Întâlnire istorică la Vatican. Papa Francisc îl va primi la 5 februarie pe președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan

Papa Francisc îl va primi pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la Vatican, în data de 5 februarie, a precizat marți Sfântul Scaun, după ce cei doi oameni de stat au purtat de mai multe ori discuţii telefonice în ultimele săptămâni în legătură cu Ierusalimul, informează AFP, potrivit Agerpres.

Suveranul Pontif a fost primit de către Erdogan în timpul călătoriei sale în Turcia, în noiembrie 2014, însă , conform presei italiene, cea mai recentă vizită a unui președinte turc la Vatican datează din 1959, când Celal Bayar a fost primit de Ioan al XXIII-lea.

Statutul Ierusalimului va fi unul dintre subiectele discutate de cei doi, fiecare având o poziție distinctă față de decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Orașul Sfânt drept capitală a Israelului, revendicat și de palestinieni.

Liderul de la Ankara a făcut în repetate rânduri apel la omologul său american pentru a reveni asupra deciziei sale, în vreme ce Papa Francisc, care l-a primit deja pe regele Iordaniei, Abdallah al II-lea la 19 decembrie, a lansat apeluri în vederea menţinerii statu quo-ului internaţional definit de ONU.

Recep Tayyip Erdogan, care a fost primit la 5 ianuarie la Paris, speră la o reluare a dialogului cu Europa, în pofida criticilor virulente asupra situației drepturilor omului din țara sa.

Citiți și Pași pentru normalizarea relațiilor turco-germane. Berlin și Ankara reiau consultările guvernamentale pe teme de securitate

Acest lucru este reflectat și de poziția ministrului turc de Externe care, într-un exercițiu de repoziționare, a calificat-o pe Angela Merkel în cadrul unui interviu acordat pentru Der Spiegel drept ”singurul lider real din Europa” ultimilor șase ani.

Suveranul Pontif a salutat de mai multe ori eforturile Turciei de a-i primi pe refugiaţii sirieni alungaţi de conflictul de partea cealaltă a frontierei care separă cele două ţări.

Însă, nu lipsesc nici subiectele tensionate, cum este decizia Papei de a evoca public şi de mai mute ori genocidul împotriva armenilor, în condiţiile în care Ankara respinge vehement acest apelativ pentru masacrele din 1915-1916.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.