

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că România are „toate motivele” pentru a participa la reconstrucția Ucrainei, subliniind că această etapă va fi „una dintre cele mai importante ecuații economice și geopolitice ale Europei în următorii ani.”

„Reconstrucția Ucrainei va fi una dintre cele mai importante ecuații economice și geopolitice ale Europei în următorii ani. În orice reconstrucție post-conflict, proximitatea geografică reprezintă un avantaj semnificativ, dar statele care pornesc pe acest drum trebuie să fie bine pregătite. România are toate motivele să fie parte a acestei reconstrucții – și toate mijloacele – pentru a dovedi, încă o dată, că este un aliat de mare încredere, ajutând la nevoie un vecin cu importanță strategică. (…) Pașii pe care ii facem astăzi, prin proiecte, investiții, alianțe, strategii, ne vor defini poziția în Europa următorilor 20 de ani sau chiar mai mult”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Acesta a efectuat o vizită ieri, 14 iunie, la Sighetu Marmației pentru a susține, în mod direct, o idee pe care a propus-o și pe care a văzut-o devenind realitate: Alianța Regională pentru Reconstrucția Ucrainei, un parteneriat între 12 județe din România și cele două agenții de dezvoltare regională din Nord-Vest și Nord-Est.

Potrivit acestuia, „Alianța aceasta nu presupune un efort bugetar din partea României”: „Uniunea Europeană și partenerii noștri internaționali vor investi masiv în reconstrucția Ucrainei, dar noi trebuie să fim prezenți pentru a le oferi ajutor logistic și forță de muncă românească. Este un proces ce va implica mii de proiecte, fluxuri de materiale, echipamente, muncitori, companii, autorități publice și finanțatori internaționali.”

„Reconstrucția va avea nevoie de tot ceea ce România poate oferi: rute sigure, centre logistice, forță de muncă, know-how, stabilitate”, a mai adăugat ministrul român.

De asemenea, Marcel Boloș a punctat faptul că regiunile de frontieră ale României pot deveni „puncte de acces pentru marile proiecte europene și internaționale.”

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Published

on

© Guvernul României

Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, Guvernul României a transmis un mesaj prin care reafirmă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

„Acum 145 de ani, România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice. Sărbătorim și onorăm tot ceea ce am realizat împreună cu partenerul nostru strategic cheie”, se arată în mesajul transmis de Executivul de la București.

Guvernul subliniază că relația româno-americană a cunoscut o evoluție solidă în ultimele decenii, bazată pe valori și obiective strategice comune. În acest context, autoritățile române se declară pregătite să aprofundeze cooperarea în domenii esențiale pentru securitatea și prosperitatea ambelor națiuni: „Suntem pregătiți să intensificăm cooperarea în domeniul apărării și securității, proiectele economice și legăturile tot mai puternice între oameni”, precizează Guvernul României.

Citiți și: Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Tot astăzi, 14 iunie, președintele Nicușor Dan a transmis la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.


Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american William (Bill) J. Clinton la București. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a a reprezentat un reper esențial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de cooperare în sprijinul eforturilor țării noastre de reformă în domeniile politic, economic, militar și administrativ.

Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C. 

Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.

În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.

Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.4 minutes ago

UE prezintă prioritățile sale pentru summitul G7, transmițând un mesaj SUA: Nu putem crește cheltuielile pentru apărare dacă trebuie să ducem în același timp un război comercial

INTERNAȚIONAL7 minutes ago

Von der Leyen, convorbire cu Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională

INTERNAȚIONAL42 minutes ago

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

EDITORIALE1 hour ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G72 hours ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL22 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA1 day ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.1 day ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending