U.E.
Informații ”otrăvite pe calea undelor radio”. UE demontează dezinformarea Rusiei: Posturile pro-Kremlin transformă acțiunile legitime ale țărilor membre în presupuse agresiuni occidentale
Published
1 month agoon
By
Teodora Ion
Uniunea Europeană, prin EUvsDisinfo, proiectul emblematic al Grupului operativ East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), demontează dezinformarea propagată de Rusia pe calea undelor radio, marcând astfel Ziua Mondială a Radioului.
Ziua Mondială a Radioului este o sărbătoare anuală instituită de UNESCO în 2011 pentru a recunoaște rolul peren al radioului ca una dintre cele mai fiabile și mai accesibile forme de mass-media din lume. Conform unui sondaj recent realizat de Centrul Levada, majoritatea rușilor (60 %) afirmă că televiziunea este principala lor sursă de informare, în timp ce doar 10 % afirmă că se informează de la radio. Respondenții folosesc, de asemenea, rețelele sociale, publicațiile online și aplicația de mesagerie Telegram mai mult decât radioul.
Alimentarea cu minciuni până la ultimul rus
Cu toate acestea, radioul rămâne un instrument esențial pentru a ajunge la publicul din zonele îndepărtate. Posturile de stat precum Vesti FM, ”Radio of Russia” și Mayak ajung la 98% din teritoriul Rusiei și chiar la persoane care nu au acces la televiziune și internet. Alte posturi notabile sunt Kommersant FM, Business FM, Govorit Moskva și Radio Sputnik, care fac parte din aceeași operațiune de influență ca și RT.
Mediu diferit, aceeași înșelăciune
Săptămâna aceasta, membrii EUvsDisinfo a ascultat ce avea de spus radioul rusesc de stat despre UE și statele membre ale UE. Deloc surprinzător, proiectul emblematic a constatat că undele rusești sunt pline de aceleași mizerii toxice înșelătoare ca și în alte părți.
Prezentarea UE ca neputincioasă
Prezentarea Europei ca fiind în declin și neputincioasă este o temă familiară în mass-media pro-Kremlin și adesea repetată și în emisiunile radio. În cadrul emisiunii Formula Smysla (Vesti FM, 10.02.2025), propagandiștii Dmitri Kulikov și Fiodor Lukyanov au afirmat că Europa ”se aliază cu Big Brother” de la Washington, fiind disperată să mențină garanțiile de securitate americane, deoarece propriile capacități militare sunt insuficiente.
Aceștia au mai afirmat că UE a fost ”devalorizată până la a deveni o non-entitate” în afacerile globale, sugerând că viitoarele negocieri privind securitatea vor avea loc doar între SUA și Rusia – lăsând liderii europeni pe dinafară.
Vorbind despre ”pirateria economică”
Potrivit unor evenimente recente, emisiunile radio sunt, de asemenea, folosite pentru a ataca statele membre ale UE. În cadrul emisiunii Evrozona (Vesti FM, 08.02.2025), gazda Vladimir Sergienko a prezentat statele baltice drept agresoare, acuzându-le că se pregătesc de război împotriva Rusiei prin întreruperea aprovizionării cu energie rusească și achiziționarea de echipamente militare occidentale.
Sergienko a acuzat, de asemenea, Danemarca de implicare în ”piraterie economică” prin înăsprirea controalelor asupra transporturilor de petrol rusesc prin Marea Baltică. Măsura Autorității maritime daneze de a impune inspecții mai stricte asupra petrolierelor rusești învechite a fost prezentată ca un atac asupra economiei Rusiei – un alt exemplu al modului în care posturile pro-Kremlin transformă acțiunile legitime în presupuse agresiuni occidentale.
Radioul este folosit pentru a se asigura că astfel de relatări manipulatoare ajung până la ultima persoană din Rusia. Aceasta include și zonele ocupate de Rusia în Ucraina.
Speranța radioului bruiat
Locuitorii din regiunile ocupate, eliberate de armata ucraineană în toamna anului 2022, au declarat că ascultarea radioului ucrainean le dă speranță că nu au fost uitați. Emisiunile radio pot fi recepționate de aparate relativ simple alimentate cu baterii și nu depind de infrastructura din teritoriul ocupat.
Totuși, tocmai din acest motiv, unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut rușii ocupanți a fost să bruieze emisiunile ucrainene și să preia controlul asupra posturilor de radio și televiziune.
Rescrierea normelor de radiodifuziune
O parte importantă a acestei preluări constă în reatribuirea frecvențelor radio ucrainene confiscate radiodifuzorilor controlați de Rusia. În decembrie 2023, autoritatea rusă de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, a transferat oficial frecvențele radio din Melitopol și Berdiansk către Radio Crimeea, un post de propagandă finanțat de autoritățile de ocupație din Crimeea. Acest lucru a făcut parte dintr-un efort mai amplu prin care autoritățile ruse au alocat 105 frecvențe în zonele ocupate din Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson și Crimeea posturilor pro-Kremlin.
Măsura încalcă reglementările internaționale, deoarece utilizarea neautorizată a frecvențelor fără aprobarea Consiliului Național al Televiziunii și Radiodifuziunii din Ucraina contravine Cartei Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).
Autoritățile de reglementare ucrainene au condamnat aceste acțiuni, avertizând că Rusia încearcă să rescrie normele internaționale de radiodifuziune pentru a justifica utilizarea ilegală a spectrului radio în teritoriile ocupate.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni
Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina
Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer
Ucraina și aliații săi occidentali îi cer lui Putin să nu mai tragă de timp și să accepte propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile: Lumea trebuie să vadă acțiune, nu vorbe goale și condiții inutile
Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah
Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene
Published
5 hours agoon
March 16, 2025By
Teodora Ion
Politicile președintelui american Donald Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, a menționat vicepreședintele Băncii Centrale Europeane, Luis de Guindos, pentru publicația Sunday Times, anunță Bloomberg, citat de Agerpres.
”Trebuie să ținem cont de incertitudinea contextului actual, care este mai mare decât era în perioada pandemiei. Ceea ce vedem este că noua administrație americană nu este foarte deschisă la continuarea multilateralismului, care este despre cooperarea între jurisdicții și găsirea de soluții comune la probleme comune. Aceasta este o schimbare foarte importantă, și o sursă importantă de incertitudine”, a spus Guindos.
Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.
Între timp, comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, a avut o discuție telefonică cu secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick în încercarea de a înțelege mai bine partenerul american.
🇪🇺🇺🇸 Important exchange with U.S. Secretary @howardlutnick and Ambassador @jamiesongreer – a key part of better understanding each other. There’s a lot of work ahead but let’s stay focused and explore the best ways to move forward in the right direction.
— Maroš Šefčovič🇪🇺 (@MarosSefcovic) March 14, 2025
”Este încă mult de muncă, dar să rămânem concentrați și să explorăm cele mai bune căi de a avansa în direcția corectă”, a menționat Sefcovic într-un mesaj publicat pe platforma X.
U.E.
Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA
Published
6 hours agoon
March 16, 2025By
Teodora Ion
Comisia Europeană ia în considerare o nouă rețea de sateliți pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul susținut din partea Statelor Unite, a declarat comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, într-un interviu acordat Financial Times, citat de Politico Europe.
”Având în vedere schimbările din situația geopolitică, Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale de sateliți pentru a îmbunătăți sprijinul în materie de informații geospațiale pentru securitate”, a declarat Kubilius pentru FT.
Rețeaua de sateliți ar putea fi utilizată, de exemplu, pentru a urmări mișcările militare, ceea ce necesită actualizări mai frecvente decât serviciul prin satelit Copernicus al UE.
Comisarul lituanian a declarat, de asemenea, că va ridica ideea unei „abordări comerciale temporare” cu țările UE, deoarece proiectul ar necesita mult timp și ar fi costisitor.
UE ia deja măsuri pentru a dezvolta o nouă constelație de sateliți de comunicații securizate care să poată rivaliza cu Starlink al lui Elon Musk, denumită IRIS².
Observațiile lui Kubilius vin după ce președintele SUA, Donald Trump, a întrerupt temporar schimbul de informații militare cu Ucraina pentru a face presiuni asupra acesteia în vederea negocierilor de pace, punând în evidență dependența Europei de SUA.
Kubilius urmează să prezinte săptămâna viitoare un plan de ”investiții masive” pentru a construi industria de apărare a UE, pentru a sprijini Ucraina și a descuraja Rusia, deoarece ”Europa nu poate considera garanția de securitate a SUA ca fiind de la sine înțeleasă”, potrivit unui proiect obținut de Politico.
Proiectul de document include prevederi pentru a favoriza producția de arme în cadrul blocului și de către ”companii similare din țări terțe”, pentru a încuraja achizițiile comune de arme, pentru a facilita finanțarea proiectelor de apărare și pentru a se concentra asupra domeniilor-cheie în care blocul are un deficit de capacitate, cum ar fi apărarea aeriană și mobilitatea militară.
U.E.
Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici
Published
10 hours agoon
March 16, 2025By
Teodora Ion
Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Budapesta pentru a protesta împotriva premierului Viktor Orban, fluturând drapelul național, în timp ce liderul partidului de opoziție Tisza, aflat în plină ascensiune, a promis să facă Ungaria parte dintr-o Europă puternică și să pună capăt celor 15 ani de guvernare ai lui Orban, informează Reuters, Radio Free Europe , AP și Agerpres.
Peter Magyar, un fost membru al guvernului, și-a lansat mișcarea în urmă cu un an, iar partidul său Tisza – numit după al doilea râu ca mărime din Ungaria – detronează partidului lui Orban, Fidesz, în majoritatea sondajelor, cu un an înainte de alegerile din 2026 și în timp ce economia se confruntă cu dificultăți.
Peste 50.000 de opozanți ai săi au înfruntat vremea rece și ploioasă pentru a se aduna la Budapesta, strigând ”Fidesz mizerabil” și ”Tisza se inundă”.
”Cei care își înșală propria națiune ar trebui să ajungă în coșul de gunoi al istoriei. Timpul nostru a sosit”, a declarat Magyar mulțimii.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a promis sâmbătă că va lua măsuri drastice împotriva ”armatei din umbră” formată din opozanți politici, jurnaliști, judecători și activiști din țară, despre care a spus că lucrează pentru puteri străine, informează Politico Europe.
Într-un discurs incendiar rostit la un miting de partid din Budapesta, care a marcat revoluția de la 1848 din Ungaria împotriva dominației austriece, Orban și-a comparat adversarii politici cu ”insecte” care au „supraviețuit prea mult timp”.
El i-a acuzat pe ”politicieni, judecători, jurnaliști, pseudo-ONG-uri și activiști politici” că iau ”dolari corupți” în detrimentul propriei lor țări și a promis să ”elimine întreaga armată a umbrelor”.
Liderul maghiar a adoptat o poziție dură în cadrul discuțiilor UE pentru sprijinirea Ucrainei – și o poziție mult mai blândă față de Rusia lui Vladimir Putin – exprimând opoziția la începutul acestei luni, în cadrul summitului Consiliului European, față de o inițiativă europeană privind acordarea garanțiilor de securitate pentru Ucraina, liderii UE reuniți la Bruxelles fiind nevoiți să adopte concluziile fără Budapesta.
”Conducătorii Europei au decis că Ucraina trebuie să continue războiul cu orice preț, iar în schimb va obține o aderare rapidă la UE, folosind banii noștri. Nu putem avea decât un singur răspuns la asta: o Uniune, dar fără Ucraina”, a spus el.
Comentariul a reluat o listă a lucrurilor pe care maghiarii le doresc de la Bruxelles, pe care Orbán a publicat-o mai devreme sâmbătă. Lista includea un ”veto puternic” pentru guvernele naționale, oprirea migrației, eliminarea a ceea ce el a numit ”agenții Soros” din Comisia Europeană și pacea în Europa, precum și o ”Uniune fără Ucraina”.
Ungaria urmează să organizeze alegeri generale anul viitor, iar comentariile incendiare ale lui Orban ar putea fi alimentate de emoțiile electorale. Partidul Tisza al aliatului lui Orban, devenit rival, Peter Magyar, ar putea reprezenta o amenințare reală pentru partidul Fidesz al lui Orban, după o ascensiune abruptă în sondaje pentru partidul intrat în opoziție.
Deși Fidesz a rămas cel mai mare partid în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European de anul trecut, acesta a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria sa în cadrul alegerilor europene, Tisza obținând 30 % din voturi. Anul acesta, ambele partide au fost cotate la aproximativ 40 %, cu Tisza conducând în sondajele recente.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia
- NATO4 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova