ROMÂNIA
Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală
Published
1 year agoon

Într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro, ambasadorul Italiei la București, E.S Alfredo Durante Mangoni a afirmat că modelul bilateral de cooperare economică „de succes” între România și Italia ar trebui să evolueze spre a treia fază axată pe sectoarele inovatoare și pe tehnologiile emergente care servesc dublei tranziții ecologică și digitală care are loc la nivel european. Totodată, a evidențiat „forța și profunzimea” relațiilor italiano-române „unice” în Europa și sectoarele-cheie în care cooperarea bilaterală prin prisma parteneriatului strategic poate fi dusă la următorul nivel, precum și principalele provocări cu care se confruntă comunitatea de business italiană în România.
Relații economice „unice” în Europa
În ceea ce privește relația bilaterală italiano-română, ambasadorul Mangoni a precizat că „nu ne simțim pe locul doi față de nimeni, pentru că știm că ceea ce ne leagă, legăturile dintre Italia și România, sunt absolut deosebite și unice. Felul, forța și profunzimea relațiilor noastre sunt unice în Europa”.
„România este singura țară din Europa de Est cu care avem un parteneriat strategic atât de puternic și consolidat. Și, mai mult decât atât, constatăm că cooperarea economică este un model de mare succes. Avem lanțuri valorice puternice și integrate în industria prelucrătoare, de exemplu, dar nu numai, și activitatea economică aduce valoare adăugată, aduce prosperitate, aduce venituri și oportunități de muncă în ambele țări. Deci există o împărțire echilibrată a dividendelor cooperării economice între cele două țări, ceea ce este foarte important și nu știu dacă alte state membre ale Uniunii Europene se pot lăuda cu o relație economică atât de puternică precum cea dintre Italia și România”, a explicat acesta.
Mai departe, diplomatul italian a vorbit despre diferitele perioade de consolidare a relației economice bilaterale, începută în urmă cu trei decenii.
„În urmă cu 30 de ani, întreprinderile mici și mijlocii au venit în România și au investit în partea de vest a țării, în Timișoara și Banat, doar din motive de valoare a costurilor, deoarece căutau costuri scăzute ale forței de muncă pentru industria textilă și a încălțămintei. După această perioadă, începând cu jumătatea anului 2000, am văzut grupuri din ce în ce mai mari care au venit în România și au investit în activități mai complexe de producție, industriale, dar și de servicii. Am putea menționa, bineînțeles, marile companii care lucrează în marile proiecte de infrastructură, cum ar fi Astaldi, dar și grupuri precum ENEL și Pirelli, care au adus oportunități semnificative în România.”
De asemenea, a precizat că, potrivit Camerei de Comerț a României, schimburile bilaterale de bunuri s-au ridicat în 2023 la 20 miliarde de euro, la care se adaugă și componenta de servicii, care mai însumează alte 3-4 miliarde de euro.
„Așadar, Italia se sitează pe locul doi ca partener economic, având peste 8 miliarde de euro în ceea ce privește stocul de investiții, dar mult mai mult în ceea ce privește numărul de companii cu capital italian înregistrate în registrul comerțului din țară”.
Evoluția cooperării economice în contextul dublei tranziții
În acest sens, ambasadorul Mangoni a subliniat că țara sa nu consideră România „doar o simplă piață, ci și un adevărat partener economic pentru a crea împreună valoare adăugată”. Astfel, acesta consideră că „modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze acum spre a treia fază, concentrându-se mai mult pe sectoarele inovatoare, pe tehnologiile emergente care servesc tranziția dublă în cadrul european: așadar, tranziția ecologică și tranziția digitală”.
În viziunea sa, companiile italiene dețin expertiza și competențele necesare pentru continua să ofere opțiuni și soluții bune pentru dezvoltarea și modernizarea României.
„Toate modurile de interpretare a decarbonizării, fie că este vorba de extracția de gaze din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, fie că este vorba de modernizarea sau de construirea de noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, de energie regenerabilă, avem o mulțime de expertiză în materie de competențe tehnologice pe care am dori să o împărtășim cu partenerii noștri români și, astfel, putem oferi diferite oportunități și în ceea ce privește creșterea securității și eficienței energetice. Mă refer, de asemenea, la sectorul agricol, unde avem o experiență considerabilă în domeniul așa-numitei <<valorificări a deșeurilor în energie>>, adică cum să obținem energie din materialele pe care nu le folosim în sectorul agricol, astfel încât avem multe oportunități de colaborare”.
Totodată, reprezentantul Italiei la București a ținut să precizeze „cât de bun este nivelul startup-urilor românești”: „Cred că dacă vom potrivi startup-urile românești cu creativitatea italiană, putem crea o mulțime de oportunități de creștere și prosperitate”.
Aici, acesta a menționat și domeniul apărării, unde „avem oportunități foarte bune de a coopera”. „Suntem pregătiți să contribuim la nevoile de achiziție a guvernului român în diferite domenii, de la cel spațial, aerian, navale și, de asemenea, terestru, unde avem exemplul de succes al fabricii de vehicule de apărare IVECO de lângă Pitești.”
Nevoia de predictibilitate fiscală și forță de muncă calificată
La final, ambasadorul Alfredo Mangoni a evidențiat că comunitatea de afaceri italiană este foarte activă în România, dar pentru a prospera este nevoie ca autoritățile române să îndeplinească două condiții pentru a facilita acest lucru.
„Este o comunitate mică, dar vibrantă, răspândită în întreaga țară, nu doar în partea de vest, așa cum era înainte, și mă bucur să văd multă vitalitate, mult dinamism în mediul de afaceri italian din România. Ne-am dori să vedem predictibilitate pentru investițiile străine și, de asemenea, condiții fiscale favorabile. România continuă să fie un loc interesant pentru investiții din punct de vedere fiscal. Companiile italiene, la fel ca și altele, încep să întâmpine dificultăți în a găsi forță de muncă calificată, iar acest lucru ar putea deveni o problemă pe termen mediu și lung pentru afacerile din România dacă guvernul nu adoptă măsuri ferme pentru a atrage oameni și pentru a invita membrii diasporei românești să se întoarcă în țară”, a menționat diplomatul italian.
El a amintit că acest mesaj a fost transmis diasporei române și de premierul Marcel Ciolacu în timpul recentei vizite făcute în peninsulă, care găzduiește peste 1 milion de cetățeni români „bine integrați și care oferă o mare contribuție la creșterea economiei noastre”. Potrivit ambasadorului Mangoni, contribuția diasporei române la economia italiană se ridică la circa 2% din PIB, în condițiile în care PIB-ul Italiei depășește 2 trilioane de euro.
România și Italia au semnat la 15 februarie o „declarație comună care pune bazele unui plan de acțiune care va întări la un alt nivel relațiile dintre cele două state”, în contextul ședinței comune a guvernelor celor două țări, desfășurate la Roma.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina
“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE
Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”
Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO
Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă
Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer
ROMÂNIA
Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO
Published
16 hours agoon
March 15, 2025
Prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a criticat susținerea predecesorului său Mateusz Morawiecki pentru George Simion, după ce fostul premier polonez și actual președinte al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) s-a aflat vineri la București alături de președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a depus candidatura pentru scrutinul prezidențial din luna mai la Biroul Electoral Central.
Donald Tusk a scris pe Facebook că România este un partener “cheie în apărarea graniței de est a Uniunii și NATO”, iar fostul premier Mateusz Morawiecki susține un candidat pro-rus și anti-european. „Nici măcar nu se mai prefac”, a scris premierul Poloniei.
“Morawiecki la București l-a susținut pe George Simion la alegerile prezidențiale din România. El este liderul partidului AUR deschis pro-rus și anti-european. România este un partener cheie în apărarea graniței de est a Uniunii și NATO. Nici măcar nu se mai prefac”, a precizat Donald Tusk.
Mateusz Morawieck a fost prim-ministru al Poloniei din 2017 până în 2023. Membru al partidului conservator Lege și Justiție (PiS), el a fost înlocuit în funcția de premier de Donald Tusk, liderul opoziției pro-europene. În februarie 2025, Mateusz Morawiecki a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din 2020.
În luna decembrie, la o săptămână după ce Curtea Constituțională din România a anulat alegerile prezidențiale pe fondul unor ingerințe externe și a unui proces electoral viciat, premierul Donald Tusk a denunțat interferența rusă în alegerile din România și a avertizat Moscova împotriva oricăror imixtiuni având în vedere că Polonia are alegeri prezidențiale în 2025, tot în luna mai. Primul tur este programat pentru data de 18 mai, când în România ar trebui să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin, iar turul al doilea al prezidențialelor din România ar urma să se desfășoare la 1 iunie.
Potrivit sondajelor, favorit pentru câștigarea alegerilor este primarul capitalei Varșovia, Rafal Trzaskowski, care candidează din partea Coaliției Civice a premierului Tusk. Trzaskowski a candidat și în 2020, dar a pierdut în fața președintelui Andrzej Duda, care acum nu mai are dreptul să candideze. Din partea PiS candidează istoricul Karol Nawrocki.
INTERNAȚIONAL
Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă
Published
20 hours agoon
March 15, 2025
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, sâmbătă, după reuniunea prin videoconferință convocată de prim-ministrul britanic Keir Starmer, în urma discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, că a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.
”Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esenţială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi juste”, a transmis Ilie Bolojan, într-un mesaj pe X, mulțumindu-i lui Starmer ”pentru organizarea unei reuniuni foarte bune astăzi”.
Preşedintele interimar apreciază că ”o încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”.
Thank you, PM @Keir_Starmer, for organizing a very good meeting today. Our close coordination in this process remains essential. I stressed Romania’s commitment to continuing support for UA & for the efforts to ensure a lasting and just peace. An unconditional ceasefire is a…
— Ilie Bolojan (@Bolojan) March 15, 2025
Premierul britanic Keir Starmer a declarat, sâmbătă, la reuniunea virtuală a aproximativ 25 de lideri mondiali, între care şi preşedintele interimar Ilie Bolojan, că aceştia trebuie să fie pregătiţi să apere ei înşişi orice acord de pace în Ucraina, îndemnându-i să menţină presiunea asupra Rusiei.
Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi pe care emisarul american Steve Witkoff le-a avut la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.
Reuniunea prin videoconferință convocată de Starmer vine și după ce presa a relatat că prim-ministrul britanic și consilierul său principal pe probleme de securitate au lucrat intens pentru a salva relația afectată dintre Kiev și Washington, elaborând un plan de armistițiu care ar putea într-o zi să deschidă calea către pace. De altfel, șeful guvernului britanic l-a vizitat pe Trump la Casa Albă cu o zi înainte de confruntarea verbală aprinsă din Biroul Oval dintre președintele american și cel ucrainean.
Ulterior, la două zile distanță de la acel moment negativ, premierul britanic i-a găzduit pe aliații europeni și pe președintele Volodimir Zelenski la un summit la Londra.
Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că Parisul și Londra propun un armistițiu ruso-ucrainean de o lună “în aer, pe mare și infrastructură energetică”.
ROMÂNIA
Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră
Published
21 hours agoon
March 15, 2025
Consilierul prezidențial pentru securitate națională Cristian Diaconescu a dat asigurări, vineri seara, că România este în contact cu administrația președintelui american Donald Trump și că nu există semnale că Statele Unite ar lua în calcul retragerea trupelor americane din țara noastră. Dimpotrivă, conform șefului Cancelariei prezidențiale, România va juca un rol pivotal în planul ce se va stabili privind Ucraina și astfel interesele aliaților noștri în țara noastra sunt pe termen lung.
Cristian Diaconescu a spus că poate afirma că nu există „niciun fel de semnale” privind retragerea trupelor americane din România.
“Sunt într-adevăr discuții pe diverse variante de reconfigurare strategică. În acest moment pot să vă spun cât se poate de clar și direct: nu există niciun fel de semnale în ceea ce privește o astfel de decizie pe care Washington-ul ar lua-o, dimpotrivă aspectele privind desfășurarea prin rotație sau o prezență permanentă sunt în discuție. Se află această temă în dialog cu partenerii noștri de la Washington și disponibilitatea este cât se poate de clară, deci în legătură cu un astfel de redeployment de care se discută în presa internațională nu avem niciun fel de astfel de semnale”, a spus consilierul prezidențial la Antena 3 CNN.
Precizările lui Diaconescu vin după ce o publicație conservatoare din SUA, The American Conservative, a solicitat, într-un editorial semnat de un analist pe nume Anthony J. Constantini, retragerea trupelor americane de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.
“Este timpul să renunțăm la România” (“It’s Time to Cut Romania Off“) titrează publicația, subliniind că “renunțarea la o bază aeriană periferică costisitoare se potrivește perfect cu câteva dintre prioritățile administrației Trump”.
Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, de pe coasta Mării Negre, se află într-un amplu proces de modernizare demarat printr-o hotărâre de guvern adoptată în anul 2019, cu o durată etapizată a lucrărilor de 20 de ani. La finalul lucrărilor, preconizat pentru anul 2042, Baza de la Mihail Kogălniceanu va fi una dintre cele mai moderne baze aeriene din spațiul comun aliat. Noua infrastructură va putea îndeplini, pe lângă rolul de structură a Forțelor Aeriene Române și pe cel de punct nodal de referință pentru nevoile de tranzit și de instruire ale forțelor aliate.
Baza de la Mihail Kogălniceanu este una dintre bazele în care România găzduiește contingente importante de militari americani, alături de Baza Aeriană de la Câmpia Turzii și de Baza de la Deveselu unde este amplasat scutul antirachetă.
În documentele strategice ale NATO, respectiv declarațiile summit-urilor aliate și Conceptul Strategic adoptat la Madrid în anul 2022, regiunea Mării Negre este considerată de importanță strategică. De asemenea, Congresul american a adoptat în 2023 proiectul de lege privind strategia de securitate la Marea Neagră ca parte a legii bugetului apărării, solicitându-se elaborarea unei astfel de strategii la nivelul administrației de la Casa Albă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Profeția lui Tusk la summitul UE pentru apărare: Europa se va înarma mai rapid decât Rusia, o cursă pe care Rusia o va pierde la fel ca URSS acum 40 de ani
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia