Connect with us

ROMÂNIA

Inițiativa deputatului Ovidiu Cîmpean privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tineri până la 26 de ani, în linie dreaptă pentru adoptare: Ne aliniem strategiilor europene

Published

on

Inițiativa deputatului Ovidiu Cîmpean privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tineri până la 26 de ani, în linie dreaptă pentru adoptare. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat și a primit raport favorabil în Comisia pentru Săntate și Familie a Camerei Deputaților, urmând a fi supusă votului în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională în acest proces liegslativ.

„𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗮𝗿𝗲 𝘂𝗻𝗮 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗺𝗼𝗿𝘁𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗻𝗰𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗹 𝘂𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆. 𝗣𝗿𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗶𝘃𝗮̆, 𝗻𝗲 𝗮𝗹𝗶𝗻𝗶𝗲𝗺 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 𝘀̦𝗶 𝗴𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮̆𝗺 𝘂𝗻 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗲 𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁 𝘀̦𝗶 𝗮𝗰𝗰𝗲𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝗽𝗮𝘀 𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲”, a transmis Ovidiu Cîmpean, deputat PNL, inițiator.

Partidul Național Liberal anunță susținerea totală a inițiativei legislative depuse de deputatul 𝗢𝘃𝗶𝗱𝗶𝘂 𝗖𝗶̂𝗺𝗽𝗲𝗮𝗻, privind 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗮𝗰𝗰𝗶𝗻𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗲 𝗮𝗻𝘁𝗶-𝗛𝗣𝗩 pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 𝟭𝟭 𝘀̦𝗶 𝟮𝟲 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶, în cadrul Programului Național de Vaccinare. Până în prezent, vaccinarea era gratuită pentru fete și băieți cu vârste de 11-18 ani.

Proiectul de lege completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, introducând obligativitatea asigurării gratuite a vaccinului anti-HPV pentru toate persoanele eligibile, cu finanțare de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății.

Inițiativa este susținută de peste 80 de parlamentari din mai multe formațiuni politice parlamentare, demonstrând un consens politic în favoarea prevenției și a sănătății publice.

INSP informează că vaccinarea anti HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile precanceroase sau maligne.

Reamintim că aproximativ 5.200 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva HPV. În perioada 01 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, 94.497 persoane cu vârsta medie 22 ani și-au și-au inițiat schema de vaccinare. Majoritatea sunt fete și femei, 73,6%, cele mai multe din grupa de vârstă 19-45 ani.

Un raport recent al OCDE arată că sunt state europene care au atins o rată de vacinare în rândul populației țintă de peste 90%, precum Islanda, Portugalia sau Norvegia (2021), mai mult dublu față de ratele din Bulgaria, Franța sau Slovenia.

În 2022, Comisia Europeană a lansat o acțiune comună privind vaccinarea împotriva HPV, care a sprijinit statele membre în sporirea gradului de înțelegere și de sensibilizare a publicului cu privire la HPV și în promovarea vaccinării. Acțiunea contribuie și în prezent la realizarea unui obiectiv esențial al Planului European de combatere a cancerului: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90 % din populația țintă de fete din UE și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților până în 2030.


Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV 15 pot cauza cancer de col uterin și se asociază cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro-faringiene. Majoritatea oamenilor activi sexual se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții. Infecția cu HPV se vindecă  de la sine, fără semne și simptome în peste 80% din cazuri. În anumite cazuri infecția devine persistentă și poate produce leziuni precanceroase și maligne ale colului uterin și ale vulvei, vaginului, regiunii anale și peniene, dar și ale oro-faringelui. Aproximativ 5200 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva HPV.

Cancerului de col uterin este o boală care poate afecta femeile de orice vârstă, fiind diagnosticat, cel mai frecvent, la femeile de vârstă activă 35-44 de ani. Este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare și screening. Este importantă vaccinarea fetițelor înainte de începerea vieții sexuale, fiind vârstele la care răspunsul imun la vaccin este maxim și testarea regulată o dată la 5 ani a femeilor de vârste adulte 25-65 ani pentru depistarea leziunilor colului uterin, informează INSP. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

Published

on

© Biomentorhub

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp, un demers dedicat sprijinirii cercetătorilor, inovatorilor și inginerilor din domeniile științelor naturale în transformarea rezultatelor lor științifice în startup-uri viabile.

Organizat de Biomentorhub și 1Health Incubator, acest bootcamp intensiv de 3 săptămâni oferă o curriculă aplicată care acoperă aspecte esențiale precum dezvoltarea unui model de afacere, strategii de reglementare, protecția proprietății intelectuale și atragerea de finanțare. Programul culminează cu o zi dedicată pitch-urilor în fața investitorilor, oferind participanților o oportunitate reală de validare și susținere.

 

ICI București se alătură unui consorțiu academic solid, din care mai fac parte Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată (INCEMC), Universitatea Politehnica Timișoara.

În calitate de partener academic, ICI București promovează transferul tehnologic și susține ecosistemul antreprenorial în domeniul biotehnologiilor, în concordanță cu direcțiile strategice europene și naționale privind digitalizarea și inovarea în sănătate.

Înscrierile sunt deschise până în data de 26 iunie 2025 AICI.

Continue Reading

NATO

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Published

on

© navy.ro

Statele Unite și România își consolidează cooperarea în cadrul exercițiului multinațional SEA BREEZE 25, informează MApN într-un comunicat în care precizează că exercițiul militar, condus de Flota a Șasea a SUA și găzduit de Forțele Navale Române, se desfășoară în perioada 9-20 iunie la Brăila.

Manevrele militare reunesc forțe destinate pentru operațiuni integrate de comandă și control maritim, aerian și terestru, cu accent pe misiuni de deminare, operațiuni de scufundare și acțiuni amfibii.

Militari din Bulgaria, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii și Turcia participă la antrenamente care includ trageri reale și simularea unui raid amfibiu în regiunea Mării Negre.

Exercițiul SEA BREEZE 25 contribuie la dezvoltarea parteneriatului dintre Statele Unite și România, precum și la consolidarea măsurilor de descurajare pe flancul estic al NATO.

Participarea Forțelor Navale Române confirmă angajamentul constant al României față de securitatea colectivă și de stabilitatea regională.

Continue Reading

ENERGIE

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Published

on

© European Union, 2023/Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European a adoptat propuneri de modernizare a rețelei de energie electrică a UE, de creștere a rezilienței, de integrare a surselor regenerabile de energie și de simplificare a autorizațiilor pentru a îndeplini obiectivele energetice ale UE.

Textul adoptat joi, 19 iunie, solicită punerea în aplicare a planului de acțiune al UE privind rețeaua electrică și subliniază necesitatea unor investiții semnificative și a îmbunătățirii infrastructurii pentru modernizarea și creșterea capacității de transport transfrontaliere.

O mai bună integrare a infrastructurilor energetice naționale

Eurodeputații spun că sunt necesare investiții și modernizări semnificative pentru a crește capacitatea rețelei la nivel transfrontalier și național și pentru a moderniza infrastructura. Acest lucru include necesitatea unei supravegheri mai atente din partea autorităților pentru a asigura un sistem electric decarbonizat, flexibil și rezistent.

Citiți și: Lacunele în interconexiunile energetice pun în pericol o Uniune energetică, avertizează 25 de țări UE. România insistă pentru măsuri de reducere a volatilității prețurilor la energie

Documentul solicită norme și proceduri mai clare și mai eficiente pentru a atrage investiții private suplimentar față de finanțarea publică și pentru a garanta că tarifele de rețea reflectă costurile reale.

El subliniază nevoia de investiții pentru a aborda blocajele din rețea și pentru a preveni restricționarea – reducerea deliberată a producției din cauza limitelor capacității rețelei – energiei regenerabile.

Eurodeputații subliniază importanța unei planificări la nivel european pentru a lega frontierele, sectoarele și regiunile. Ei spun că sursele de energie regenerabilă trebuie să fie mai bine integrate în rețelele electrice și că ar trebui să existe mai multe interconexiuni transfrontaliere. Eurodeputații susțin că pentru implementarea cu succes a noilor proiecte de rețea sunt esențiale asigurarea acceptării publice și comunicarea eficientă cu cetățenii.

Documentul a fost adoptat cu 418 voturi pentru, 112 împotrivă și 45 de abțineri. La 2 iunie, Comisia Europeană a publicat un document de orientare și urmează să propună un pachet european privind rețelele electrice până la sfârșitul anului 2025.

La sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană a propus un plan de acțiune pentru a se asigura că rețelele de energie electrică din Uniunea Europeană vor funcționa mai eficient și vor fi dezvoltate mai rapid, în contextul în care rețelele energetice interconectate și stabile reprezintă coloana vertebrală a pieței interne a energiei din UE și sunt esențiale pentru a permite tranziția ecologică.

Citiți și: Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru abordarea verigilor lipsă ale tranziției către o energie curată. Sunt necesare investiții de 584 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electrice din UE

Instituția preconiza atunci că până în 2030, consumul de energie electrică în UE va crește cu aproximativ 60%. Rețelele vor trebui astfel să se adapteze la un sistem mai digitalizat, mai descentralizat și mai flexibil, cu milioane de panouri solare pe acoperișuri, pompe de căldură și comunități energetice locale care își împart resursele, cu mai multe surse regenerabile offshore care vor fi puse în funcțiune, cu mai multe vehicule electrice care trebuie încărcate și cu nevoi tot mai mari de producție de hidrogen.

Având în vedere că 40% din rețelele noastre de distribuție au o vechime mai mare de 40 de ani, iar capacitatea de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiții în valoare de 584 de miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO14 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA15 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO16 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE17 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS18 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA18 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA21 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.2 days ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL7 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending