Institutul European din România a lansat studiile SPOS 2013

Robert LUPIȚU

ier 2Pe 24 aprilie 2014, Institutul European din România (IER) a lansat studiile de strategie și politici realizate în cadrul proiectului SPOS 2013, într-un eveniment organizat la sediul IER. La eveniment au participat directorul general al IER, doamna prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, președintele Consiliului de Administrație al IER, fostul comisar european, domnul Leonard Orban, și directorul general adjunct al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, doamna Iulia Matei, care a transmis și mesajul secretarului de stat al MAE, domnul George Ciamba. Evenimentul a fost moderat de către doamna Manuela Preoteasa, jurnalist Euractiv.ro.

Temele cercetate în cadrul acestor studii sunt: „Liberalizarea treptată a piețelor de energie electrică și gaz și impactul acestui proces asupra economiei românești”  realizat de către echipa coordonată de către domnul prof. univ. dr. Aureliu Leca de la Universitatea Politehnică din București; „Politica de incluziune a romilor în statele membre ale UE”, studiu coordonat de domnul Sorin Cace din partea Institutului de Cercetare a Calității Vieții; „Estimarea impactului liberei circulații a lucrătorilor români pe teritoriul UE începând cu 01.01.2014; realități și tendințe din perspectivă economică, ocupațională și socială, la nivel național și european” coordonat de către doamna prof. univ. dr. Valentina Vasile, director științific la Institutul de Economie Națională și cadrul didactic la Universitatea „Nicolae Titulescu”; „Avantajele competitive ale României pe piața internă a UE”, prezentat de către domnul prof. univ. dr. Valentin Vasile, de la Academia de Studii Economice și membru în echipa de cercetare a acestui studiu.

Moderatorul evenimentului a subliniat că studiile IER au reprezentat un real suport de înțelegere a contextului în care se află România ca stat membru UE. Aceasta a prefațat prezentările studiilor accentuând esențialitatea lor în domeniii cheie: economic, energetic sau social. „Studiile reflectă politici regionale. La nivelul UE, energia este privită împreună cu mediul, perspective pe care România trebuie să le implementeze. Politica de migrație din perspectiva lucrătorilor este privită din perspectiva politicii de ocupare a forței de muncă dar și din cea a politicii de competitivitate” a explicat aceasta.

Directorul general al IER, doamna Gabriela Drăgan a specificat că „studiile SPOS sunt o continuare a studiilor de pre-aderare, Institutul European din România lansând de-a lungul timpului numeroase studii care oferă o radiografie a României, o Românie privită ca un organism viu, din perspective multiple: sociale, politice, economice, culturale, energetice etc.. Fiecare serie de studii păstrează imaginea unei Românii la un anumit moment dat”. Aceasta a continuat: „Institutul European din România propune ca teme de cercetare numai cele care sunt asumate ca fiind necesare de către un decident”, arătând sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și subliniind că aceste studii sunt cerute de către autoritățile guvernamentale.

ier 1

Din partea MAE, doamna Iulia Matei a lăudat activitatea remarcabilă pe care IER o realizează în cadrul subiectelor din actualitatea românească și agenda europeană. Aceasta a transmis și mesajul secretarului de stat MAE, domnul George Ciamba care nu a putut participa la eveniment: „Îmi face o deosebită plăcere să trimit acest mesaj. Este pentru prima dată când IER lansează împreună cu MAE astfel de studii. MAE apreciază importanța studiilor IER, care s-a dovedit un partener profesionist ante și post-aderare. Temele relatate sunt utile și necesare, ținând cont de impactul lor asupra rolului României în UE. Remarc valoarea adăugată a acestor studii, pornind de la obiectivul nostru comun de a spori interesul românilor pentru temele europene”.

În cadrul evenimentului a vorbit și președintele Consiliului de Administrație al IER, domnul Leonard Orban care a precizat că este nevoie de astfel de studii pentru a analiza și impactul deciziilor guvernamentale, dar și pentru a realiza predicții și evaluări strategice. Domnul Orban a subliniat aspecte referitoare la fiecare studiu lansat și anume „liberalizarea piețelor de energie electrică va fi accentuată de problemele din Ucraina și că numărul de consumatori vulnerabili va crește datorită majorării cu 160% a prețurilor facturilor până în 2020”. În ceea ce privește incluziunea romilor acesta a precizat că „este un subiect important și de maximă sensibilitate la nivel politic, iar problema trebuie abordată integrat din perspectivă de educație, sănătate și ocupare de locuri de muncă. De asemenea, relațiile bilaterale ale României cu statele membre sunt importante pentru tratarea comună a problemei incluziunii romilor”. Referitor la mobilitatea lucrătorilor români, fostul comisar european consideră că „trebuie să veghem să nu apară blocaje și restricții pentru lucrătorii români”. În cele din urmă, domnul Orban a precizat că „avantajele competitivității și performanța industriei românești se datorează aderării la UE, iar acest lucru se vede deoarece în 2013 am avut exporturi de aproximativ 50 de miliarde euro”.

Sintezele studiilor prezentate la conferința de lansare SPOS 2013, precum și fiecare studiu în parte se regăsesc pe pagina IER la secțiunea Publicații.

 

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.