Connect with us

NATO

Întâlnire Ciucă-Stoltenberg: România va contribui cu 1,3 milioane de dolari la Fondurile Voluntare NATO dedicate Georgiei, R. Moldova și Ucrainei

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă l-a informat pe secretarul general al NATO în legătură cu decizia României de a contribui cu 1,3 milioane de dolari la Fondurile Voluntare ale Alianței pentru susținerea Georgiei, Republicii Moldova și a Ucrainei în contextul războiului de agresiune purtat pe teritoriul ucrainean.

Nicolae Ciucă s-a văzut miercuri, 26 octombrie, la Bruxelles cu Jens Stoltenberg, la mai puțin de un an de la ultima discuție avută în acest format.

În cadrul conferinței de presă comune, premierul României și-a exprimat aprecierea pentru „discuția consistentă” de astăzi pe temele de importanță majoră pentru Alianță, în special amenințările și provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru NATO prin noul Concept Strategic.

În acest sens, Nicolae Ciucă a reiterat relevanța strategică a Mării Negre pentru interesele de securitate ale Alianței și a îndemnat la vigilență în privința acțiunilor Rusiei.

„Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a afirmat premierul.

Astfel, șeful Guvernului a subliniat că implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în România, este „crucială”. De asemenea, crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie și contingente de militari din Țările de jos şi Belgia, „reprezintă o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii și unității care caracterizează Alianța noastră”. „Mulţumesc, şi cu acest prilej, Franței, Olandei și Belgiei pentru implicare şi solidaritate şi, de asemenea, mulțumesc Statelor Unite pentru prezența lor în România”, a adăugat acesta.

În același timp, premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat aprecierea față de „rolul activ şi implicarea substanţială a Secretarului General în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice” şi a încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate.

„Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută. Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său, de o manieră unitară şi coerentă, este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă”, a subliniat liderul de la București.

Mai departe, Nicolae Ciucă a subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, reiterând, totodată sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti. Acesta a accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, „partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră”. În acest sens, premierul a prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia). „Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a arătat șeful Guvernului.

În cele din urmă, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România „rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice.” „Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate”, a menționat acesta. Totodată, decizia ca România să fie statul gazdă pentru viitoarea reuniune ministerială de externe a NATO, la București, la finele lunii noiembrie, reprezintă „o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a mai spus șeful Guvernului.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Mircea Geoană reafirmă angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu R. Moldova: Sprijinul pentru Chișinău va fi pe agenda reuniunii miniștrilor apărării aliați

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut marți o întrevedere cu prim-ministrul Natalia Gavriliță la sediul NATO, subliniind angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu Republica Moldova, cu respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a acesteia, arată Alianța într-un comunicat.

Geoană a mulțumit Moldovei pentru contribuția sa la misiunea NATO de menținere a păcii din Kosovo și pentru eforturile sale continue de reformare și modernizare a forțelor sale armate.

De asemenea, a salutat condamnarea de către Moldova a războiului Rusiei din Ucraina și asistența acordată refugiaților ucraineni, în ciuda presiunilor economice și a amenințărilor din partea Moscovei.

 

El a adăugat că invazia brutală a Rusiei “i-a determinat pe aliați și pe parteneri să își revizuiască și să își consolideze politicile de securitate și apărare”.

Secretarul general adjunct a mulțumit, de asemenea, premierului pentru oferta Republicii Moldova, “prin intermediul NATO, de a furniza personal de căutare și salvare aliatului nostru, Turcia, în urma cutremurelor tragice de ieri”.

La Summitul NATO din 2022 de la Madrid, Aliații NATO au convenit să își intensifice sprijinul pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența și pregătirea civilă. Acest lucru se adaugă la anii de sprijin NATO în domenii precum distrugerea pesticidelor periculoase, îmbunătățirea apărării cibernetice și consolidarea bunei guvernanțe în cadrul forțelor armate.

Geoană a menționat că sprijinul personalizat pentru Moldova va fi pe ordinea de zi atunci când miniștrii Apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles în cursul lunii februarie.

Continue Reading

NATO

România continuă înzestrarea cu rachete Patriot: Sistemele 3 și 4 de apărare aeriană de ultimă generație vor fi recepționate în luna aprilie

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă ”o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României”, a afirmat, marţi, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr.

El a vizitat, alături de şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilităţi de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generaţie, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO”, a adăugat ministrul.

Comanda Regimentului 74 a prezentat conducerii MApN și stadiul instruirii personalului de operare şi mentenanţă al unității, care va continua, în acest an, pregătirea prin cursuri organizate la Școala de artilerie antiaeriană (Air Defense Artillery School) din Statele Unite ale Americii, precum şi instruirea în ţară a personalului, pe configurația specifică echipamentelor livrate României, concomitent cu parcurgerea etapelor de testare, acceptanță și recepţie a sistemelor.

 Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

România a achiziționat cea mai  modernă configurație hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia urmând a se finaliza în luna aprilie 2023.

Continue Reading

NATO

Nume de cod “Eagle Royal 23”: Exercițiu cu scenariu de apărare tip articol 5 executat de Grupul de luptă NATO condus de Franța, Divizia 101 Aeropurtată SUA și Brigada LAROM dotată cu sisteme HIMARS

Published

on

French Forces in Romania/ Twitter

Aproximativ 350 militari cu 60 vehicule militare aparținând Grupului de Luptă al NATO din România, cu Franța ca națiune-cadru, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii participă, între 2 și 10 februarie, la exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE ROYAL 23”, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Exercițiul se desfășoară la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, județul Constanța.

În cadrul exercițiului va avea loc joi, 9 februarie, un antrenament cu trageri de luptă la care presa va avea acces.

Scopul exercițiului ,,EAGLE ROYAL 23” este de a testa interoperabilitatea sistemelor de artilerie, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței, mai arată MApN.

Aceste manevre militare reprezintă o premieră prin prisma componenței forțelor dislocate.

Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța și care mai are în componența sa militari olandezi, belgieni și români, a fost înființat anul trecut ca răspuns al invaziei militare a Rusiei în Ucraina și ca urmare a deciziei aliate de a transforma postura de apărare și descurajare a NATO în România de la o prezență adaptată la o prezență și apărare avansate.

Brigada 8 LAROM, localizată la Focșani, este prima și singura din România dotată cu sistem de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS. De altfel, anul trecut, tot la facilitatea militară din Capu Midia, au avut loc primele trageri cu sistemul de rachete HIMARS aflat în dotarea Forțelor Terestre Române. România este și primul aliat din cadrul NATO care s-a înzestrat cu lansatoare americane HIMARS. 

Citiți și New York Times: SUA vor trimite în România câteva mii de militari de elită și un general cu două stele ca primă linie de apărare în cazul unei agresiuni a Rusiei către NATO

În ceea ce privește militarii Diviziei 101 Aeropurtate, aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul acestei divizii sunt staționați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu încă din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina.  Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

La începutul lunii februarie a anului trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele Joe Biden a aprobat trimiterea a 3.000 de militari americani în Europa de Est, dintre care 1.000 în România, pentru a întări flancul estic al NATO pe fondul tensiunilor cu Rusia, evocând obligația sacră a Statelor Unite conform articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.

În iunie 2022, la începutul summitului NATO de la Madrid, Biden a anunțat că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar în România vor fi trimiși încă 3.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi de luptă dislocată prin rotație și 2.000 de membri ai personalului militar. Aceste forțe au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se aflau până în februarie 2022 în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL17 mins ago

Angela Merkel a primit Premiul pentru Pace al UNESCO pentru că a acționat ca “om de stat şi umanitarist de excepţie” în criza refugiaților

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului vor organiza, în martie, o conferință a donatorilor pentru populația din Turcia și Siria afectată de cutremur

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Turneu diplomatic fulger al lui Zelenski în Europa: După vizita la Londra, președintele Ucrainei se întâlnește la Paris cu Macron și Scholz și la Bruxelles cu liderii UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea: În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege

U.E.5 hours ago

UE mobilizează un nou ajutor de urgență în valoare de 6,5 milioane de euro pentru Siria și Turcia afectate de cutremure multiple

U.E.5 hours ago

Olaf Scholz critică cursa occidentală de înarmare a Ucrainei cu arme sofisticate

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Cancelarul Austriei amenință că va bloca declarația finală a summitului dacă nu se iau decizii concrete pentru a combate migrația ilegală: Vorbele goale nu sunt de ajuns

U.E.7 hours ago

Siria solicită ajutorul Uniunii Europene după ce numărul morților în urma cutremurului de luni a urcat la 2500

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden susține marți discursul privind Starea Uniunii, pregătit să prezinte “rolul motor al Americii în lume”, răspunsul occidental unit în fața Rusiei și gestionarea rivalității strategice cu China

ROMÂNIA2 days ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.4 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE6 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Team2Share

Trending