Connect with us

SĂNĂTATE

Inițiativa deputatului Ovidiu Cîmpean privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tinerii până la 26 de ani, adoptată: Votul de azi este pentru viață

Published

on

© Ovidiu Cimpean-Facebook

Astăzi, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul legislativ inițiat de deputatul liberal, Ovidiu Cîmpean, privind extinderea vaccinării gratuite anti-HPV pentru toate fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani. Până în prezent, vaccinarea era gratuită tinerii cu vârste de 11-18 ani.

„Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința. România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil. Anual, peste 1.800 de femei își pierd viața. Nu mai putem accepta această realitate! Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030. Această lege trebuie să fie doar începutul”, a transmis deputatul Ovidiu Cîmpean în plenul Camerei Deputaților. 

Reamintim că o prioritate a Planului European de Combatere a Cancerului, anunțată de Comisia Europeana în 2022, a fost extinderea vaccinării împotriva HPV. 

De asemenea, deputatul Oviudiu Cîmpean a subliniat că este esențială o campanie națională de informare: „Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți.”

„Când rata mortalității din România este de 3 ori mai mare decât media UE, nu putem rămâne pasivi, în timp ce alte țări avansează”, a mai adăugat acesta. 

Acest proiect de lege, împreună cu votul primit în plen, demonstrează că „știm să facem politici publice bazate pe dovezi, responsabilitate și grijă reală pentru oameni: „Mulțumesc tuturor colegilor care au înțeles că sănătatea românilor este mai presus de orice culoare politică. Votul de azi este pentru mii de familii. Pentru viitor. Pentru viață.”

Citiți și: Inițiativa deputatului Ovidiu Cîmpean privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tineri până la 26 de ani, în linie dreaptă pentru adoptare: Ne aliniem strategiilor europene

INSP informează că vaccinarea anti HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile precanceroase sau maligne.

Reamintim că aproximativ 5.200 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva HPV. În perioada 01 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, 94.497 persoane cu vârsta medie 22 ani și-au și-au inițiat schema de vaccinare. Majoritatea sunt fete și femei, 73,6%, cele mai multe din grupa de vârstă 19-45 ani.

Un raport recent al OCDE arată că sunt state europene care au atins o rată de vacinare în rândul populației țintă de peste 90%, precum Islanda, Portugalia sau Norvegia (2021), mai mult dublu față de ratele din Bulgaria, Franța sau Slovenia.

În 2022, Comisia Europeană a lansat o acțiune comună privind vaccinarea împotriva HPV, care a sprijinit statele membre în sporirea gradului de înțelegere și de sensibilizare a publicului cu privire la HPV și în promovarea vaccinării. Acțiunea contribuie și în prezent la realizarea unui obiectiv esențial al Planului European de combatere a cancerului: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90 % din populația țintă de fete din UE și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților până în 2030.


Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV 15 pot cauza cancer de col uterin și se asociază cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro-faringiene. Majoritatea oamenilor activi sexual se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții. Infecția cu HPV se vindecă  de la sine, fără semne și simptome în peste 80% din cazuri. În anumite cazuri infecția devine persistentă și poate produce leziuni precanceroase și maligne ale colului uterin și ale vulvei, vaginului, regiunii anale și peniene, dar și ale oro-faringelui. Aproximativ 5200 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva HPV.

Cancerului de col uterin este o boală care poate afecta femeile de orice vârstă, fiind diagnosticat, cel mai frecvent, la femeile de vârstă activă 35-44 de ani. Este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare și screening. Este importantă vaccinarea fetițelor înainte de începerea vieții sexuale, fiind vârstele la care răspunsul imun la vaccin este maxim și testarea regulată o dată la 5 ani a femeilor de vârste adulte 25-65 ani pentru depistarea leziunilor colului uterin, informează INSP. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SĂNĂTATE

Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților va lansa o nouă lege unitară a screeningului, anunță deputatul Alexandru Rogobete cu ocazia lansării Alianței Naționale pentru combaterea hipertensiunii arteriale

Published

on

© Alexandru Rogobete/ Facebook

Deputatul Alexandru Rogobete a anunțat că o nouă lege unitară a screeningului, pe care comisia pe care o prezidează, Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților, o va lansa în perioada următoare.

Acesta a participat marți la evenimentul de lansare a Alianței Naționale pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii în România (RO-ANPDT-HTA), organizat la Palatul Parlamentului de Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii, în colaborare cu Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților.

”Prevenția bolilor cronice, în special a celor cardiovasculare, trebuie să devină o prioritate națională. Nu putem vorbi despre un sistem de sănătate performant fără o cultură a screeningului – extinsă, accesibilă și coerentă. Astăzi, avem zeci de reglementări diferite privind depistarea precoce, multe dintre ele incoerente sau greu de aplicat, ceea ce afectează accesul real al oamenilor la prevenție”, a subliniat Rogobete.

În această realitate, deputatul a anunțat că noua lege unitară a screeningului va acoperi ”toate marile specialități – de la cardiologie, oncologie, boli rare, nutriție, diabet, până la sănătate mintală”.

Citiți și: Deputatul Alexandru Rogobete: Încrederea românilor în sistemul de sănătate trebuie recuperată, iar legătura medic-pacient, restabilită

Deputatul Alexandru Rogobete, apel la prioritizarea reală a sănătății: Sănătatea nu se negociază. Nu se amână. Nu se ignoră

Raport comun OCDE-CE: România investește cel mai puțin din UE pentru îngrijirea pacienților oncologici și are cea mai scăzută participare la programele de screening

”Scopul este simplu: să avem un cadru legislativ clar, aplicabil și predictibil. Beneficiile? O mai bună coordonare între specialități. Un acces mai rapid și mai echitabil la diagnostic timpuriu. Costuri reduse pentru sistemul sanitar, prin tratarea bolilor în stadii incipiente. Și, mai ales, șanse mai mari la viață pentru fiecare român”, a subliniat președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Acesta a reafirmat angajamentul pentru ”consultare reală cu specialiștii și pentru politici de sănătate construite împreună, nu impuse”.

”Prevenția nu e un moft – este cea mai bună investiție pe care o putem face în sănătatea unei națiuni”, a conchis Alexandru Rogobete.

Potrivit Societății Române de Cardiologie, hipertensiunea arterială este supranumită ”ucigașul tăcut”. Din cele 144 000 decese de cauză cardiovasculară în 2019, aproape 88 000 (61%) au fost datorate hipertensiunii arteriale prin complicațiile pe care aceasta le-a determinat!

6,6 milioane de români au hipertensiune arterială, însă peste 4,5 milioane sunt diagnosticați, iar 70% nu știu sau nu țin sub control valorile tensionale!

România se află în zona roșu închis a riscului cardiovascular în Europa (însemnând o populație la risc foarte înalt), cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare și un nivel redus de tratament eficient.

Continue Reading

CHINA

UE va limita participarea firmelor chineze la licitațiile publice de dispozitive medicale

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană este pe punctul de a limita participarea firmelor chineze la contractele de achiziții publice de dispozitive mediale din blocul european, a menționat pentru Bloomberg o sursă din proximitatea acestui dosar, conform Agerpres.

Țările UE ar urma să voteze asupra acestei propuneri încă de luni, a precizat sursa care a dorit să își păstreze anonimatul.

În luna aprilie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

Citiți și: Comisia Europeană lansează o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene

La începutul acestui an, instituția europeană a concluzionat că Beijingul a a instituit mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o deteriorare gravă și recurentă a accesului lor la această piață pe întregul teritoriu al Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.  

Citiți și: China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE

Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au cunoscut o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, ceea ce demonstrează deschiderea globală a pieței UE. 

Instrumentul pentru achiziții publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Acest instrument a fost conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE, precum și pentru a promova un acces deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume.

Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE, precum și pentru livrările provenite din UE.  

Continue Reading

SĂNĂTATE

Deputatul Alexandru Rogobete: Încrederea românilor în sistemul de sănătate trebuie recuperată, iar legătura medic-pacient, restabilită

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

România se află într-un moment crucial pentru redresarea sistemului său de sănătate, în care dialogul, colaborarea și adaptarea la realitățile actuale devin necesare. Într-un context complicat din punct de vedere politic la nivel național, dar marcat și de oportunități (fonduri europene dedicate sănătății și aderarea țării noastre la OCDE), comunicarea între toți actorii implicați – de la profesioniștii din domeniul medical până la autorități și experți în dezolvarea de politici de sănătate solide – devine un pilon fundamenteal pentru progres, dar și pentru un sistem de sănătate rezilient.

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, reiterează importanța restabilirii legăturii umane între medic și pacient, în contextul în care încrederea oamenilor în sistemul de sănătate și în autorități a scăzut semnificativ: „Sistemul de sănătate a fost zguduit destul de puternic în ultima perioadă și încrederea oamenilor în autorități în general. Aici ar trebui să acționăm cu toții – de la zona politică la zona de profesioniști în sănătate și foarte important la zona de comunicare, zona media – ar trebui să restabilim această încredere între oameni și sistemul de sănătate, între oameni și medici pentru că, până la urmă, cel mai important, din punctul meu de vedere, vector de comunicare este emoția, iar în sănătate avem multă emoție pe care ar trebui să o fructificăm și ar trebui să restabilim această legătură umană de altfel între medic și omul suferind”, a transmis deputatul Alexandrul Rogobete în cadrul evenimentului „Comunicarea în Sănătate – Un pas spre excelență”, organizat de MED EVOLUTION ACADEMY în parteneriat cu ANMCS. 

Totodată, deputatul Alexandru Rogobete a subliniat oportunitatea de relansare a sistemului de sănătate din România prin ajutorul finanțărilor europene dedicate sănătății: „În ultimii ani, în România, s-a întâmplat cu adevărat o transformare a sistemului de sănătate care nu cred că poate fi contestată. (…) Este pentru prima dată când, în ultimii 30 de ani, se construiesc spitale noi în România. Pentru prima dată când am avut un program sau când avem un program dedicat investițiilor în sănătate cu o valoare atât de mare. Niciodată sănătatea, de la aderarea la Uniunea Europeană, nu a avut programe pentru sănătate dedicate cu un buget atât de mare.”

Potrivit acestuia, finanțările dedicate sistemului de sănătate, prin PNRR, proiecte cu Banca Mondială, Programul Operațional de Sănătate și programul național de investiții în infrastructura de sănătate vor schimba înfățișarea sistemului de sănătate atât din punctul de vedere al infrastructurii, dar și din punctul de vedere al digitalizării.”

Evenimentul „Comunicarea în Sănătate – Un pas spre excelență”, organizat de MED EVOLUTION ACADEMY în parteneriat cu ANMCS, a reunit specialiști din domeniul sănătății, autorități și experți în digitalizare pentru a promova importanța comunicării eficiente în sistemul medical. Principalele teme abordate au fost: relația medic-pacient, digitalizarea sistemului și respectarea eticii și confidențialității. În cadrul mesei rotunde s-a accentuat necesitatea unei legislații clare, educației medicale moderne și investițiilor în comunicare empatică.


Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA2 hours ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G71 day ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE1 day ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending