Connect with us

U.E.

Indicele egalității de gen 2021: Suedia și Danemarca, în topul Uniunii Europene. România se situează la coada clasamentului, alături de Ungaria și Grecia

Published

on

© European Union, 2017

Uniunea Europeană a obținut 68 de puncte din 100 la Indexul egalității de gen, publicat joi, 28 octombrie de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), înregistrându-se astfel doar o creștere microscopică de 0,6 puncte față de ediția anului trecut, potrivit comunicatului oficial. 

„Europa a înregistrat progrese fragile în ceea ce privește egalitatea de gen. Au apărut pierderi mari pentru egalitatea de gen ca urmare a pandemiei COVID-19. Impactul economic este mai puternic pentru femei, în timp ce speranța de viață pentru bărbați a scăzut. Constatările Indexului nostru pot ajuta liderii europeni să abordeze efectele diferite ale pandemiei asupra femeilor și bărbaților și să atenueze impactul inegal pe termen scurt și lung”, a declarat Carlien Scheele, directorul EIGE.

Există variații mari între țările membre în ceea ce privește scorurile privind egalitatea de gen. Suedia continuă să se afle în topul tabloului de bord al UE, cu 83.9 puncte, urmată de Danemarca cu 77.8 puncte. Pe locul al treilea se situează Olanda (75.9 puncte), depășind Finlanda (75.3 puncte) și Franța (75.5 puncte). 

Luxemburg, Lituania și Olanda au înregistrat cele mai bune îmbunătățiri față de ediția de anul trecut. Slovenia a fost singura țară care a înregistrat un regres.

România a obținut 54.5 puncte, situându-se pe locul 25 în Uniunea Europeană, la capătul clasamentului, alături de Ungaria (53.4 puncte) și Grecia (52.6). 

© Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați

Între 2005 și 2017, România a înregistrat o creștere cu 4.6 puncte (+ 2.1 puncte față de 2015) și a înregistrat progrese în direcția egalității de gen într-un ritm mai lent decât în alte state membre.

„Sănătatea este starea de bunăstare fizică, mentală și socială. Accesul egal la servicii de sănătate de bună calitate, inclusiv la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, le permite femeilor și bărbaților, în toată diversitatea lor, să trăiască o viață deplină și activă în societate. Prin intermediul programului EU4Health, Comisia Europeană este pregătită să sprijine nevoile și acțiunile statelor membre în vederea recunoașterii dreptului fundamental al fiecărei persoane de a avea acces la asistență medicală, astfel cum este consacrat în Carta drepturilor fundamentale și în Pilonul drepturilor sociale”, a transmis Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate.

Indicele din acest an se concentrează pe legăturile dintre sănătate și egalitatea de gen – un domeniu pe care pandemia de COVID-19 l-a pus în evidență mai mult ca niciodată. De exemplu, femeile sunt suprareprezentate în sectorul sănătății și, prin urmare, se confruntă cu un risc mai mare de a contracta virusul. Lucrătorii din domeniul sănătății s-au confruntat, de asemenea, cu o suferință psihică acută în timpul pandemiei din cauza suprasolicitării și a faptului că au văzut pacienții suferind și murind.

Potrivit comunicatului citat, bărbații cu COVID-19 au prezentat un risc mai mare de spitalizare decât femeile. Acest lucru este legat de comportamentele lor de sănătate și de afecțiunile preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul, care sunt mai frecvente în rândul bărbaților.

Rata natalității a scăzut, în special în țările cele mai afectate de pandemie. Suferința psihologică și incertitudinea economică au determinat cuplurile să amâne să aibă copii.  Acest lucru a venit, de asemenea, într-un moment în care serviciile de sănătate sexuală și reproductivă au fost mai greu de accesat.

Având în vedere că pandemia COVID-19 reprezintă o provocare fără precedent pentru bunăstarea mentală colectivă și pentru sănătatea generală a cetățenilor europeni, este esențial ca factorii de decizie politică să integreze preocupările legate de egalitatea de gen în sănătate și în alte măsuri ce țin de redresare pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Reamintim că primul raport privind egalitatea de gen al Comisiei  Europene a publicat pe 13 octombrie, prezintă realizările femeilor și dezavantajele cu care se confruntă acestea în regiunile Uniunii Europene. Astfel, s-a demonstrat că femeile din nordul Europei au cele mai multe realizări, în timp ce femeile din România și Grecia sunt cele mai dezavantajate.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a trimis vineri o cerere de informații către Temu în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA), solicitând platformei să furnizeze informații detaliate și documente interne privind măsurile de atenuare luate împotriva prezenței și reapariției comercianților care vând produse ilegale pe piața sa online, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, Comisia Europeană solicită Temu să furnizeze date și informații suplimentare privind măsurile adoptate pentru atenuarea riscului de difuzare a produselor ilegale, precum și a riscurilor legate de protecția consumatorilor, sănătatea publică și bunăstarea utilizatorilor. În plus, Comisia solicită, de asemenea, detalii cu privire la sistemele de recomandare ale Temu și la riscul pentru protecția datelor personale ale utilizatorilor.

Temu trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 21 octombrie 2024.

Pe baza evaluării răspunsurilor Temu, Comisia va stabili etapele următoare. Aceasta ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din ASD. În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din ASD, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare furnizate ca răspuns la o cerere de informații. În cazul lipsei unui răspuns, Comisia poate emite o cerere oficială prin decizie.

Măsura Comisiei Europene vine după ce Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța au solicitat abordare unificată în ceea ce privește aplicarea standardelor UE în domeniul comerțului electronic, cerând într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene o aplicare mai strictă a legislației împotriva platformelor de comerț electronic, inclusiv cele asiatice Temu și Shein.

În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.

În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.

De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi, iar Asociația Comercianților din Austria a acuzat platforma Temu de practici comerciale necinstite.

Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a anunțat vineri, prin intermediul unei postări pe Facebook, că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție a fondurilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) dincolo de anul 2026.

“Ne aflăm deja în pragul anului 2025, iar nivelul de absorbție al fondurilor la nivelul statelor membre este, îngrijorător, sub 50%. În România, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a ajuns la doar 30%. Fără o prelungire a termenului limită, riscăm să pierdem fonduri substanțiale”, a scris Motreanu, el subliniind că în cazul României, motivul principal pentru rata scăzută a implementării PNRR este prestația slabă a Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Prim-vicepreședintele PNL a menționat că în perioada în care Nicolae Ciucă a fost premier și Marcel Boloș conducea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România a reușit să depună două cereri de plată prin PNRR.

“Datorită acestui start reușit, în septembrie 2023, România se afla printre cele șapte țări UE care încasaseră deja banii din două tranșe din PNRR. Trei tranșe încasase o singură țară. În conturile României intraseră, până anul trecut, 9,41 de miliarde de euro din PNRR (prefinanțarea plus primele două tranșe). Cu Marcel Ciolacu premier și ministru PSD la MIPE, tranșa a treia este în suspensie. Ciolacu și Câciu au adus României 0 euro în plus din PNRR. Mai mult, au apărut informații despre pierderea unor bani din tranșa a treia”, a atras atenția Dan Motreanu.

Europarlamentarul liberal a constatat că România a fost depășită de multe state UE în ceea ce privește absorbția fondurilor din PNRR. “Două țări au primit cinci tranșe, cinci țări au ajuns la patru tranșe, șapte țări au primit trei tranșe iar 15 țări au cel puțin două tranșe”, a conchis el.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă lege privind cerințele de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale, cu scopul de a se asigura că produse precum camerele de uz casnic, frigiderele, televizoarele și jucăriile conectate sunt sigure înainte de a fi introduse pe piață (Regulamentul privind reziliența cibernetică).

Potrivit unui comunicat al instituției, noul regulament urmărește să elimine lacunele, să clarifice legăturile și să sporească coerența cadrului legislativ existent în materie de securitate cibernetică, asigurând faptul că produsele cu componente digitale, de exemplu produsele din cadrul „internetului obiectelor” (IoT), sunt securizate de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și pe parcursul întregului lor ciclu de viață.

Principalele elemente ale noului regulament

Noul act legislativ introduce cerințe în materie de securitate cibernetică la nivelul UE pentru proiectarea, dezvoltarea, producerea și punerea la dispoziție pe piață a produselor hardware și software, pentru a evita suprapunerea cerințelor care decurg din diferite acte legislative din statele membre ale UE.

De exemplu, produsele software și hardware vor purta marcajul CE pentru a indica faptul că respectă cerințele regulamentului.

Literele „CE” apar pe numeroase produse comercializate pe piața unică extinsă din Spațiul Economic European (SEE). Acestea indică faptul că produsele vândute în SEE au fost evaluate ca îndeplinind cerințe ridicate în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului.

Regulamentul se va aplica tuturor produselor care sunt conectate direct sau indirect la un alt dispozitiv sau la o rețea. Există unele excepții pentru anumite produse, pentru care cerințele de securitate cibernetică sunt deja stabilite în normele UE existente, de exemplu în ceea ce privește dispozitivele medicale, produsele aeronautice și autovehiculele.

În sfârșit, noua lege le va permite consumatorilor să țină seama de securitatea cibernetică atunci când aleg și utilizează produse care conțin elemente digitale, facilitând identificarea produselor hardware și software cu caracteristicile adecvate de securitate cibernetică.

După adoptare, actul legislativ va fi semnat de președintele Consiliului și de președinta Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial al UE în săptămânile următoare.

Noul regulament va intra în vigoare la douăzeci de zile de la această publicare și se va aplica începând cu 36 de luni de la intrarea sa în vigoare, unele dispoziții urmând să se aplice într-o etapă anterioară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA12 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE13 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA14 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending