INTERVIU ”Agora – Viitorul Europei” la Făgăraș: Cum văd susținătorii celor cinci scenarii din Cartea Albă a Comisiei Europene viitorul României în UE

România trebuie să își dorească și să realizeze mai mult în interiorul Uniunii Europeneși și să facă parte din nucleul dur al țărilor UE, a fost concluzia celei de-a treia dezbateri publice cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro la Cetatea Făgărașului, cu sprijinul Centrului Europe Direct Făgăraș, al structurii Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale.

La finalul dezbaterii, vorbitorii – cele cinci personalități locale care au susținut câte unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei – au vorbit într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro despre momentele cheie ale dezbaterii și despre cea mai bună opțiune de viitor pentru România și pentru Europa ca întreg.

Elena Băjenaru, director, Muzeul Țării Făgărașului (susținător al scenariului 1 – Continuând pe același drum): Pentru viitorul UE, îmi doresc un mix între cele cinci scenarii. Viitorul Europei ne privește pe noi toți

”Consider că Europa și noi, România, trebuie să mergem pe același drum pentru că avem rezultatele concrete, avem o agendă comună de reforme, iar România, cu pași înceți dar siguri trebuie să se integreze și să își găsească locul în Uniunea Europeană. Reformele adoptate la nivel european trebuie să fie aplicate cu succes și în România.”, a declarat directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Pentru viitorul Europei, ”mi-aș dori un mix între cele cinci scenarii, cu punctele tari din fiecare dintre ele”, a precizat aceasta. ”Mi-aș dori o Europă sigură unde copiii noștri să își poată desfășura activitatea, unde libertățile cetățenești sunt respectate, unde oamenii pot să își spună cuvântul, exact cum am făcut i noi azi, într-o agoră, o Europă unde există o identități culturale, dar văzute în context european. (…) Viitorul Europei ne privește pe noi toți ”, a transmis Elena Băjenaru.

Alexandru Szasz, președinte, Asociația Oamenilor de Afaceri Țara Făgărașului (susținător al scenariului 2 – Accent exclusiv pe piața unică): Uniunea piețelor de capital, un obiectiv către care UE și statele membre ar trebui să se îndrepte

„Am susținut scenariul doi, care are anumite dezavantaje, dar și dezavantaje. Consider însă că rezultatului votului de la Făgăraș este cel mai concludent pentru toată România – o combinație între a vrea să obținem mai mult și o direcție către mai multă UE – și reprezintă calea cea mai bună. În calitate de antreprenor și reprezentant al mediului de afaceri pot întări faptul că nu există rezultate fără voință”, a declarat Alexandru Szasz, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Țara Făgărașului

„Uniunea piețelor de capital este un concept foarte important, o direcție către care UE și statele membre ar trebui să se îndrepte, categoric. Ar trebui să ajungem la o adaptare a politicilor interne privind circulația capitalului astfel încât, lăsând banii să circule, să ajungem la rezultate mult mai rapide.”, a subliniat acesta.

Gheorghe Sucaciu, primar, Municipiul Făgăraș (susținător al scenariului 3 – Cei care își doresc mai mult realizează mai mult): Toate statele UE trebuie să discute la aceeași masă și să susțină un punct comun care să asigure bunăstarea și unitatea Uniunii Europene

”După cum spune și sloganul acestui scenariu, noi trebuie să vrem mai mult, pentru că putem mai mult. Prin implicare și prin atragerea acelor specialiști care pot pune în aplicare scenariul și strategia de dezvoltare a României, vom putea dezvolta economic România și obține bunăstarea despre care vorbim cu toții. Având o informare corectă despre modul în care sunt distribuiți banii prin bugetul UE- dezvoltarea economică, strategică și militară și de apărare se rezumă și la bani – despre cum ne putem spori bugetele naționale, transparența și corectitudinea cheltuirii acestor bugete, se va ajunge la o dezvoltare a tuturor statelor, iar România poate sprijini asta. S-a vorbit în această dezbatere de politica SUA acolo unde există mai multă transparență și un transfer foarte ușor al capitalului, așa am putea ajunge și noi, accleerând informațiile către toate statele membre ale UE”, susține primarul municipiului Făgăraș.

„Trebuie să învățăm din greșelile trecutului, iar toate statele să stea la aceeași masă a discuțiilor, nu trebuie să existe un nucleu dur, mai puternic decât celelalte state membre. Toate statele trebuie să stea la masă, să discute, ca să ajungem la un punct comun – un punct comun care să asigure bunăstarea și unitatea Uniunii Europene.”, a transmis Gheorghe Sucaciu.

Elena Nemes, consultant fonduri europene (susținător al scenariului 4 – Mai puțin, dar mai eficient): Este esențial să se reducă birocrația și să ne apropiem de Bruxelles

Susținătorul scenariului 4, Elena Nemes consideră că viitorul Uniunii Europene se va baza pe un scenariu nou, alcătuit din mai multe secțiuni prezentate în cele cinci scenarii cuprinse în Cartea Albă.

„Din scenariul prezentat de mine cred că se va prelua elaborarea unor priorități foarte importante pentru dezvoltarea ulterioară a României”, a transmis aceasta. ”Dezvoltarea economică a României, de exemplu, depinde în foarte mare măsură de identificarea unor nișe de piață pentru produsele românești, iar în al doilea rând de utilizarea resurselor umane existente în România, astfel încât să putem deveni competitivi. Fără competitivitate, în Europa, România nu reușește.”, a punctat Elena Nemes.

”Un exemplu este sectorul IT unde resursa umană este dezvoltată extraordinar de bine. Un alt sector în care noi putem să ne dezvoltăm îl reprezintă cultura ecologică. Suntem una dintre țările care avem o agricultură echilibrată, neafectată foarte mult de produse chimice și am putea deveni un important furnizor de hrană sănătoasă.”, a declarat aceasta.

”Este de preferat ca din cele cinci scenarii să se preia idei care să ducă la buna implementare a politicilor UE în România” și este ”esențial să se reducă birocrația și să ne apropiem de Bruxelles”, a conchis Elena Nemes.

Gabriel Vâju, coordonator, Centrul Europe Direct Făgăraș (susținător al scenariului 5- Mult mai mult, împreună): Susțin scenariul cinci și aș fi foarte încântat să avem o Uniune federală

”Trebuie să facem mai mult împreună. Susțin scenariul cinci și aș fi foarte încântat să avem o Uniune federală. Viziunea mea, dată fiind și situația din România, este ca odată cu instituirea unei uniuni federale, fiecare stat să respecte politicile gândite și votate ca fiind aplicabile”, a declarat Gabriel Vâju, coordonatorul Centrului Europe Direct Făgăraș.

”Un fenomen pe care noi îl putem gestiona foarte bine este migrația”, a susținut acesta, întrebat despre rolul României, ca un potențial catalizator al unei direcții alături de statele puternice ale UE.

”Pornind de la faptul că din România au plecat foarte mulți români care în momentul de față lucrează undeva în UE, cred că ar fi foarte important, să transmitem un mesaj către toți românii din Uniune să se întoarcă în țară, să creăm locuri de muncă pentru români și în acest fel fenomenul migrației ar fi pus sub un moment de înțelegere de către toată lumea și astfel noi, românii, nu am mai fi priviți ca niște imigranți. (…) Și ne dorim ca această migrație să se întâmple și în sens invers, ca oamenii din Uniune să vină și ei în România.”, a declarat Gabriel Vâju.

”În Transilvania avem o lipsă de forță de muncă, și mulți români sunt plecați în afară. Cred și sper să putem rezolva acest fenomen”, a transmis acesta.

Citiți și ”Agora – Viitorul Europei”: La Făgăraș, cetățenii români au votat pentru ca România să facă parte din nucleul dur al țărilor Uniunii Europene

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români au dezbătut, la Cetatea Făgărașului, cele cinci scenarii din Cartea Albă a Comisiei Europene și au votat privind viitorul României în UE

Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat luni, 4 septembrie, la Cetatea Făgărașului, cu sprijinul Centrului Europe Direct Făgăraș, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a treia dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis că România trebuie să își dorească și să realizeze mai mult în interiorul Uniunii Europene.

Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. 

”UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar în care anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, se formează una sau mai multe „coaliții ale doritorilor”, care conlucrează în anumite domenii de politică. Printre aceste domenii de politică se pot număra apărarea, securitatea internă, impozitarea sau aspectele sociale. Statutul celorlalte state membre este menținut și acestea au posibilitatea de a se alătura ulterior grupurilor care doresc să realizeze mai mult”, arată scenariul 3 – Cei care își doresc mai mult realizează mai mult – , cel care a obținut cele mai multe voturi din partea cetățenilor care au participat la dezbaterea de la Făgăraș.

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Făgăraș a fost precedată de cea organizată Piatra Neamț (1 septembrie) și de cea de la Târgoviște (28 august).

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro au organizat, cu sprijinul Centrelor Europe Direct, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017. 

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.