Întâlnire Viorica Dăncilă – o delegaţie a Congresului SUA. Premierul a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a primit, marţi, vizita unei delegaţii a Congresului SUA condusă de Devin Nunes, preşedintele Comitetului Permanent pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, în cadrul întâlnirii premierul subliniind necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Dăncilă a salutat sprijinul constant pe care Congresul SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Totodată, a reiterat importanţa deosebită pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA.

Şeful Executivului a subliniat şi interesul părţii române pentru intensificarea consultărilor şi cooperării bilaterale pe toate temele de interes comun, discutând împreună cu interlocutorii americani viitoarea agendă politică bilaterală.

„Pe lângă importanţa consolidării dialogului politic, premierul Viorica Dăncilă a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, având în vedere potenţialul mare de care România dispune, precum şi interesul pentru o prezenţă crescută a investitorilor americani. În context, a apreciat dinamica relaţiilor de cooperare în sectorul energetic şi implicarea tot mai pronunţată a companiilor americane în domeniul explorării resurselor de hidrocarburi, în special în Marea Neagră”, se spune în comunicat.

Premierul Viorica Dăncilă a trecut în revistă şi evoluţiile de interes cu privire la situaţia de securitate regională, evidenţiind importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său şi accentuând, în context, necesitatea unei puternice legături transatlantice. De asemenea, a subliniat importanţa deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Bruxelles din luna iulie pentru securitatea şi stabilitatea flancului estic al Alianţei.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul a menţionat şi contribuţiile consistente ale României la securitatea euroatlantică, evidenţiind rezultatele pozitive în respectarea angajamentelor privind cheltuielile dedicate apărării. Totodată, a precizat că România va continua să acţioneze ca un aliat responsabil, contribuind activ la promovarea securităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa.

Şi subiectul extinderii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a figurat pe agenda discuţiilor. Premierul a exprimat speranţa că autorităţile americane se vor pronunţa în favoarea extinderii OSCE şi vor susţine candidatura României, se mai arată în comunicat.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.