Intervenţie rară a preşedintelui Germaniei: Angela Merkel trebuie să explice mai bine criza euro

Preşedintele german Joachim Gauck a îndemnat-o duminică pe cancelarul Angela Merkel să depună eforturi pentru a le explica mai bine germanilor salvarea euro şi consecinţele acesteia pentru ei, scrie AFP, potrivit Mediafax.

“Ea are acum obligaţia să descrie în mod foarte detaliat ce înseamnă acest lucru şi ce înseamnă acest lucru şi din punct de vedere fiscal”, a declarat şeful statului într-un interviu pentru postul public german ZDF, difuzat duminică seara.

O asemenea explicare “nu este misiunea mea, eu nu sunt Guvernul de rezervă”, a adăugat el.

Atribuţiile preşedintelui german sunt esenţial onorifice, dar Legea Fundamentală (Constituţia) îi conferă un rol de autoritate morală şi de protector al poporului.

O asemenea intervenţie din partea unui şef de stat german este rară, în cadrul unui dosar de actualitate.

Potrivit lui Gauck, un fost pastor şi activist pentru drepturile omului în fosta Republică Democrată Germană (RDG), uneori oficialii politici nu comunică în mod suficient. “Uneori este obositor să explici care este miza. Iar alteori există o lipsă de energie în a spune deschis populaţiei ceea ce se petrece în mod real. În aceste cazuri pot să ajut eu”, a subliniat preşedintele german.

Şeful statului şi-a exprimat totodată respectul faţă de Merkel şi de munca ei. “Eu nu aş fi capabil să fac ceea ce face ea şi ceea ce realizează în prezent”, a spus preşedintele.

Gauck a acceptat recent, la solicitarea Curţii Constituţionale, să amâne să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Salvare (MES) şi Pactul bugetar, pentru a permite ca eventuale recursuri împotriva acestor texte să fie examinate de înalta jurisdicţie.

Această întârziere a împiedicat ratificarea definitivă a MES înainte de începutul lui iulie, aşa cum prevedea Merkel, în vederea unei intrări rapide în funcţiune a mecansimului.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.