BUSINESS
Inegalitatea dintre bogaţi şi săraci, temă de campanie pentru alegerile europene? Ce spun principalii candidaţi la sefia Comisiei?
Published
11 years agoon

de Puerava Stila – Nicholas
În viziunea OCDE, dezvoltarea economică actuală produce decalaje la nivelul cetăţenilor, prin situaţia inegală dintre bogaţi şi săraci, şi la nivelul statelor, prin măsurile propuse de reglementare a inegalităţii.
În viziunea UE, aceste „schimbări sociale” prezintă o „creştere şi mai mare a inegalităţii” şi prezintă probleme de soluţionare. Pot aduce candidaţii la Preşedinţia Comisei Europene o altă opţiune de / spre rezolvare? Un răspuns a fost oferit de candidaţii Jean – Claude Junker şi Martin Schulz, la prima dezbaterea „faţă în faţă”, conform modelului american.
Conform raportului OCDE, din 2011, „Inegalitatea înregistrată dintre bogaţi şi săraci” se lărgeşte. Diferenţa se manifestă la nivelul veniturilor investitorilor de top, care au crescut mult mai rapid faţă de toţi ceilalţi. În special în statele Australia, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie, Mexico şi Statele Unite. În timp ce, în alte state ca Franţa, Spania şi Portugalia, diferenţa a rămas aceeaşi.
OECD, Record inequality between rich and poor
Contextul acesta duce la decalaje, în medie, de 9 la 1, dinspre cei mai bogaţi către cei mai săraci. Însă, pornind de la 6 la 1 în Danemarca, şi ajungând până la 27 la 1 în Mexic şi Chile. Ce semnifică aceasta inechitate? Ei bine, raportul prezintă un răspuns, cea mai „comună modalitate de a măsura inegalitatea este prin Coeficientul Gini de măsurare a inegalitării”, unde „zero” semnifică că toată lumea are acelaşi venit, în timp ce „unu” semnifică că cea mai bogată perosoană are toate veniturile.
În ultimele două decenii, creşte deosebirea în 17 din cele 22 despre care sunt date, a crescut în Statele Unite, Finlanda, Germania, Elveţia, şi, a scăzut în Mexic şi Turcia. Anul 1990 a reprezentat creşteri extrem de ridicate la nivelul persoanelor care prezintă venituri ridicate, cazurile particulare sunt: Statele Unite, Canada, Irlanda şi Finlanda. Ratele impozitării veniturilor de top ajungând de la 60 – 70 %, din urmă cu peste 20 de ani, la aproximativ 40 %.
Conform raportului, manifestarea aceasta a produs dezvoltarea interesului pentru locurile de muncă part-time. Câştigurile inegale fiind slabe pentru lucrătorii full-time dar în creştere dramatică chiar, când includem persoanele angajate part-time şi persoanele care desfăşoară orice alt fel de activităţi de muncă sau activităţi de muncă independentă. Finlanda, Olanda şi Germania sunt câteva asemenea state. Însă, şi în state precum Israel, Canada şi Statele Unite, diferenţele sunt mai puţin evidente, pe de altă parte faptul că mai multe femei muncesc a slăbit creşterea inegalităţilor veniturilor.
OCDE spune că, inegalitatea nu este inevitabilă, guvernele pot face ceva împotriva acesteia. Reformarea taxelor şi politicile de beneficii sunt esenţiale şi vor ajuta la aducerea mai multor oameni în forţele de muncă şi asigurarea că rămân în locuri de muncă care oferă salarii bune.
Astăzi, în situaţia crizei internaţionale, propunerilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, deşi au fost luate în considerare şi adoptate în viziunile politice naţionale, încă întâmpină întârzieri în progresivitate şi realizabilitate.
În viziunea UE, prin Comisia Europeană, aceaste decalaje sunt catalogate drept „schimbări sociale”, alături de îmbătrânirea populaţiei.
„În timp ce PIB-ul şi bogăţia au continuat să crească în ansamblu, inegalitatea a început să se accentueze în Europa – ca şi în alte ţări dezvoltate – de la mijlocul anilor ’80. În prezent există inegalități profunde în distribuţia veniturilor în UE: în 2012, în medie, cei mai bogaţi 20 % au avut venituri de 5,1 ori mai mari decât cei mai săraci 20%”, conform Comunicatului Comisiei Europene privind „Bilanţul Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii”.
Consecvenţa crizei economice în estimările Comisiei este de asemenea prezentată, ca fiind „de creştere şi mai mare a inegalităţii…”. Ceea ce conferă comunicatul este, însă, de natură a clarifica „imposibilitatea” sau întârzierea în progresivitate şi realizabilitate? „… şi a presiunii exercitate asupra sistemelor de redistribuire. La rândul său, problema echității distribuției sporește dificultățile întâmpinate în soluționarea provocărilor cu care se confruntă economiile europene”.
În contextul de apropiere a alegerilor europene, în primă fază pentru membrii Parlamentului şi, în fază următoare, pentru şefia Comisiei, aceste „schimbări sociale” sunt, în mod absolut firesc, utilizate şi li se oferă alternative de soluţionare. Astfel, candidanţii preferaţi din rândul principalelor partide europene, au făcut din această temă una de predilectă.
POLLWATCH- Cine va castiga alegerile pentru PE, pe tari
Candidaţii aduşi în vedere până acum sunt: Martin Schulz de la PSE, Jean-Claude Juncker din partea PPE, Guy Verhofstadt pentru ALDE, Alexis Tsipras ca reprezentant EUL – NGL, şi, doi reprezentanţi pentru Verzii/ALE Ska Keller alături de José Bové. Dar, alături avem şi candidaţii neanunţaţi sau lideri ai dreptei extreme precum Nigel Farage din Libertate şi Democraţie.
În seara zilei de 9 aprilie, a avut loc o prima dezbatere „americană” între doi dintre aceşti reprezentaţi: Jean – Claude Junker şi Martin Schulz. Aceştia lideri europeni au utilizat în afirmaţiile lor şi aspecte referitoare la raportul sărăcie – bogăţie. Interesant este că, abordarea decalajelor a pornit de la tema şomajului, către aspecte de securitate (internă: euroscepticism ori naţionalism, situaţia din Marea Britanie, etc.; externă: Rusia, intervenţia Franţei din Mali, etc.), iar, la final declaraţiile invitaţiilor privind priritatăţile fiecăruia ca posibil şef al Comisiei, au fost: „Lupta împotriva şomajului”, pentru Junker, respectiv, „Deschiderea porţilor, vizibilitatea pentru cetăţeni cu ce se întâmplă, pe ce baza se iau deciziile, integrarea cetăţenilor în procesele de decizie, lupta contra şomajului”, conform lui Schulz.
Revelatoare sunt şi contradicţiile de opinie dintre cei doi: Schulz afirmând „-..măsurile anticriza au creat 20 de milioane de şomeri”; în timp ce Juncker contrapune: „câţi am fi avut daca nu luam măsurile?”.
Observăm că, problemele raportării la criză, şomaj, euroscepticism sau naţionalism şi securitate sunt cele care prezintă decalaj la nivelul raportării la bogăţia şi sărăcia oamenilor, conform primei dezbateri a doi candidaţi la Preşedinţia Comisiei Europene.
Care este opinia celorlaţi privind decalajul bogaţi – săraci? Ce ne pot spune Verhofstadt şi Bové; Tsipras (şi chiar Farage); Keller şi independenţii? Vom reveni cu aceste informaţii, conform următoarele dezbateri programate, pe caleaeuropeană.ro.
____________________
Aceasta a fost prima dintre seria de dezbateri programate să aiba loc între candidaţi. O a doua discuţie televizată ce va avea loc intre toţi candidaţii la presedinţia CE va avea loc pe 28 aprilie, la Maastricht şi va fi difuzată de EuroNews.
Pe 9 şi 15 mai, vor avea loc de asemenea dezbateri, iar ultima deliberare şi cea mai importanta va avea loc cu doar câteva zile înainte de alegerile europene, pe 20 mai (Hamburg), între Schulz şi Juncker.
Preşedintele Comisiei Europene va fi ales de Parlamentul European în luna iulie.

You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară
Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război
Roxana Mînzatu: CE va lansa Agenda cadrelor didactice și Alianța școlilor europene, inițiative esențiale ale Uniunii Competențelor
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”
Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică
Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă
1 Comment
Leave a Reply
Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
BUSINESS
Ministrul de Finanțe îi asigură pe antreprenori că va fi protejată cota unică și că nu se va accepta reducerea pragului la microîntreprinderi
Published
4 months agoon
November 9, 2024By
REDACTIA
Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, prezent la un eveniment din Sibiu unde a întâlnit peste 200 de antreprenori locali, i-a asigurat pe aceștia că Executivul va proteja cota unică și nu va accepta reducerea pragului la microîntreprinderi.
„Am purtat o discuție foarte constructivă, care s-a concentrat pe ceea ce contează cel mai mult pentru ei: stabilitatea fiscală, sprijinul pentru investiții și programele care pot transforma ideile lor în realitate. Am subliniat că ceea ce scoate Sibiul în față este energia oamenilor de aici. Antreprenorii din regiune creează și produc cu o pasiune specială, fie că vorbim despre industriile tehnologice de vârf, fie despre meșteșugurile tradiționale din Mărginime”, a transmis Marcel Boloș într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Acesta le-a prezentat antreprenorilor sprijinul pe care îl vor putea accesa prin programul „România Produce”, planul de 3 miliarde de euro pentru revitalizarea industriei naționale pe care l-a pregătit.
„Fie că vorbim despre investiții strategice în industria producătoare, sprijin pentru micii industriași, investițiile în sectoarele siderurgic și chimic sau exploatarea și prelucrarea zăcămintelor și bogățiilor solului, toate vor fi componente ale programului pe care sper să le putem pune în consultare cât mai repede”, a mai subliniat Marcel Boloș în contextul vizitei la Sibiu.
BUSINESS
Nicolae Ciucă se angajează în fața a 400 de oameni de afaceri că România va păstra unică și nu va introduce noi taxe dacă liberalul ajunge la Cotroceni
Published
4 months agoon
November 7, 2024
Nicolae Ciucă, președintele și candidatul PNL la funcția de președinte al României, s-a angajat miercuri în fața a 400 de oameni de afaceri că taxele în România vor rămâne neschimbate și nu vor fi introduse unele noi.
“Contactul permanent cu oamenii de afaceri te ține aproape de realitățile economice și de nevoile reale ale antreprenorilor români. A fost o plăcere să mă întâlnesc cu aproape 400 de oameni de afaceri din întreaga țară. Această discuție mi-a confirmat ceea ce știam deja: antreprenorii români au nevoie de un sprijin real, predictibil și eficient”, a scris el, pe Facebook.
“În calitate de viitor președinte, alături de PNL la guvernare, mă angajez să păstrăm cota unică, să nu scădem plafonul pentru microîntreprinderi, să nu majorăm TVA-ul și să nu introducem taxe noi“, a subliniat Ciucă.
De asemenea, liderul PNL a precizat că va fi crescută contribuția la pilonul doi de pensii de la 4,75% la 6%, asigurând stabilitate și siguranță pentru viitor.
Totodată, printre prioritățile anunțate de liderul liberal se numără investiții în digitalizarea administrației, reducând astfel birocrația care încă afectează dezvoltarea afacerilor.
“Împreună putem construi o Românie sigură și prosperă, bazată pe inițiativă, inovare și pe o clasă de mijloc puternică!”, a conchis el.
Săptămâna trecută, Ciucă a afirmat, la lansarea programului de guvernare al Partidului Național Liberal, că liberalii trebuie să câștige la alegerile parlamentare și prezidențiale.
În cadrul unui discurs susținut la Casino Sinaia, unde liberalii și-au prezentat programul de guvernare, Ciucă a arătat că miza alegerilor din noiembrie şi decembrie este legată, printre altele, de viitorul economiei româneşti, de bunăstarea clasei de mijloc, de libertate şi siguranţă.
Totodată, pe 24 octombrie, Ciucă și-a lansat programul prezidențial “România prosperă și sigură” cu destinația Cotroceni, axat pe aderarea la OCDE, un stat care nu ia și servește economia, fonduri UE, o justiție liberă de ingerințe și o Armată și industrie puternice.
Printre priorităţile programului lui Nicolae Ciucă se află valorificarea poziţiei geostrategice a României în regiune, în NATO şi UE, independenţa energetică, protejarea şi exploatarea resurselor naturale ale ţării, dezvoltarea clasei de mijloc, susținerea antreprenorilor şi a inovaţiei, un pact pentru satul românesc, o comisie prezidențială pe tema scăderii demografice, un sistem de sănătate eficient, o justiție corectă și eficientă, o armată puternică și o industrie de apărare repornită, iar la capitolul teme externe este inclusă cu prioritate finalizarea aderării României la OCDE, alături de pilonii politicii externe, respectiv Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.
BUSINESS
Sameday accelerează expansiunea în Europa Centrală și de Est, așteptând aderarea la Schengen terestru: Ne propunem să conectăm 30 de țări europene și să reducem timpii de transport la o medie de 8 ore între țări
Published
5 months agoon
November 1, 2024
Eliminarea controalelor la frontiere terestre prin intrarea deplină a României în spațiul Schengen va reprezenta o nouă oportunitate de dezvoltare pentru companiile din România cu ambiții de jucător economic regional. Aceasta este noua etapă pe care companii precum Sameday, compania de curierat care a introdus livrarea în easybox pe piața din România, o așteaptă pentru a-și intensifica prezența pe piață și a deveni cea mai populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est.

© Sameday
“Intrarea în Schengen cu frontierele terestre reprezintă o importantă oportunitate de dezvoltare a comerțului”, a declarat Lucian Baltaru, CEO SAMEDAY Group, pentru CaleaEuropeană.ro, la evenimentul de prezentare a strategiei companiei pentru cel mai așteptat eveniment de comerț online și nu numai al anului, respectiv Black Friday.
SAMEDAY estimează o creștere de peste 40% a numărului de colete livrate de Black Friday la nivel regional, față de anul trecut, sprijinită de investițiile continue în extinderea rețelei easybox și de creșterea capacității operaționale, în timp ce în România vârful de comenzi este așteptat să atingă aproximativ 850.000 de colete într-o singură zi, o creștere de peste 80% față de cea mai aglomerată zi din luna septembrie.
Obiectiv: Cea mai populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est
Lucian Baltaru, fondatorul Sameday, își propune să transforme compania în cea mai iubită și populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est. După ce au schimbat piața de curierat din România, și-au extins activitatea în Bulgaria și Ungaria, unde au înregistrat deja volume mari de livrări.
În prezent, Sameday înregistrează o creștere de 42% față de anul trecut în România, Ungaria și Bulgaria, cu o creștere de 40% doar pe piața din România. Perioada de vârf a anului începe pe 11 noiembrie, când estimează livrarea a 800.000 de colete zilnic. Grupul poate sorta 120.000 de colete pe oră.
În prezent, rețeaua regională easybox a SAMEDAY a ajuns la aproximativ 7.000 de unități, în creștere cu 40% față de anul trecut. Extinderea rețelei a fost susținută prin investiții semnificative de peste 30 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii out-of-home. În România, rețeaua easybox numără acum 4.900 de lockere, în creștere cu 1.000 de unități față de anul trecut. În Bulgaria, rețeaua a depășit 900 de unități, cu o creștere de 122% comparativ cu anul trecut, iar în Ungaria, numărul de lockere easybox a atins 1.100 de unități.
Conectarea a 30 de țări europene și China. Livrări la fel de rapide între Budapesta și Sofia precum cele între București și Pitești
Pentru a deveni un jucător important la nivel european, Sameday își propune să conecteze 30 de țări europene și China printr-un ecosistem de curierat integrat, care va permite expedierea coletelor din aplicație între țări precum Germania și Polonia.
Aceasta înseamnă că livrările între Budapesta și Sofia ar putea fi la fel de rapide ca între București și Pitești.
În segmentul livrărilor cross-border, SAMEDAY anticipează o creștere accelerată a numărului de colete, în special pe rutele România-Bulgaria și România-Ungaria, ceea ce reflectă interesul tot mai mare al magazinelor online românești pentru extinderea vânzărilor dincolo de granițe. Compania estimează că, în această perioadă, va livra peste jumătate de milion de colete prin serviciul cross-border, consolidând astfel suportul oferit partenerilor e-commerce în creșterea pe piețele din regiune.
De aceea, eforturile României și ale Bulgariei de a adera și cu frontierele terestre la spațiul Schengen vor reprezenta o gură de oxigen majoră pentru dezvoltarea companiilor de curierat.
Aderarea României la Schengen cu frontierele terestre ar reduce timpii de transport între țări la o medie 8 ore
Potrivit reprezentanților Sameday, serviciul Easybox are o medie de 14 ore de staționare a coletelor, iar campaniile lor recente au redus această medie la 12 ore.
Pentru viitor, extinderea spațiului Schengen va aduce beneficii majore, reducând timpii de transport între țări, de la 6-12 ore în prezent, în medie 8 ore.
“Intrarea în Schengen cu frontierele terestre reprezintă o importantă oportunitate de dezvoltare a comerțului”, a declarat Lucian Baltaru.
Sameday a livrat aproape 100 de milioane de colete la nivel regional în 2023 și este prima companie de curierat românească care și-a extins operațiunile dincolo de granițele naționale. Sameday Ungaria a fost lansată în 2020, urmată de filiala bulgară în 2022. De atunci, numărul magazinelor online care optează pentru servicii de transport transfrontalier s-a dublat, înregistrând o creștere de 106% în 2023.
După ce au aderat în zona de liberă circulație Schengen cu frontierele aeriene și maritime în luna martie a acestui an, ca urmare a unei decizii luate la nivelul Consiliului UE în decembrie anul trecut, România și Bulgaria așteaptă o decizie cât mai curând posibil și cu privire la ridicarea controalelor la frontierele terestre. Mai multe studii de specialitate realizate în ultimii ani au arătat că eliminarea controalelor la frontiere prin aderarea la Schengen și a timpilor de așteptare asociați a stimulat comerțul cu bunuri și servicii cu 3% în medie în rândul membrilor Schengen.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva
Pingback: Inegalitatea dintre bogaţi şi săraci, temă de campanie pentru alegerile europene? Ce spun principalii candidaţi la sefia Comisiei? | Stila Nicholas