Pe ce se duc trei sferturi din banii romanilor

lei baniPentru acoperirea cheltuielilor cu hrana, întretinerea locuintei, transportul, abonamentele la telefon si cablu-TV, dar si pentru a-si plati taxele, românii sunt nevoiti sa aloce 1.700 de lei lunar. Asigurarea unui trai decent în limitele strictului necesar presupune cheltuirea a 1.700 de lei lunar, ceea ce înseamna 75% dintr-un buget mediu disponibil de 2.267 de lei pe gospodarie, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS), potrivit Adevarul.ro.

Potrivit rezultatelor ultimei anchete asupra bugetelor de familie, comunicate miercuri de INS, în trimestrul al treilea (perioada iulie-septembrie) din 2013 venitul mediu total al unei gospodarii a fost de 2.528 de lei (886 de lei pe persoana), iar cheltuielile totale au însumat aproape 90% din venituri, adica 2.267 de lei lunar (794 de lei pe persoana).

Din acesti bani disponibili pentru cheltuieli, cea mai mare parte sunt destinati acoperirii costurilor inevitabile ale vietii. Câteva exemple: pentru mâncare, o familie aloca peste 675 de lei (aproape 30% din bugetul mediu), pentru plata taxelor, contributiilor si cotizatiilor se cheltuiesc aproape 390 de lei (mai mult de 17%), iar pe facturile de întretinere a locuintei (gaze, curent, termoficare, apa-canal etc.) se duc alti 256 de lei (11,3% din total).

În continuare, cheltuielile de transport însumeaza 102 lei (4,5% din total), iar cele de comunicatii (abonamentele de telefon, cablu-TV) însumeaza 80 de lei (3,6%). În schimb, pentru economisire ramân cei mai putini bani, respectiv 18 lei lunar, suma care este tot mai mica de la un trimestru la altul, mai reiese din anchetele INS.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: arhivafoto.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.