Înregistrarea testului nuclear nord-coreean, trucată. Ce spun experții

Înregistrarea cu testul nord-coreean de lansare al unei rachete balistice de pe un submarin a fost trucată, potrivit unei analize a unui think thank din California, conform Reuters. Imaginile au fost publicate de Phenian la două zile după ce a anunțat că a realizat cel de-al patrulea test nuclear al țării, relatează Agerpres, citat de Digi24.

nuclear-bomb-explosionPhenianul a anunțat, săptămâna trecută, că dispune de tehnologie care i-ar permite să lanseze o rachetă cu un focos nuclear de pe un submarin, deși experții și analiza asupra imaginilor pun sub semnul îndoielii această afirmație. Mai mult, Phenianul a încălcat în acest fel o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat vineri imagini cu ultimul test efectuat, despre care susține că a avut loc în decembrie. Spre deosebire de un test precedent din mai, acesta nu a fost anunțat la momentul respectiv.

„Racheta a fost lansată, a început să se aprindă, dar apoi a înregistrat un eșec catastrofal”, a declarat Melissa Hanham, cercetător asociat la James Martin Centre for Nonproliferation Studies (CNS) din cadrul Institutului Middlebury din California.

Armata Coreii de Sud a anunțat sâmbătă că Coreea de Nord pare să fi modificat înregistrarea video, introducând imagini din timpul unui test cu o rachetă Scud din 2014, deși un oficial a declarat pentru Reuters că tehnologia de lansare este posibil să se fi ameliorat de la testul din mai.

Analiza CNS arată două cadre din înregistrarea difuzată de televiziunea de stat nord-coreeană în care se vede cum flăcările cuprind racheta și mici părți din ea se desprind.

Coreea de Nord a manipulat masiv înregistrarea video pentru a acoperi acest fapt. dispune de tehnologie care i-ar permite să lanseze o rachetă cu un focos nuclear de pe un submarin, deși experții și analiza asupra imaginilor pun sub semnul îndoielii această afirmație”, a menționat Hanham într-un e-mail.

Propagandiștii din Coreea de Nord au folosit tehnici rudimentare de montaj pentru a introduce imagini mai vechi de la un test cu rachetă și de la o lansare a unei rachete Scud, susțin experții care au analizat înregistrarea.

Citiți și Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după presupusul test nuclear reușit anunțat de Coreea de Nord

Anunțul Coreei de Nord că a efectuat un test nuclear cu bombă cu hidrogen a determinat convocarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU.

SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate în privința presupusului test nuclear al Coreii de Nord”, a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane.

Citiți și Japonia nu a detectat radiații după testul nuclear nord-coreean

Citiți și Coreea de Sud susţine că Phenianul NU a testat BOMBA cu hidrogen

Citiți și Marile Puteri ale lumii despre posibilul test nuclear al Coreei de Nord: Este o PROVOCARE. Se cer reacții puternice ale comunității internaționale

Reacții internaționale au venit și din partea NATO, a Uniunii Europene, dar și a marilor puteri ale lumii, țări cu statut permanent în Consiliul de Securitate ONU, precum și din partea Ministerului Afacerilor Externe din România.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.