Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Infografic Monitorul Social: Media abandonului școlar timpuriu în România, cu 6% mai mare decât media europeană și departe de obiectivele asumate prin Strategia Europa 2020

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic părăsirea timpurie a școlii și rețeaua școlară deficitară, în care avertizează că una dintre cele mai mari probleme cu care se confrută România este părăsirea timpurie a școlii, adică numărul mare al persoanelor care nu își continuă studiile după finalizarea ciclului gimanzial inferior (cel mult clasa a VIII-a).

Media României (16,4%) este mult peste cea europeană (10,6%) și departe de ținta pe care ne-am asumat-o la începutul deceniului trecut, prin Agenda Europa 2020 – 11,3%.

“Când ne uităm însă la date în funcție de mediu de rezidență, observăm cât de inegal este sistemul de învățământ românesc: în vreme ce persoanele din orașele mari au o rată a parăsirii școlii de două ori mai mică decât media europeană (4,2% vs. 9,8%), persoanele din mediul rural au o rată de peste două ori mai mare decât media europeană (25,4% vs. 11%) și de șase ori mai mare decât cea a persoanelor din mediul urban (25,4% vs. 4,2%)”, informează FES România într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

© Infografic Monitorul Social

De ce renunță la școală după finalizarea celor opt clase atât de multe persoane din mediul rural, spre deosebire de cei din mediul urban? O parte din explicație este lipsa infrastructurii școlare: în rural nu există suficiente licee, astfel că cei care vor să continue să învețe după ce finalizează clasa a VIII-a trebuie să facă un efort suplimentar să meargă la un liceu din cel mai apropiat oraș.

Infrastructura școlară din mediul rural nu a mai fost dezvoltată de pe vremea când învățământul obligatoriu se limita la opt clase. Numărul elevilor care învață în mediul rural nu este cu mult diferit față de cel al celor care învață la oraș: anul acesta, din cei 172.531 de elevi înscriși la Evaluarea Națională (examen susținut la finalul clasei a VIII-a), 59% proveneau din mediul urban, iar 41% din mediul rural, diferența numerică fiind de aproape 32 mii de elevi.

Dacă ne uităm însă la infrastructura școlară, în mediul rural sunt de cinci ori mai puține licee decât în mediul urban (262 vs. 1297). Astfel, fără un transport public accesibil asigurat pentru toți elevii, costul poate deveni prea mare, în special pentru familiile din comunitățile marginalizate, ceea ce poate împinge foarte mulți elevi din mediul rural să abandoneze școala.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMUNICATE DE PRESĂ

Ambasada Italiei și Ministerul Muncii au organizat o conferință privind îmbunătățirea calității ocupării forței de muncă în conformitate cu standardele OCDE

Published

on

© Ambasciata d'Italia in Romania

Ambasada Italiei, în colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale din România și cu contribuția companiei Adecco, a organizat joi, 3 aprilie, la București, conferința „Îmbunătățirea calității ocupării forței de muncă prin valorificarea competențelor și colaborarea globală: o provocare pentru companiile italiene din România – Experiențe și bune practici în conformitate cu standardele OCDE”, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Conferința a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice române, experți din domeniu, asociații profesionale și reprezentanți ai principalelor companii italiene și internaționale active în România. În centrul dezbaterii s-a aflat scenariul din ce în ce mai complex al unei piețe a muncii care necesită, atât la nivel european, cât și la nivelul statelor membre, noi investiții în formarea continuă și dezvoltarea de parteneriate public-private.

© Ambasciata d’Italia in Romania

La conferință au luat cuvântul Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale al României; Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România; Luca Niculescu, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la OCDE; Stefano Scarpetta, Director general pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale al OCDE; Mario Nava, Director general pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune al Comisiei Europene (prin mesaj video); Massimo Temussi, Director general pentru politici active de ocupare a forței de muncă, servicii de ocupare a forței de muncă și stimulente al Ministerului italian al Muncii și Politicilor Sociale; Francesco Zacchetti, fondator și membru al Consiliului Director al Asociației Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU) și Country Manager Adecco România; Cosmin Boiangiu, Director executiv al Autorității Europene pentru Ocuparea Forței de Muncă (EAL); Robert Santa, Head of Research la Rethink România; Emilia Botezan, Şef al Compartimentului de Relații Externe şi Investitori al Municipalității Cluj-Napoca; Roberto Musneci, Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR); Alessio Cioni, Director general și Administrator delegat al Intesa Sanpaolo Bank România; Giulio Bertola, Președintele Confindustria România.

© Ambasciata d’Italia in Romania

„În România, ca și în Italia, formarea și competentele forței de muncă reprezintă una dintre principalele provocări care trebuie abordate pentru a consolida competitivitatea și creșterea sustenabilă a mediului de afaceri. Prin această conferință dorim să acoperim o lacună în activitățile de diplomație publică ale Ambasadei și să oferim instituțiilor române, dar și companiilor noastre investitoare și companiilor internaționale care activează în România, o contribuție concretă la o dezbatere deja inevitabilă, continuând astfel sprijinul italian pentru aderarea României la OCDE”, a subliniat ambasadorul Durante Mangoni în discursul său de deschidere.

Scopul ambițios al conferinței, a continuat Ambasadorul, a fost aceea de a oferi un aport concret de idei pentru dezvoltarea unor politici în acord cu principiile Union of Skills lansate în luna martie de Vicepreședintele Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. O provocare comună pentru ambele țări, care pot beneficia din plin de nivelul de excepție atins de parteneriatul economic bilateral italo-român.

© Ambasciata d’Italia in Romania

„Companiile italiene din România contribuie semnificativ la dezvoltarea pieței muncii. În acest context, colaborarea dintre mediul privat și autorități este vitală pentru a asigura o pregătire profesională adecvată și pentru a reduce decalajul dintre nevoile angajatorilor și competențele disponibile”, a subliniat doamna ministru Bucura-Oprescu în salutul său. „România are un potențial imens, atât prin noile generații de tineri talentați, cât și prin posibilitatea de a investi în dezvoltarea continuă a celor deja angajați. Cu toate acestea, este evident că sectoare cheie precum IT, ingineria, sănătatea și serviciile se confruntă cu un deficit de competențe specifice. De aceea, este important să adaptăm formarea profesională la cerințele pieței muncii globale și la meseriile viitorului.”

© Ambasciata d’Italia in Romania

Secretarul de Stat Niculescu a reamintit progresele semnificative înregistrate de România de la începutul procesului de aderare pe o temă fundamentală pentru întreaga Europă, cea a muncii. În acest sens, conferința a oferit prilejul pentru o discuție amplă interpretată în spiritul OCDE, reunind la București reprezentanți ai Organizației și ai Autorității Europene a Muncii.

În discursul de deschidere al conferinței, directorul Stefano Scarpetta a oferit o perspectivă asupra progreselor semnificative pe care România le-a înregistrat în ultimii 30 de ani, dar și asupra provocărilor care rămân actuale pentru a finaliza traseul de convergență cu nivelurile de ocupare a forței de muncă și de formare profesională din țările OCDE. Transformările profunde cauzate de tranziția digitală și ecologică, prezența tot mai granulară a inteligenței artificiale și îmbătrânirea progresivă a populației active impun necesitatea și urgența unor măsuri suplimentare pentru intrarea tinerilor și a femeilor pe piața muncii. În mod similar, consolidarea serviciilor de ocupare a forței de muncă, inclusiv a parteneriatelor public-privat, și formarea continuă a adulților rămân esențiale pentru facilitarea tranziției forței de muncă către competențele impuse de o piață în schimbare.

Pornind de la raport, experții și reprezentanții instituționali care au intervenit în cele două paneluri au aprofundat temele zilei, formulând propuneri și împărtășind experiențe cu privire la proiecte italiene și europene. Directorul Massimo Temussi, de exemplu, de la Ministerul italian al Muncii, a prezentat un proiect în curs de dezvoltare între OCDE și Italia, care vizează consolidarea parteneriatelor public-privat în furnizarea de servicii de ocupare a forței de muncă în Italia, și care poate oferi referințe utile și pentru România.

În discursul său de încheiere, Directorul general al Comisiei Europene, Mario Nava, a reamintit că piața europeană a muncii va pierde un milion de lucrători pe an până în 2050, ceea ce va avea un impact negativ asupra investițiilor tehnologice și a competitivității. Pentru a răspunde acestor provocări, Uniunea Europeană a lansat Union of Skills, o nouă inițiativă pentru următorii cinci ani. O guvernanță puternică, îmbunătățirea educației și a atractivității formării profesionale pentru tineri și adulți, precum și consolidarea serviciilor de ocupare a forței de muncă se află în centrul strategiei.

În acest context, conferința a evidențiat dialogul amplu și structurat care are loc între sistemele economice și instituționale din Italia și România, din dorința comună de a pregăti companiile italiene și române pentru provocările transformării în plină desfășurare.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

Published

on

© Federația Română de Șah

Vineri, 21 martie 2025, a avut loc o întâlnire de lucru în cadrul căreia Federația Română de Șah i-a propus domnului Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naționale a României, să preia poziția de Președinte de Onoare al FRȘah, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Domnul Mugur Isărescu a fost dintotdeauna un apropiat al șahului, sprijinind constant promovarea și dezvoltarea acestui sport al minții. De asemenea, în anii 90, a mai deținut funcția de Președinte al Federației Române de Șah, implicându-se activ în susținerea proiectelor majore ale șahului românesc.

„Este o mare onoare pentru noi ca domnul Mugur Isărescu să accepte această poziție simbolică, dar profund semnificativă pentru comunitatea noastră. Îi mulțumim pentru încredere, susținere și pentru legătura profundă pe care a păstrat-o de-a lungul timpului cu șahul românesc,” a declarat Vlad Ardeleanu, Președintele Federației Române de Șah.

Această inițiativă are loc într-un moment deosebit pentru șahul românesc, în anul în care Federația Română de Șah marchează 100 de ani de la înființare.

Citiți și România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Edge Institute, un think tank de experți independenți pentru tranziția digitală a României, a fos lansat

Published

on

© Edge Institute

S-a lansat Edge Institute, un Think Tank format dintr-un grup independent de experți, uniți de viziunea comună de a crește productivitatea și competitivitatea economică a României și, implicit, calitatea vieții cetățenilor săi prin dezvoltare și evoluție digitală. 

Într-un context global în care tehnologia redefinește modelele economice și administrative, România are o nevoie concretă de accelerare a progresului digital. Lipsa semnificativă a competențelor digitale ale populației, combinată cu ritmuri inegale între sectorul privat și administrația publică, reprezintă azi principala provocare în domeniu, se transmite într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

Digitalizarea nu mai este doar o tendință, ci o componentă esențială a progresului economic și administrativ. Edge Institute își asumă rolul de facilitator al acestei transformări, reunind expertiză din mediul privat, academic și administrativ pentru a oferi soluții viabile și direcții strategice clare”, transmite Think Tankul.

Misiunea institutului este de a sprijini tranziția digitală a României, astfel încât în următorul deceniu țara să atingă nivelul mediu al Uniunii Europene în “Decada Digitală”/DESI, un program care măsoară anual gradul de digitalizare al statelor membre.

Digitalizarea trebuie să fie despre cetățeni, nu doar despre tehnologie

„Digitalizarea nu înseamnă doar tehnologie, ci soluții care simplifică interacțiunea cu administrația, sprijină antreprenoriatul și cresc nivelul de educație digitală. România are un potențial imens, dar fără o strategie coerentă și o implementare eficientă, decalajele se vor accentua. Digitalizarea trebuie să fie un instrument care simplifică viața cetățenilor, eficientizează relația cu statul și crește competitivitatea economică. Noi credem că, dacă goana după date este noua goană după aur, România are un avantaj unic în regiune: 25 de milioane de cetățeni, acasă sau în diaspora – un atu care ne poziționează peste orice altă națiune din zonă. Acest potențial ne oferă dreptul și responsabilitatea de a avea ambiții serioase pe termen lung. Astăzi ne dorim să urcăm din ultimele poziții în clasamentele Decadei Digitale, dar, cu o strategie clară și resurse bine direcționate, România poate aspira la un rol de lider în Europa Centrală și de Est în următorii 5-10 ani.”, declară Robert Berza, Director Executiv al Edge Institute.

Lideri în tehnologie, economie și inovație, uniți pentru digitalizarea României

Boardul Edge Institute reunește experți din diverse domenii, printre care Bogdan Axinia (Director General al eMAG Ventures), Diana Stafie (fondator al FutureStation), Dragoș Stanca (antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100), Elisabeta Moraru (Country Director Google), Iulian Stanciu (Președinte executiv eMAG), Mihai Matei (CEO Essensys Software & Vicepreşedinte Concordia), Oleg Roibu (Group General Counsel, eMAG), Răzvan Rughiniș (profesor universitar la Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs), Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română) și Victor Guzun (consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia). Acești profesioniști vor contribui la misiunea institutului de a accelera digitalizarea României, combinând expertiza din tehnologie, economie, banking și media.

Românii susțin digitalizarea, dar percep întârzieri majore în administrația publică

Un studiu amplu realizat de Ipsos pentru Edge Institute arată că digitalizarea este percepută pozitiv de către români, însă ritmul de implementare rămâne o provocare. 59% dintre români consideră digitalizarea benefică, iar 52% cred că aceasta are un impact pozitiv asupra calității vieții. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenți (49%) percep că ritmul digitalizării este unul prea lent în administrația publică, ceea ce subliniază nevoia urgentă de accelerare a transformării digitale în instituțiile statului. În prezent, România are un nivel mediu de digitalizare, conform percepției respondenților, cu infrastructura și digitalizarea firmelor private drept puncte forte. La polul opus, administrația publică și competențele digitale ale populației necesită îmbunătățiri, subliniind importanța unor investiții în educație digitală și modernizarea serviciilor statului.

Digitalizarea – între oportunități și temeri

Deși românii își doresc servicii publice digitale mai eficiente, există și îngrijorări semnificative. Șase din zece cred că digitalizarea ar putea facilita supravegherea populației de către guvern, iar peste jumătate (57%) sunt îngrijorați de modul în care datele personale sunt utilizate fără acordul lor de către marile companii de tehnologie. Aceste date sugerează că succesul transformării digitale depinde nu doar de implementare, ci și de asigurarea unor măsuri clare de protecție a datelor.

Principalele bariere în calea digitalizării

Românii identifică mai multe bariere care încetinesc adoptarea tehnologiilor digitale. Printre obstacolele identificate de români se numără competențele digitale scăzute ale cetățenilor (43%), ale angajaților statului (37%) și corupția sau interesele politice (36%). De asemenea, utilizarea platformelor digitale publice este dificilă pentru mulți cetățeni – 51% dintre români nu le accesează, 25% declară că le este teamă că datele lor pot fi furate, iar unul din cinci afirmă că întâmpină probleme tehnice.

Utilizarea internetului: informare, divertisment și servicii, dar mai puțin educație

Internetul este utilizat în principal pentru socializare și divertisment (77% fiind activi pe rețele sociale și 76% urmărind videoclipuri online). Serviciile digitale sunt de asemenea populare, 61% plătind facturi online, iar 60% accesând servicii bancare. În schimb, educația digitală rămâne limitată, doar un sfert dintre respondenți au declarat că folosesc materiale de învățare online.

Educația digitală: dorință de învățare, dar preferință pentru instruirea fizică

Deși interesul pentru digitalizare este ridicat, majoritatea românilor preferă metodele de instruire tradiționale. Românii se autoevaluează la un nivel mediu al abilităților digitale și mai puțin de o treime (27%) cer ajutorul altor persoane când sunt în situația de a interacționa cu tehnologia. În plus, preferința pentru cursurile de îmbunătățire a cunoștințelor digitale în format fizic în detrimentul instruirii online sugerează că programele educaționale trebuie adaptate la această tendință.

Digitalizarea administrației publice – prioritatea principală pentru cetățeni

Românii identifică mai multe domenii prioritare pentru digitalizare. Cele mai importante sunt plata taxelor și impozitelor (45%), urmată de obținerea actelor personale (37%) și programările la spitalele publice (33%). De asemenea, accesul digital la rețete, adeverințe și trimiteri medicale (37%) este o preocupare majoră, evidențiind necesitatea simplificării serviciilor esențiale.
Prioritățile Edge Institute

Pentru ca digitalizarea să aibă un impact real, aceasta trebuie privită ca un proces integrat și sustenabil. Edge Institute identifică câteva direcții strategice: creșterea nivelului de educație digitală, digitalizarea serviciilor publice și dezvoltarea unor politici publice eficiente pentru o economie digitală competitivă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 minutes ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL40 minutes ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO18 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ19 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.20 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

NATO18 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending