Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, joi, la New York, la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată temei menţinerii păcii şi securităţii în Ucraina, context în care a subliniat “caracterul complet inacceptabil” al deciziei Rusiei de a susţine organizarea aşa-ziselor referendumuri din regiunile ocupate și de amenința cu utilizarea armelor nucleare, prezentând în același timp sprijinul României pentru Ucraina și angajamentul de a continua în această direcție, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. În cadrul reuniunii, au luat cuvântul, între alții, și șefii diplomațiilor americană și britanică, Antony Blinken și James Cleverly, dar și ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba care au denunțat războiul Rusiei și al lui Putin. Prezent a fost și ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, care a acuzat Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia. Reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pe tema conflictului ruso-ucrainean vine după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război a Moscovei de la cel de-al Doilea Război Mondial și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în ceea ce el a prezentat ca fiind o confruntare Est-Vest.
Ministrul român a reiterat condamnarea războiului de agresiune, neprovocat şi nejustificat, declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind caracterul complet inacceptabil al recentei escaladări din partea Rusiei prin decizia de a susţine organizarea de aşa-zise “referendumuri” pentru anexarea unor teritorii ocupate de trupele ruse şi prin proferarea de ameninţări cu folosirea armei nucleare.
“De la 24 februarie 2022, am asistat la un război atroce în curs de desfășurare, condus de un membru permanent al Consiliului de Securitate împotriva Ucrainei și a populației sale, victimă a acestui război de agresiune nejustificat și neprovocat, declanșat de Rusia. Un stat care organizează acum “referendumuri” ilegale pentru a anexa teritoriile ocupate ilegal de Ucraina și care ne amenință cu utilizarea armelor nucleare. Acest lucru este total inacceptabil!“, a spus șeful diplomației române.
Bogdan Aurescu a punctat, în mesajul său, că România a sprijinit Ucraina din prima zi a acestei agresiuni, arătând că este inadmisibil ca acţiunile unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate, respectiv Rusia, să pună în pericol ordinea internaţională bazată pe reguli.
“România nu a rămas tăcută, dimpotrivă. Și am fost alături de Ucraina încă din prima zi a agresiunii rusești, într-un episod istoric de solidaritate față de Ucraina. Solidaritatea nu a însemnat doar abordarea crizei de strămutare cu cea mai rapidă creștere din lume de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, prin sprijinirea Ucrainei și a poporului său prin ajutor umanitar și ajutor de urgență”, a spus Aurescu, în intervenția sa.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că atrocităţile comise de trupele ruse au şocat comunitatea internaţională, precizând că aceste acte nu pot rămâne fără răspuns în plan internaţional, fiind necesară tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii sale externe. Astfel, a trecut în revistă seria de acțiuni recente inițiate de România, între care depunerea la 13 septembrie 2022 a Declarației de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și depunerea la 16 septembrie la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenție a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse la Curte, la 28 februarie 2022.
“În concluzie, România va continua să își joace rolul în efortul colectiv fără precedent de a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în Ucraina, în contextul acestui război de agresiune neprovocat și nejustificat. Vinovații trebuie să plătească, iar eforturile noastre colective trebuie să fie eficiente în acest sens, în timp ce Ucraina își caută dreptatea pe care o merită”, a conchis ministrul Aurescu
La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU au participat reprezentanţi de nivel înalt ai statelor membre permanente ale Consiliului de Securitate (CS) al ONU, fiind prezidată de către ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, în calitate de preşedinţie în curs a CS ONU.
Au mai participat reprezentanţi ai statelor membre nepermanente ale CS ONU, printre care miniştri ai afacerilor externe din Albania, Brazilia, Gabon, Ghana, India, Irlanda, Mexic şi din alte state membre ONU, printre care Ucraina, Cehia, Germania, Polonia, Lituania şi Suedia.