Indicaţiile geografice rămân un subiect de divergenţă SUA – UE în negocierile Acordului transatlantic​

half us - half eu Uniunea Europeana trebuie sa explice mai bine Statelor Unite de ce fermierii americani nu vor putea comercializa pe piata transatlantica produse agro-alimentare realizate pe pamant american sub denumiri geografice europene. Indicatiile geografice din agricultura raman, deocamdata, un punct in care se poticnesc negocierile SUA-UE pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), si in urma discutiilor care au avut loc, marti, la Bruxelles, intre comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, si secretarul american de resort, Tom Vilsack. 

Oficialul american a subliniat diferenta intre sistemul comercial din SUA, bazat pe marci comerciale – trademark system -, si cel european, bazat pe indicatii geografice si denumiri de origine. 

“Mi-am exprimat intelegerea si aprecierea fata de motivul pentru care acesta este un subiect important pentru UE. Si este important si petru SUA. Sistemul nostru este un sistem de marci comerciale (trademark), evident, este diferit de cel european“, a spus Vilsack, intr-o conferinta de presa comuna cu Ciolos, relateaza HotNews.

Am avut o conversatie cu domnul comisar despre procesul prin care trebuie sa treaca fermierii aici in UE pentru a primi o indicatie geografica. Este nevoie de o mai buna intelegere a acestui proces, poate de o mai buna intelegere a sistemului nostru de marci comerciale. Sa vedem care sunt aspectele comune“, a mai spus secretarul american pentru agricultura. 

Este important sa avem un angajament sa fim creativi si inovatori in gasirea acestei solutii. Pentru ca este clar ca fara o abordare cuprinzatoare a discutiilor despre agricultura este foarte improbabil sa avem obtinem aprobarea TTIP in vreuna din tari“, a aratat secretarul american. 

De partea cealalata, comisarul european Dacian Ciolos a continuat sa sustina ferm punctul de vedere al UE, privind importanta indicatiilor geografice in comertul cu produse agro-alimentare. 

“Pentru UE, indicatiile geografice sunt foarte imporante in procesul TTIP. Apreciez, intr-adevar, ca secretarul Vilsack  a discutat despre acest aspect si sunt constient ca trebuie sa facem un efort si sa explicam ce sunt si ce nu sunt indicatiile geografice, pentru a elimina ingrijorarile din SUA fata de acestea. De aceea, intentia noastra in viitor este sa incepem procesul de explicare inainte de a intra in negocierile reale“, a declarat comisarul european pentru agricultura. 

“Agricultura si sectorul agro-alimentar sunt o parte importanta a TTIP, dar sunt convins ca nu putem avea aceasta negociere a TTIP fara sa avem o mai buna intelegere a realitatilor noastre”, a mai spus Ciolos. 

Uniunea Europeana impune in comertul cu prduse agro-alimentare, pe piata sa, anumite conditii de desfacere, care se refera la precizarea exacta a indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale marfurilor. 

Indicatia geografica este numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei tari, prin care este desemnat un produs originar din aceasta zona geografica si a carui calitate sau reputatie poate fi atribuita mediului geografic respectiv si a carui productie/  prelucrare/ preparare are loc in acea zona geografica bine definita.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.