Connect with us

CHINA

Întâlnire de gradul zero la Malta: SUA și China continuă “dezghețul” relațiilor printr-un “canal strategic de comunicare” înainte de vizita șefului diplomației chineze la Moscova

Published

on

© Acting White House National Security Council Spokesperson Adam Hodge/Twitter

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, s-a întâlnit sâmbătă şi duminică în Malta cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, într-un context care rămâne, totuşi, tensionat între cele două mari puteri, a transmis duminică Administrația de la Washington.

“Cele două părţi au avut discuţii sincere, de fond şi constructive”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

O înaltă responsabilă a executivului american, sub protecţia anonimatul, a precizat că reuniunea a durat în total douăsprezece ore pe parcursul a două zile şi a amintit că ultima întâlnire de acest tip, şi la acest nivel, a fost în luna mai, precizează Agerpres, citând AFP.

Aproximativ în aceeaşi perioadă, în primăvară, preşedintele american a prezis un “dezgheţ” în relaţiile chino-americane, care s-au tensionat în februarie în urma zborului deasupra Statelor Unite a unui balon chinez, moment care a culminat cu amânarea unei vizite în China a șefului diplomației americane Antony Blinken, înlocuită totuși cu o întrevedere Blinken – Wang Yi la Conferința de Securitate de la Munchen.

“Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive, pe baza angajamentelor dintre președintele Biden și președintele Xi în Bali, Indonezia, în noiembrie 2022”, a precizat Casa Albă.

În cursul discuţiilor cu ministrul chinez, Jake Sullivan “a subliniat că Statele Unite şi China sunt angajate într-o competiţie, dar că Statele Unite nu caută nici conflict, nici confruntare”, a adăugat responsabila Casei Albe, în timpul unei întâlniri cu presa, preluând o formulare devenită ritualică pentru administraţia Biden.

“Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chino-americane”, a asigurat Beijingul, la rândul său.

Potrivit responsabilei americane, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a reiterat că Statele Unite nu “sprijină” independenţa insulei – pe care China o pretinde ca parte integrantă a teritoriului său -, şi nu doresc o “modificare unilaterală a statu-quo-ului”, fie din partea taiwanezilor, fie a chinezilor.

Pe de altă parte, în aceste discuţii din Malta, China şi Statele Unite s-au angajat să “desfăşoare consultări” în anumite domenii, în special privind “evoluţiile în domeniul politic şi de securitate din Asia-Pacific”, potrivit sursei de la Casa Albă.

În comunicatul oficial, Casa Albă precizează că Beijingul și Washingtonul s-au angajat “să mențină acest canal strategic de comunicare și să continue angajamentul și consultările suplimentare la nivel înalt în domenii-cheie între Statele Unite și Republica Populară Chineză în lunile următoare”.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc înainte ca șeful diplomației chineze, Wang Yi, să se deplaseze la Moscova. La invitația secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi va organiza cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate China-Rusia în Rusia, în perioada 18-21 septembrie.

Această întâlnire vine în continuarea unor angajamente recente la nivel înalt, inclusiv între consilierul pentru securitate națională Sullivan și directorul Wang Yi în luna mai la Viena.

Washingtonul și Beijingul și-au intensificat contactele bilaterale în ultima perioadă. Deși disensiunile în relaţiile bilaterale persistă, la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry, existând dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate.

Statele Unite consideră că împreună cu China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală și sunt de părere că “lumea este suficient de mare pentru ambele țări să prospere”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

Published

on

© NATO

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a utilizat marți prilejul primelor sale declarații publice în noua funcție pentru a avertiza China, care a devenit un facilitator decisiv al războiului Rusiei în Ucraina.

Prin sprijinul său pentru industria militară rusă, China a devenit un “facilitator decisiv” al războiului Rusiei în Ucraina, a subliniat Rutte, în prima lui conferință de presă după preluarea mandatului.

Într-un moment în care NATO este îngrijorată de ascensiunea Chinei, Mark Rutte a avertizat Beijingul, în linie cu concluziile summitului Alianţei de la Washington, în iulie.

China nu poate continua să alimenteze cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca acest lucru să îi afecteze interesele și reputația”, a avertizat secretarul general al NATO.

Rutte, fost premier olandez, a preluat marți, 1 octombrie 2024, ștafeta la cârma Alianței de la norvegianul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general al Alianței, după un alt olandez, Joseph Luns. Stoltenberg a condus NATO în ultimii zece ani. Ceremonia de preluare a mandatului a început cu declarații comune Stoltenberg – Rutte, urmată de o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost înfăptuită preluarea mandatului de către Mark Rutte.

La summitul NATO de la Washington din luna iulie, secretarul general aliat de atunci, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO a adoptat cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova.

Continue Reading

CHINA

Întrevedere Odobescu – Wang Yi la New York: România a prezentat Chinei preocupările generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© MAE

Ministrul român de externe Luminița Odobescu s-a întâlnit joi, la New York, cu omologul său chinez Wang Yi pentru a discuta despre relațiile bilaterale, marcând 75 de ani de relații diplomatice și 20 de ani de la semnarea Declarației pentru Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare, aceasta fiind prima întrevedere România – China la nivelul miniștrilor de externe după o perioadă de cinci ani.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în discuțiile dintre Odobescu și ministrul de externe al Chinei, desfășurate în marja Adunării Generale a ONU de la New York, au fost abordate evoluțiile recente pozitive în domeniul cooperării economice, un exemplu fiind semnarea a două acorduri în domeniul fitosanitar.

Cele două părți au exprimat deschiderea pentru stimularea schimburilor comerciale și pentru consolidarea cooperării economice, oficialul român evocând, în context, găzduirea Comisiei comune interguvernamentale de cooperare economică în anul 2025.

Au mai fost abordate dosarele de interes din relația UE-China, a mai punctat MAE.

Conform sursei citate, ministrul român a prezentat preocupările generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, accentuând necesitatea respectării integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

În cadrul Adunării Generale a ONU, România a exprimat, atât prin președintele Klaus Iohannis, cât și prin ministrul de externe Luminița Odobescu, sprijinul “puternic și multidimensional” pentru Ucraina, atât timp cât va fi nevoie.

Pentru Wang Yi, întrevederea cu șefa diplomației române a avut loc în contextul mai larg al unor întrevederi bilaterale cu miniștrii de externe ai Poloniei, Estoniei și Germaniei. 

Potrivit unei scurte declarații a Ambasadei Chinei în România, Wang Yi i-a transmis Luminiței Odobescu că Beijingul și Bucureștiul “ar trebui să consolideze prietenia tradițională, să promoveze cooperarea reciproc avantajoasă, în beneficiul popoarelor noastre”. 

Programul ministrului de externe Luminița Odobescu la New York a mai inclus întrevederi bilaterale cu ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, cu ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, și cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Continue Reading

CHINA

Borrell îi subliniază ministrului de externe chinez că sprijinul material și diplomatic continuu al Chinei pentru Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene

Published

on

© screenshot - Josep Borrell Fontelles/X

Pe 25 septembrie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, desfășurată la New York. Discuțiile s-au concentrat pe situația geopolitică actuală și principalele provocări și amenințări cu care se confruntă atât Uniunea Europeană, cât și China.

Unul dintre subiectele centrale a fost războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Borrell a subliniat că sprijinul material și diplomatic continuu al Chinei pentru Rusia „contribuie la prelungirea conflictului și reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene”. În acest context, el și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea exporturilor chineze de bunuri cu utilizare dublă către Rusia, bunuri care contribuie semnificativ la dezvoltarea bazei industriale militare a acesteia.

De asemenea, Borrell a subliniat că orice propunere pentru o pace durabilă și justă în Ucraina trebuie să fie bazată pe Carta ONU, exprimându-și rezervele cu privire la declarația comună dintre China și Brazilia din mai 2024, care, în opinia sa, „nu corespunde acestei direcții”.

Cei doi oficiali au discutat și despre tensiunile din Marea Chinei de Sud și recentele acțiuni ale Gărzii de Coastă chineze. Josep Borrell a făcut apel la de-escaladarea tensiunilor și a subliniat importanța respectării Cartei ONU și a Convenției Națiunilor Unite privind Dreptul Mării (UNCLOS).

În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Borrell și Wang Yi și-au reafirmat angajamentul comun față de o soluție justă și cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, bazată pe conceptul soluției celor două state, având în vedere escaladarea dramatică a ostilităților în regiune.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu3 mins ago

Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE

U.E.18 mins ago

“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă

NATO32 mins ago

Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”

SCHENGEN1 hour ago

Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

 Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special

ROMÂNIA2 hours ago

Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze

ENERGIE3 hours ago

România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH3 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH3 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI3 hours ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA2 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO2 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.2 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA2 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția

Trending