Connect with us

ROMÂNIA

Însărcinatul cu afaceri al SUA la București: România este elementul de bază al prezenței NATO în regiunea Mării Negre și o națiune care exportă securitate

Published

on

©U.S. Embassy Bucharest/ Facebook

Eforturile depuse de România și SUA pentru instruire și antrenamente militare, exercițiile și operațiunile comune, toate au contribuit la evoluția forțelor noastre de apărare către interoperabilitate aproape fără cusur și au ajutat avansarea României către locul pe care îl merită, de națiune care exportă securitate, a transmis David Muniz, însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea Biroului pentru cooperare în domeniul apărării (ODC).

”După un sfert de secol, această regiune și lumea întreagă sunt mai sigure datorită activității și eforturilor multora dintre voi, cei prezenți aici. Pe 28 august 1996, Biroul pentru cooperare în domeniul apărării își deschidea ușile. Parteneriatul nostru și chiar lumea întreagă arăta diferit atunci… cu cinci ani înainte ca paradigma securității internaționale să se schimbe pentru totdeauna odată cu atacurile mișelești asupra Statelor Unite și cu un deceniu înainte de aderarea României la NATO. Era o vreme în care România, care își redobândise de curând libertatea, mai avea de lucru până să facă trecerea la o forță de apărare total voluntară și era cu mult înainte de Declarația comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între Statele Unite și România, care încă reprezintă piatra de temelie a alianței noastre”, a precizat acesta, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

David Muniz a amintit de vizita președintelui Bill Clinton în România, din iulie 1997, care a remarcat atunci că parteneriatul România-SUA ”este important pentru America deoarece România este importantă pentru America – importantă prin sine și eforturile sale și importantă ca model în această regiune problematică a lumii”.

”Avea dreptate. Activitatea ODC și categoric contribuțiile Gărzii Naționale a Statului Alabama în ultimele decenii au demonstrat fără echivoc cât de mult prețuiesc Statele Unite această națiune, ca aliat și prieten. (…) Colegii mei din ODC trebuie să recunoască o mulțime de realizări palpabile ale Biroului lor de-a lungul anilor. Și totuși, îmi spun că realizările cu care se mândresc cel mai mult sunt prieteniile pe care le-au legat cu omologii români. Mare parte din cooperarea militară – ca și în cazul diplomației – se rezumă, de fapt, la relațiile interpersonale pe care le cultivăm cu partenerii care se află pe aceeași lungime de undă cu noi, în care avem încredere. Evident, bazele democratice pe care le avem în comun definesc și susțin viitorul relației noastre”, a completat oficialul american.

Acesta a mai precizat că de la crearea sa, ”această relație s-a dovedit neprețuită de nenumărate ori, în numeroase teatre de operațiuni”.

”Pe măsură ce au evoluat și au crescut provocările la nivel regional, iar amenințările cu care se confruntă națiunile noastre au devenit și mai presante, faptul că nu suntem singuri în luptă a dat un sentiment de liniște popoarelor noastre și Alianței. Cooperarea noastră a promovat pacea în Europa de Est, iar ceea ce a pornit ca un grup operativ pentru operațiuni speciale limitat la baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” acum găzduiește cel mai solid contingent de forțe dislocate prin rotație din regiunea Mării Negre. România găzduiește Sistemul de apărare anti-rachetă „Aegis Ashore” – scutul formidabil al NATO în Europa de est, iar la Câmpia Turzii se află resurse strategice pentru colectare de informații, recunoaștere și supraveghere care sprijină cele mai importante misiuni ale noastre. Cu siguranță, în urmă cu 25 de ani, națiunile noastre aveau o viziune comună a ceea ce ar putea însemna o relație bilaterală solidă în materie de apărare pentru acest popor și această regiune, însă nu pot să nu mă întreb dacă la momentul respectiv a anticipat cineva aderarea României la NATO și faptul că România avea să devină curând elementul de bază al prezenței Alianței în regiunea Mării Negre”, a adăugat Muniz.

”Între Statele Unite și România există relații diplomatice de mai bine de 140 de ani – împreună am luptat împotriva terorismului și a răului provocat de traficul de persoane și de corupție; cu mândrie, am împărtășit ceea ce au mai bun culturile noastre, societățile, universitățile și companiile noastre… deși mai sunt încă multe de făcut. Însă, în seara aceasta ne face deosebită plăcere să celebrăm un sfert de secol de succes și un punct de reper al parteneriatului nostru. Aștept cu entuziasm următorii 25 de ani și felicit Biroul pentru cooperare în domeniul apărării, precum și Ministerul Apărării, cu ocazia acestei aniversări importante. Toți cei prezenți în această seară, români și americani deopotrivă, precum și predecesorii și colegii voștri, vă asigur că vă bucurați de respectul și de aprecierea noastră profesională”, a conchis însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA.

Biroul pentru cooperare în domeniul apărării din România răspunde comandantului Comandamentului Forţelor Armate ale SUA în Europa, Ambasadorului SUA în România şi Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Biroul implementează programe de cooperare în domeniul securităţii, inclusiv programe de pregătire şi educaţie militară internaţională, programe de finanţare militară străină/ vânzări de echipament militar către alte state, programul de parteneriat cu alte state, Centrul George C. Marshall, cooperare între instituţii militare şi programe de asistenţă umanitară. În plus, ODC România coordonează activităţi de pregătire, exerciţii, operaţiuni şi acorduri bilaterale de apărare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Sacrificiile soldaților din Primul Război Mondial au reprezentat temelia dezvoltării României europene

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a adus astăzi, 6 august, un omagiu militarilor români care au dat cele mai grele bătălii din Primul Război Mondial. 

„Sacrificiile soldaților noștri au făcut posibile nu doar câștiguri militare, ci au determinat și o modernizare a societății românești. Acordarea dreptului egal de vot pentru toți cetățenii, împroprietărirea țăranilor, cu precădere a celor aflați pe front, de către Regele Ferdinand au reprezentat reforme semnificative, care au consolidat parcursul democratic al națiunii noastre”, a transmis președintele României. 

Șeful statului a subliniat faptul că „România face parte din NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie: „Țara noastră beneficiază, astfel, și de garanțiile de securitate conferite de apartenența la Alianța Nord-Atlantică.”

„Jertfa înaintașilor noștri pe câmpul de bătălie a reprezentat temelia dezvoltării României întregite, democratice și europene. Este acum datoria noastră să ducem mai departe și să apărăm idealurile, principiile și valorile pentru care ei s-au sacrificat. Să ne amintim cu pioșenie de eroii ale căror oseminte se odihnesc în Mausoleul de la Mărășești, pe dealurile Vrancei și pe toate câmpurile de luptă”, a conchis acesta în mesajul său. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă, discurs la Mausoleul Eroilor din Mărășești: România este parte a civilizației occidentale și nu va părăsi acest drum istoric

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărășești, prilej cu care a adus un omagiu militarilor români care au dat cele mai grele bătălii din Primul Război Mondial. 

Momentul istoric pe care îl comemorăm astăzi este definitoriu pentru națiunea română și are o profundă însemnătate pentru toți românii, oriunde s-ar afla pe acest pământ. În plan militar, la Mărășești românii au dus un război de apărare împotriva unui agresor. Într-un moment excepțional, în care existența statului român era amenințată, românii au arătat unitate și determinare împotriva unui dușman mai puternic și mai bine organizat”, a precizat oficialul în discursul său.

Acesta a făcut referire la războiul prezent de la granițele României: „Războiul este cea mai mare tragedie prin care poate trece un popor. Nu departe de granițele noastre, un alt popor rezistă eroic în fața unei agresiuni nejustificate, greu de înțeles și cu consecințe și mai greu de evaluat. Odată declanșat, acest război al Rusiei împotriva Ucrainei a influențat și va influența de acum înainte viața noastră și toate marile decizii.”

„Acest război are un impact uriaș în plan politic, economic și social. Ne aflăm într-un nou moment de cumpănă istorică. De modul în care gestionăm acum crizele generate de acest conflict armat depind viitorul și bunăstarea noastră viitoare. Din fericire, nu suntem singuri. Apartenența României la Uniunea Europeană reprezintă garanția stabilității economice, iar apartenența la NATO reprezintă garanția siguranței și securității noastre”, a subliniat prim-ministrul. 

De asemenea, acesta a reiterat importanța drumului ales de țara noastră: „Vreau să fiu cât se poate de clar cu privire la un aspect esențial: România a ales drumul său. Este parte a civilizației occidentale. Este un stat democratic, care a făcut eforturi uriașe să ajungă un partener de încredere în rândul societății occidentale. Nu vom părăsi acest drum, pentru că este drumul nostru istoric.
În astfel de momente, avem nevoie să exprimăm cu tărie valorile în care credem și pe care le împărtășim alături de țările partenere.”

„În urmă cu un secol, România s-a salvat și s-a întărit în urma jertfei supreme a soldaților români, care ne-au lăsat moștenire pilda iubirii de țară. Ne-au lăsat moștenire lecția speranței, a încrederii și a îndârjirii de a rezista și de a triumfa în fața unui destin dificil. O parte din acea determinare care a făcut posibilă existența României ca stat unitar trebuie să o regăsim astăzi în fiecare dintre noi, indiferent dacă trăim în țară sau în străinătate, indiferent de credințele noastre personale și indiferent de diferențele de opinie dintre noi. Este datoria noastră să cinstim și să protejăm ceea ce s-a câștigat prin jertfă: libertatea de a ne decide soarta. Acum, în numele eroilor noștri, trebuie să protejăm această libertate cu perseverență și îndârjire, pentru a onora trecutul și pentru a ne asigura viitorul”, a conchis Nicolae Ciucă. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă: Susținem spiritul antreprenorial și inițiativa privată și îi încurajăm pe românii din țară și din afara granițelor să-și deschidă o afacere în România prin Start-up Nation

Published

on

© Guvernul României

Susținem spiritul antreprenorial și inițiativa privată și îi încurajăm pe românii din țară și din afara granițelor să-și deschidă o afacere în România prin programul Start-up Nation, a scris premierul Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

„Programul Start-Up Nation este o oportunitate, iar alături de celelalte proiecte derulate la nivel guvernamental ne-am propus să consolidăm mediul privat şi contribuim la crearea de noi locuri de muncă. Acest program răspunde realităţilor economice şi sociale. Am creat un pilon distinct pentru românii din diaspora, care îşi pot valorifica expertiza şi creativitatea în ţară. Asemenea cetăţenilor din ţară, ei pot beneficia de până la 200.000 de lei fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea unui proiect de business aici, acasă. Obiectivele programului sunt corelate cu economia viitorului”, a scris Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a adăugat că, alături de stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora şi crearea de noi locuri de muncă, Executivul urmăreşte şi susţinerea inovării şi a pregătirii antreprenoriale.

„Celor peste 4.000 de aplicaţii înscrise până acum pe platforma Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului sper să li se alăture cât mai multe proiecte eligibile. Îi aşteptăm pe românii cu spirit antreprenorial din ţară şi din afara graniţelor să intre în acest program! Suntem pregătiţi să suplimentăm bugetul de 520 de milioane de lei alocat deja Programului Start-Up Nation pentru a oferi sprijin cât mai multor antreprenori să investească în România. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 1 septembrie 2022. Call Center: 021.9059″, a mai precizat Ciucă.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.6 days ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending