Connect with us

SĂNĂTATE

Industria farmaceutică, o prioritate la nivel guvernamental: Creșterea producției de medicamente în România trebuie să devină o strategie de țară

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Autorități naționale, factori de decizie europeni, reprezentanți ai industriei farmaceutice au răspuns inițiativei lansate de Calea Europeană și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și au purtat un dialog deschis cu privire la cooperarea interinstituțională și interministerială pentru implementarea unei strategii de țară care să creeze un cadru atractiv pentru industria farmaceutică, dar și cu privire la reducerea timpului de așteptare al pacienților români pentru accesarea medicamentelor inovative.

Comisia Europeană a propus în aprilie 2023 o revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic – cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani – pentru a o face mai suplă, mai flexibilă și mai adaptată la nevoile cetățenilor și întreprinderilor din întreaga UE.

Revizuirea include propuneri pentru o nouă directivă și un nou regulament, care revizuiesc și înlocuiesc legislația existentă în domeniul farmaceutic, inclusiv legislația privind medicamentele pentru copii și pentru bolile rare. Ea vizează atingerea mai multor obicective, printre care: un acces echitabil la medicamentele inovative, flexibilizarea  procedurilor de autorizare a medicamentelor și abordarea rezistenței la antimicrobiene (RAM). 

Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022”, valabile la data de 5 ianuarie 2023, arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021 (1 din 3 medicamente aprobate în 2018-2021 sunt rambursate în România), dar timpul de așteptare continuă să crească.

Citiți și: Realitatea pacientului din România. 918 zile de așteptare pentru a beneficia de un medicament inovativ (Studiu W.A.I.T 2022)

Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, a prezentat actualizările cu privire la procesul de negociere în Parlamentul European pe pachetul de modicări al legislației farmaceutice și a discutat despre efectele modificărilor propuse de Comisia Europeană care vor fi resimțite și de pacienții ce suferă de o boală rară:

 • Propunerile Comisiei Europene ar duce la scăderea cu 12% a inovației pentru medicamentele orfane în Europa = „pierdere” de 45 de medicamente orfane între 2020-2035.
 • România ar urma să aibă o pierdere maximă de 50 milioane de euro anual din veniturile din R&D (în condiția în care investiția în prezent este de 70 milioane de euro).
 • Definițiile nevoilor medicale nesatisfăcute și a celor neacoperite în cel mai înalt grad propuse de Comisia Europeană sunt foarte restrictive, nu țin cont de inovația incrementală și ar afecta procesul de cercetare-dezvoltare a medicamentelor noi în anumite arii terapeutice, de importanță majoră și pentru România : cardiologie, diabet, infecția HIV-SIDA
 • Asociațiile europene de pacienți  (EURORDIS, EPF) consideră de asemenea că definirea restrictivă a nevoilor medicale neacoperite și a celor neacoperite în cel mai înalt grad nu va rezolva problema accesului echitabil și rapid la medicamente de ultimă generație.

Promovarea inovării în domeniul farmaceutic devine o provocare în cadrul negocierilor europene în prezența populiștilor

Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din Parlamentul European, a semnalat că vor exista „atacuri” împotriva industriei farmaceutice în cadrul viitoarelor negocieri pentru revizuirea legislației farmaceutice. De asemenea, a reiterat sprijinul Comisiei ITRE pentru reflectarea obiectivelor industriei în raportul Parlamentului European:Vor fi colegi care vor să își facă publicitate politică, atacând industria farmaceutică. Există argumente pentru a răspunde acestor atacuri.

Suntem în plin proces de patomorfoză. Industria farmaceutică are nevoie de o nouă paradigmă

Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României a pledat pentru implementarea unui „mecanism european care să asigure acces la medicație orfană tuturor la nivel european” și a semnalat, din nou, că bolile rare sunt de fapt „foarte frecvente”. Potrivit acestuia, trebuie să existe un mecanism european care să asigure acces la medicație orfană tuturor la nivel european: „Sănătatea pentru toți este un slogan mult prea folosit la Bruxelles și fără rezultate.”

 • „Pentru proprietatea intelectuală trebuie schimbată paradigma. În momentul în care apare un medicament orfan și care este dovedit că este absolut ok, atunci statele membre să ramburseze o parte din costurile de cercetare și dezvoltare firmei respective. Dar noi tot punem piedici. Bolile rare au devenit foarte frecvente.
 • Industria farma are un punct de vedere clar, dar are nevoie de o nouă paradigmă. Dinamica pieței și a patologiilor o impune. Suntem în plin proces de patomorfoză, de schimbare a modului în care se relaționează cu bolile. Acum sunt boli noi care încep să aglomereze piața medicală. Nu mai putem aștepta mii de zile până când accesăm un medicament, iar în același timp trebuie să solicităm Bruxelles-ului să ne dea posibilitatea să acoperim o parte din costuri din fonduri europene.

Inovația a venit la pachet și cu o presiune pe bugetele asigurărilor sociale de sănătate din întreaga Uniune. Este nevoie de definirea unei noi politici de preț și rambursare prin mecanisme de cost-eficacitate

Direcția Politicii Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Ministerul Sănătății a prezentat principalele obiective ale Ministerului Sănătății în materie de acces timpuriu la medicație inovativă pentru pacienții români și a informat cu privire la activitatea autorităților române în cadrul grupurilor de lucru la nivel european. 

 • Principalul obiectiv la nivelul Ministerul Sănătății (MS) în domeniul farmaceutic este asigurarea accesului echitabil pentru toate categoriile de populație și pentru toate patologiile la medicamente sigure, de calitate și eficace.
 • La MS sunt în lucru două proiecte de asistență tehnică în cadrul cărora vom deveni atât o nouă politică de preț și rambursare sustenabilă, cât și o nouă metodologie de evaluare a tehnologiilor medicale.  Se dorește transformarea României într-o țară mai atractivă în ceea ce privește punerea pe piață a medicamentelor de care au nevoie pacienții din România.
 • MS susține abordarea CE prin care se facilitează o colaborare mai strânsă între statele membre privind politicile de preț și rambursare și în definirea de către fiecare stat a propriilor nevoi reale neacoperite. 
 • MS are în lucru definirea unui mecanism de acces timpuriu care să permită acces pacienților la terapii inovatoare într-un timp mult mai scurt, în afara procesului de HTA pe baza unor criterii stricte. Penuria de medicamente devine o problemă de sănătate publică. 
 • România este parte în cadrul unui program european, alături de alte 22 de state membre, ce are ca scop gestionarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente
 • Au avut loc discuții interinstituționale și interministeriale, urmează să se definească această poziție cu privire la pachetul de modificări legislative în domeniul farmaceutic. 

Crearea unor centre interministeriale de discuții și aplicare concretă asupra problematicii industriei farmaceutice, prioritate pentru Guvernul României

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a invitat industria și experții la reuniuni interministeriale pentru a lua împreună cele mai bune măsuri pentru industria medicamentului din România. 

 • Industria farmaceutică va trebui să fie în viitor o prioritizare pentru Guvernul României. Trebuie să ne gândim la o strategie de țară și să privim la siguranța națională. De aceea, trebuie ca împreună cu MS și Ministerul Digitalizării și întreg Guvernul să găsim soluții de prioritizare a producției de medicamente în România
 • Crearea unor centre interministeriale de discuții și aplicare concretă asupra problematicii industriei farmaceutice va reprezenta o prioritate pentru noi.
 • Există o problemă în ceea ce privește apartenența industriei farmaceutice de un minister sau altul,  urmând să aibă loc o discuție politică. Este vorba și de avizări a modificărilor legislative la nivelul Uniunii Europene sau în legislația internă. Încă nu este foarte clar cine supervizează la nivel de minister activitatea farmaceutică.

Citiți și: Primul acord InvestEU din România în valoare de 25 milioane euro a fost obținut de Antibiotice S.A. Iași și reprezintă un pas către construirea unei industrii farmaceutice românești autonome

România are motive suficiente ca Strategia Farmaceutică să fie o prioritate pe agenda națională 

Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a realizat o actualizare a negocierilor co-legislatorilor la nivel european și a subliniat importanța finalizării cât mai rapid a poziției României pe pachetul de modificări propus de Comisia Europeană. 

 • Președinția belgiană a Consiliului UE va pune un accent deosebit pe medicamentele critice și pe aprovizionarea sigură cu medicamente
 • Impactul modificărilor legislației asupra domeniului medicamentelor orfane va depinde de rezultatele negocierilor din cadrul Consiliului și PE, care vor fi complexe și de durată, iar acestea ar putea fi diferite de ceea ce se urmărește și estimează în prezent, în funcție de evoluțiile ulterioare din cadrul pachetului farma, a contextului socio-politic, a influențelor externe și a momentului adoptării propunerilor legislative, cel mai probabil post 2025. 

O rezervă de medicamente la nivel european pentru bolile rare, esențială pentru pacienții români

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, coordonatorul Verzilor în subcomisia pentru sănătate publică din Parlamentul European, a invitat toate părțile interesate de la nivel național să trimită pozițiile cu privire la industria farmaceutică pentru a reflecta cât mai bine poziția națională în viitoarele negocieri din Parlamentul European. De asemenea, oficialul european a pus accent pe importanța rezervelor de medicamente, mai ales în cazul bolilor rare. 

„Acele medicamente care sunt extrem de scumpe ar trebui să fie subiectul unor rezerve europene sau niște mecanisme care să ne ajute să le livrăm. Mi se pare dureros când familii din România își schimbă domiciliul în alt stat membru ca să aibă o asigurare de sănătate mai bună și un serviciu medical mai generos, astfel încât copilul lor care suferă de o boală rară să poată să aibă parte de tratament. Pandemia ne-a arătat că totuși niște rezerve de medicamente sunt bune. Nu mă refer la rezerve masive. Rezervele de medicamente nu au amploarea necesară să afecteze piața și sunt foarte utile. Aș face cât mai multe progrese în legislatura actuală. Legislatura viitoare s-ar putea să fie plină de dreapta extremă, de sceptici ai vaccinurilor și nu știu cum ne putem descurca cu atât scepticism în privința științei”, a transmis oficialul european. 

Screeningul neonatal trebuie îmbunătățit  în România

Președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare România a transmis mesajul pacienților cu boli rare care solicită alinierea eforturilor de îmbunătățire a cercetării și intensificarea metodelor de screening neonatal. 

 • Trebuie să se intensifice și metodele de screening. În România screeningul neonatal se face doar pentru 3 boli, iar alte state fac și pentru 20 de boli. Astfel, trebuie intensificat sprijinul pentru screeningul neonatal și accesul la testare genetică pentru diagnosticare timpurie de precizie pentru ca pacienții să beneficieze din timp de medicație
 • Susținem amendamente care să promoveze accesibilitatea medicamentelor, precum achiziția comună de medicamente
 • Este foarte important ca în perioada următoare să existe complementaritate și compatibilitate între planurile naționale de boli rare și planul european de acțiune pentru boli rare și să susținem planul european pentru a integra toate aceste reforme, inclusiv reforma farmaceutică cu o strategie prolifică la nivel european. Acest plan este esențial pentru acoperirea lacunelor actuale din domeniul bolilor rare.
 • România a aderat la grupul JARDIN (Joint Action for Rare Disease). Acest program de finanțare o să ne ajute la nivel național să ne aliniem cu politica europeană pe domeniul bolilor rare. 

România, o țară aflată pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților români la medicamente inovatoare, în continuare departe de standardele europene de acces la tratament, are o șansă unică în context european. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic este un proiect care poate răspunde unor preocupări majore de politică publică din România.

ROMÂNIA DIGITALĂ

România investește 400 de mil. euro, din PNRR, pentru digitalizarea sistemului medical și interconectarea acestuia într-o rețea  europeană

Published

on

© Ministerul Sănătății

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, a participat în data de 28 noiembrie la reuniunea Comisiei Europene pentru eHealth Network, la Bruxelles. 

Cu acest prilej, au fost prezentate și dezbătute planurile de acțiune pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea infrastructurii digitale la nivelul spitalelor, prescripția digitală și dosarul electronic al pacientului se află printre prioritățile majore, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro. 

Alte elemente esențiale țin de interoperabilitatea sistemelor digitale din sănătate, atât la nivelul României, cât și al statelor membre.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a participat la adoptarea ghidurilor de finanțare în statele membre pentru realizarea de sisteme digitale comune. Acestea ar include rezultatele de laborator, investigațiile imagistice și fișele de externare.

„Sistemul de sănătate din România face un veritabil salt în timp, de la a funcționa exclusiv pe hârtie, la digitalizare și management medical smart. Numai în ultimele 12 luni am primit o infuzie de aproximativ 400 de milioane de euro, din PNRR, pentru proiecte de digitalizare. Sunt proiecte concrete care funcționează și își produc efectele”, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil cu implementarea PNNR în Sănătate.

„Realizarea unor sisteme digitale integrate și interoperabile este în sprijinul pacienților din România. Câștigăm timp, reducem erorile și suntem interconectați într-o rețea europeană de sănătate. Am prezentat în cadrul ședinței eHealth organizată de Comisia Europeană necesitatea unui organism de coordonare și integrare a datelor din sănătate”, a subliniat Alexandru Rogobete.

Continue Reading

ROMÂNIA

INTERVIU Președintele COPAC Radu Gănescu: Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Nu putem avea acces la inovație fără predictibilitate bugetară

Published

on

© Print screen video

Interviu realizat de Robert Lupițu

În contextul discuțiilor la nivel european cu privire la noul pachet legislativ farmaceutic, dar și în contextul național al situațiilor de criză din ultima vreme semnalate de pacienții români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu CaleaEuropeana.ro, a organizat în data de 22 noiembrie, evenimentul „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”.

Cu acest prilej, Radu Gănescu, Președinte Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, a discutat, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, despre implicarea pacienților în dialogul, dar și lucrul cu autoritățile naționale în vederea obținerii celor mai bune avantaje pentru pacienții români cu prilejul noului pachet legislativ european în sectorul farmaceutic. De asemenea, Radu Gănescu a pledat pentru o finanțare sustenabilă și predictibilă a sistemului medical. 

„Pacienții sunt foarte importanți în discuțiile ce vizează noua propunere legislativă europeană și direcția sau strategia pe care România ar trebui să o abordeze. Vorbim de crearea unui sistem de sănătate centrat pe pacient, dar în același timp să fie cât mai ușor accesibil și timpuriu din perspectiva inovației. Pacienții sunt cei care trebuie să stea la masa de discuții cu toți actorii din sănătate. Vrem acces la inovație, să tratăm pacientul în România și la un nivel european”, a precizat Radu Gănescu pentru CaleaEuropeana.ro.

Potrivit președintelui COPAC, legislația punctează foarte mult pe implicarea pacienților în zona de cercetare și autoritate la nivel decizional: „E un avantaj și o schimbare de paradigmă. Interesul nostru este să putem să tratăm pacienții din România ca și un pacient european.”

La nivel european, multe organizații de pacienți au purtat un dialog cu Comisia Europeană și alte entități de la Bruxelles. Ca reprezentant COPAC la European Patients’ Forum, deja am avut poziții comune despre această directivă, iar acum trebuie să aducem în România această perspectivă și să o implementăm împreună cu autoritățile pentru nevoile noastre. Sistemele de sănătate sunt diferite, iar aplicabilitatea rămâne la nivel național. Prin urmare, este nevoie de o interacțiune foarte bună cu autoritățile nu numai la nivel de dialog, ci și de lucru. Trebuie să creăm pentru noi o oportunitate din această legislație: ca românii să aibă acces facil la inovație, iar pacienții români să fie cât mai bine tratați într-un sistem european cu posibilitățile pe care le are România la ora actuală.”

„Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Sistemul de sănătate trebuie să fie unul stabil. Nu mai trebuie să vorbim de rectificări bugetare la fiecare 3-6 luni. Lucrurile astea nu fac decât să impacteze negativ. Nu vom avea acces la inovație fără o stabilitate financiară în sistemul de sănătate. Avem nevoie de finanțări pe perioade mai lungi, pe perioade de trei ani, care să ajute serviciile medicale”, a conchis Radu Gănescu. 

Sănătatea rămâne în anul 2023 principala sursă de îngrijorare a românilor, iar în spatele acestei îngrijorări există numeroase motive: accesul foarte întârziat la medicamente, subfinanțarea sistemului de sănătate, până la una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană. Autorități naționale, factori de decizie europeni, reprezentanți ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor de pacienți au participat la Forumul Român de Inovatie: „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”, eveniment organizat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și CaleaEuropeană.

Puteți urmări aici întregul eveniment: 

Cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2022” arată că pacienții din România au acces la un număr mai mare de medicamente inovatoare față de studiile realizate în perioada 2020-2021, dar timpul de așteptare continuă să crească, lucru esențial în parcursul de vindecare al pacientului pentru a-i crește rata de supraviețuire.

Astfel, în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile. 

Citiți și: Realitatea pacientului din România. 918 zile de așteptare pentru a beneficia de un medicament inovativ (Studiu W.A.I.T 2022)

România, o țară aflată pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților români la medicamente inovatoare, în continuare departe de standardele europene de acces la tratament, are o șansă unică în context european. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic este un proiect care poate răspunde unor preocupări majore de politică publică din România.

Continue Reading

ROMÂNIA

ARPIM Innovation Forum: Cum ne putem asigura că românii nu ratează cele mai recente inovații medicale?

Published

on

© ARPIM.ro

În contextul discuțiilor la nivel european cu privire la noul pachet legislativ farmaceutic, dar și în contextul național al situațiilor de criză din ultima vreme semnalate de pacienții români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu CaleaEuropeana.ro, au organizat în data de 22 noiembrie, evenimentul „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană”, prin care și-au propus lansarea unor teme de discuție importante, precum: Sănătatea ca investiție: finanțarea sustenabilă a sănătății; Pachetul Farmaceutic European: cum va influența cadrul de acces la tratamente pentru pacienții din România; Inovația salvează vieți: ce medicamente de ultimă generație vor schimba paradigma, în perioada următoare; Vocea pacientului român, pentru o sănătate europeană; Parteneriate strategice pentru sănătatea românilor, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro. 

La eveniment au participat, printe alții, Ministrul Sănătății – Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Finanțelor – Marcel Boloș, Președintele ANMDMR – Farm. Răzvan Prisada, reprezentanți ai Parlamentului European, reprezentanți ai Parlamentului României, voci importante din lumea medicală și a pacienților.

Puteți urmări aici întregul eveniment: 

„Înaintea celui mai intens an electoral din istoria recentă am considerat important să punem pe agenda publică temele de ultimă oră cu privire la sănătatea românilor și să vedem cum ne pot ajuta evoluțiile de la nivel European să avem un acces mai bun la medicamente de ultimă generație, salvatoare de vieți. Sănătatea românilor nu este o cheltuială, este o investiție în societate și în economie, iar guvernanții din prezent și din viitor au o oportunitate unică de a prioritiza măsurile identificate la nivel european și de a-și atrage parteneri strategici pentru a îmbunătăți rezultate de sănătate”, a declarat Cecilia Radu, Președinte ARPIM.

Citiți și: Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european

Situația din România

 • Starea de sănătate proprie și a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor (arată sondajul INSCOP publicat la sfârșitul lunii septembrie), cu 8 procente peste creșterea prețurilor. În spatele acestei îngrijorări există numeroase motive: accesul foarte întârziat la medicamente, subfinanțarea sistemului de sănătate și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană.
 • Datele oferite de Comisia Europeană în cel mai recent raport din seria „State of Health” (2022) arată că, în România, cheltuielile pentru sănătate ca alocare din PIB sunt printre cele mai mici dintre țările UE. În 2020, România a cheltuit 6,3% din PIB pentru sănătate, în timp ce media țărilor UE este de aproximativ 10%.
 • Speranța de viață în România este a doua cea mai scăzută din Europa, iar pandemia COVID-19 a anulat o parte din progresele înregistrate începând cu anul 2000.
 • Timpul de așteptare al pacientului român pentru accesul la medicamentele inovatoare continuă să crească an după an: în prezent, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 918 zile, arată Studiul “WA.I.T 2022”, față de 899 de zile cu un an înainte.

Despre Pachetul Farmaceutic European

Executivul European a propus în luna aprilie (2023) revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic – cea mai mare reformă din ultimii 20 de ani – pentru a o face mai suplă, mai flexibilă și mai adaptată la nevoile cetățenilor și întreprinderilor din întreaga UE. Printre obiectivele principale se numără și crearea unei piețe unice a medicamentelor care să garanteze că toți pacienții din întreaga UE au acces în timp util și în mod echitabil la medicamente sigure, eficace și la prețuri accesibile.

Revizuirea include propuneri pentru o nouă directivă și un nou regulament, care urmează să completeze și să înlocuiască anumite aspecte din legislația existentă în domeniul farmaceutic, inclusiv legislația privind medicamentele pediatrice și cele pentru bolile rare.

Pachetul legislativ farmaceutic va decide viitorul politicii europene cel puțin pentru următorii 20 de ani și, așa cum relevă și Pernille Weiss (raportoare din partea ENVI pentru propunerea de Directivă), în draft-ul ei lansat pe 4 octombrie, accesul la medicamentele inovatoare este multifactorial, depinzând în mare măsură de legislațiile și contextele naționale, iar rezolvarea echitabilă a problemelor de acces nu ar trebui legată de drepturile de protecție intelectuală.

„EFPIA, ARPIM și companiile sale membre precum și Comisia Europeană, împărtășesc obiectivele de a crește accesul pacienților la medicamente în întreaga Europă și de a consolida competitivitatea sectorului farmaceutic european. Cu toate acestea, legislația propusă, așa cum este prezentată în acest moment, va avea efectul opus. Impactul net al propunerilor riscă să dăuneze inovației și să submineze și mai mult competitivitatea Europei”, a declarat Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe, ARPIM.

Industria farmaceutică inovatoare atrage atenția că sunt încă multe lucruri pe care legislația farmaceutică nu le-a luat în considerare în propunerea Comisiei Europene:

 • Nu se iau în considerare finanțările diferite ale sistemelor de sănătate și procesele de bugetare națională.
 • Nu se iau în considerare diferențele între țări cu privire la capacitățile de diagnosticare precoce și corectă, între capacitățile de investigații și de tratament (incluzând aici și resursele umane din sistemul de sănătate).
 • Ritmul natural al inovației în industria farmaceutică este mai degrabă incremental, dar fără stimularea “descoperirilor intermediare” poate exista riscul unei dezangajări a industriei pe anumite arii terapeutice sau al scăderii investițiilor pentru arii precum cardiologia, diabetul zaharat, bolile respiratorii, care nu satisfac actuala formă rigidă de definire a nevoilor medicale nesatisfăcute.
 • Nu este prevăzută nicio obligație de lansare pe piață în toate Statele Membre pentru medicamentele generice. Nu se ia în considerare faptul că unele state din Estul Europei (printre care și România) așteaptă finalizarea rambursării în alte State Membre.
 • Propunerile de reducere a perioadelor de protecție a drepturilor intelectuale pentru a crește accesul în toate statele membre nu sunt instrumentul adecvat și nu țin seama de contextul global de competiție în atragerea investițiilor. Expirarea drepturilor de proprietate intelectuală ale unui medicament inovator (în 1/3 cazuri, perioada de protecție a datelor este ultimul instrument ce expiră) nu atrage după sine automat intrarea pe piață a medicamentelor generice: decizia de investiție a industriei generice depinde de facilitatea procesului de fabricație, populația eligibilă, legislația națională, etc., iar lansarea pe piață a medicamentelor generice în peste 90% din cazuri se face atunci când a existat în prealabil rambursarea medicamentului inovator.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE4 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE6 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE1 day ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA1 day ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending