Istanbul sfidează politica ultraconservatoare a lui Erdogan. Podul de pe Bosfor a fost iluminat pentru câteva ore în culorile mișcării LGBT

„Cine a autorizat, în luna Ramazanului, această Propagandă a Perversiunii pe “Podul Martirilor din 15 Iulie” în numele “LGBT”, Dumnezeu să-i blesteme!”, a fost reacţia unui jurnalist pro-AKP, Fatih Tezcan, la acest gest ce sărbătoreşte săptămâna LGBT din Istanbul, potrivit Adevărul.ro.

Foto: Twitter

Gestul, menit să marcheze săptămâna LGBT din Istanbul a fost întrerupt bursc, după doar câteva ore, în seara zilei de 18 iunie, ca urmare a unei reacții dure a ultra-conservatorilor împotriva a ceea ce ei au catalogat drept o „propagandă a perversiunii” şi după ce au ameninţat marşurile LGBT plănuite pentru aceste zile în Istanbul, relatează cotidianul turc Birgun. Primul pod peste Bosfor din Istanbul, redenumit Podul Martirilor din 15 iulie, în memoria victimelor loviturii de stat de anul trecut, a fost iluminat în culorile curcubeului, simbolul adoptat de mişcarea LGBT.

Acest fapt a fost interpretat ca o îmbrăţişare a Istanbul Pride Week – săptămâna dedicată mişcării LGBT, ce a început pe 19 iunie – deşi niciun anunţ oficial în acest sens nu a fost făcut de vreuna dintre autorităţile ce administrează acest pod. Reacţia împotriva acestui fapt a fost dură şi imediată, în special pe reţelele sociale.

Municipalitatea Istanbulului a avut un răspuns prompt, punctând că nu se face responsabilă de această decizie şi că acest pod nu se află în jurisdicţia sa. Aceştia au afirmat că podul se află sub responsabilitatea „cosmopoliţilor” de la municipalitatea Istanbulului sau a celor de la autoritatea naţională a autostrăzilor, ce se află în subordinea ministerului transporturilor. Într-un mesaj final, municipalitatea a afirmat că această problemă a fost rezolvată – postând imagini cu podul iluminat normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.